Skivrecensioner, DI Weekend

Me And My Army
Titel: Thank God for sending demons
Skivbolag: EMI
Betyg: 5

Musikåret 2011 börjar strålande. En och halv månad in – och redan två femstjärniga album vars melodier kommer att bära hela året.

Det ena är ”21” av Adele. Det andra är debutalbumet från Me And My Army, Andreas Kleerups nya band.

Alla intervjuer som publicerats med Kleerup inför den här skivan har fokuserat på hans öppenhet med sitt drogmissbruk. Därmed missar man det verkligt intressanta: att han är den enda samtida svenska musiker som så uppenbart gör sakral musik.

Det som var märkbart redan i Kleerups musik till uppsättningen av ”Aniara” på Stadshuset blir uppenbart här. Med sitt harmonibygge är Kleerup verkligen ute efter att skapa ett alternativt kyrkorum.

Vad det gäller arrangemang går det att dra paralleller mellan Me And My Armys stämsång och akustiska gitarrer till Crosby, Stills, Nash & Young, men Kleerups verkliga föregångare vad det gäller melodier och tron som tema är snarare Israel Kolmodin (1643-1709) och Lars-Erik Larsson (1908-1986).

Flera spår ligger nära Kolmodins ”Den blomstertid nu kommer” i känslan. Albumets tematiska upplägