Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 mars

Krönika

Jan Gradvall

Ingen förutsåg att skivsamlingarna skulle försvinna från de svenska hemmen. I decennier dominerades inredningsreportage och IKEA-kataloger av smart förvaring för LP-skivor och därefter CD-skivor. Vi är några procent som har allting kvar, men den stora majoriteten har sålt av eller magasinerat.

När iPod slog igenom tillbringade många veckor med att digitalisera hela sin skivsamling

Ingen har heller förutsett att nästa sak som kommer att digitaliseras och osynliggöras i svenska hem är våra bokhyllor.

26-årige Yusuke Ohki ville ha mer utrymme i sin trånga lägenhet i Tokyo. Hans 2 000 böcker fick till slut mer plats än han själv. Yusuke Ohki lät därför scanna samtliga böcker. Och hela han enorma boksamling får nu lätt och ledigt plats i hans iPad, vikt 680 gram.

Sex månader senare driver nu Yusuke Ohki ett företag med 120 anställda som erbjuder samma service till alla. Att få en bok scannad och konverterad till PDF-filer – ett format går att läsa på datorer, läsplattor och smartphones – kostar i dag cirka 8 kronor per bok.

Yusuke Oshki är heller inte ensam. Just nu finns det över 60 företag i Japan som erbjuder scanning av boksamlingar. Tjänsten lär heller inte bli mindre efterfrågad nu, efter katastroferna, när levnadsutrymmet blir ännu trängre och många vill snabbt kunna förflytta sig.

Hur länge dröjer det innan Sverige får sitt första bokscanningföretag?

Innan alla ropar det vanliga om digitala böcker – ”Känslan kan aldrig bli densamma!” – kan man påminna om att exakt samma argument användes mot digitalt fotografi, digitala filmer och, som sagt, digital musik. I sista ronden besegrar bekvämlighet alltid känslan.

Om man räknar samman böcker, magasin och serietidningar är Japan den största marknaden i världen för pappersutgivning (24 miljarder dollar).

Utvecklingen vad det gäller e-böcker har dock gått mycket långsammare i Japan än i USA, beroende på en kombination av för höga priser, oklarhet om copyright och svårigheten att reproducera japanska tecken.

Många japaner har varit frustrerade över denna långsamma utveckling och därför nu tagit saken i egna händer. En analytiker på Mizuho Financial Group i Tokyo, Nobuo Kurahashi, ser explosionen av bokscanning som ett typexempel på ”latent efterfrågan ”, affärsterm för efterfrågan på en produkt som inte går att uppbringa.

”Pressen ligger nu på bokbranschen, annars börjar detta hemscannade innehåll cirkulera illegalt”, säger Nobuo Kurahashi till The Seattle Times.

I digitaliserat format blir en hel boksamling lika lätt att sprida som en hel skivsamling. Jag har varit hemma hos flera som spelat musik från en extra hårddisk med ”50 000 låtar jag fick av en kompis”.

Siffror från januari 2011 visar att försäljningen av digitala böcker i USA ökat med 115,8 procent jämfört med januari i fjol. Samtidigt är det fritt fall för pocketförsäljningen som minskar med i snitt cirka 25 procent.

Att digitalisera böcker ger även många andra fördelar. Sajten ”Project Gutenberg” delar ut copyrightfri världslitteratur gratis. Du kan ladda hem alla mästerverk av Joseph Conrad (1857-1924) till din telefon eller läsplatta.

Min vän författaren, som just nu sitter i Paris och skriver på en ny roman, säger att han just upptäckt att han därifrån kan låna e-böcker från Malmö Stadsbibliotek och läsa i sin iPhone.

Litteraturens motsvarighet till Spotify kan bli biblioteken.

(slut)


GRADVALLS VAL

TIDSKRIFT
Vinduet: Gyldendals tidsskrift for litteratur. Norge utklassar just nu Sverige vad det gäller kulturtidskrifter. Analys av The Hold Steadys texter och arvet efter Raymond Chandler.

BIO
”Never let me go”. Mark Romanek, som gjorde den oförglömliga videon till Johnny Cashs ”Hurt”, återvänder till döden i filmatisering av roman av Kazuo Ishiguro (”Återstoden av dagen”).

SINGELKLUBB
Stranded. Nej, inte dating utan om klubb där man prenumererar på vinlysinglar. Senaste singeln (på gamla klassiska Stranded-etiketten) hem i brevlådan: exklusiv Håkan Hellström.

+

BONUS NR 1:

Ibland kan de enklaste idéerna vara de bästa. På torsdag 21.00 är det premiär på SVT för den nya brittiska rättegångsserien ”Anklagad” (”Accused”).

Det känns som vi sett hundra teveserier och filmer förut med den titeln och det upplägget. Det har vi förmodligen också. Misstänkt för brott har varit det vanligaste dramaupplägget i 3 000 år.

Men vad som är nytt med serien ”Anklagad” är att det i varje avsnitt är olika anklagade. Sex fristående avsnitt följer sex olika fall.

Varje avsnitt börjar också exakt likadant. En fångvaktare låser upp dörren till en cell – där inne sitter huvudpersonen. Vi vet vem det är eller vad han/hon gjort eller inte gjort. Men under den kommande timmen rullas deras historia upp baklänges.

Fokus är heller inte advokater och rättegångsdetaljer – vilket har blivit en kliché i denna typ av serier – utan samma sak som Dostojevskij fokuserade på, ”Brott och straff”.

”Anklagad” är skapad av Jimmy McGovern, en av Englands bästa tevedramatiker. Jimmy McGovern har legat bakom ”Cracker” och även serier som ”The Lakes” och ”The Street”.

Gemensamt för Jimmy McGoverns verk är något som saknas i svensk tevedramatik i dag: ett arbetarklassperspektiv. Jimmy McGovern är själv arbetarklass och återkommer hela tiden till frågor som sociala orättvisor och arbetslöshet.

Andra avsnittet av ”Anklagad” gav upphov till stor debatt i England för sin skildring av brittiska soldater.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Vad är egentligen skillnaden mellan engelsk och amerikansk humor? Precis det är utgångspunkten för en ny komediserie.

På söndag 22.30 är det premiär på Kanal 5 för ”Episodes”, en komediserie om en komediserie.

Ett brittiskt äkta par gör succé i sitt hemland som manusförfattare för en typiskt engelsk komediserie, smart, varm och intellektuell. Därefter får de ett erbjudande de inte kan motstå: att göra en lukrativ remake på samma serie i Hollywood.

De flyger över – och tvingas ändra på allt. Den rektorsroll som i England spelades av 70-åring man i glasögon ska i den amerikanska versionen spelas av Matt LeBlanc, känd som Joey i ”Vänner” och floppen ”Joey”

Matt LeBlanc är bättre än någonsin i ”Episodes”. Han gör en briljant karikatyr av sig själv som bortskämd, korkad Hollywoodstjärna.

Skådespelarna som spelar det engelska paret, Tamsin Greig och Stephen Mangan, har vi tidigare sett i den typiskt engelska komediserien ”Green wing”.

Serien ”Episodes” är skapad av två veteraner från amerikanska komediserier, David Crane som skapade ”Vänner” och Jeffrey Klarik som var producent på ”Mad about you”.

”Episodes” sändes tidigare i år samtidigt i USA och England. Serien fick en del sura recensioner på både kontinenterna – vilka ironiskt nog utgick från skillnaderna i respektive lands humor – men ur ett svenskt perspektiv är den perfekt. Svensk humor i dag, med serier som ”Solsidan”, befinner sig precis mittemellan engelsk och amerikansk.

Sju utmärkta avsnitt väntar.

Jan Gradvall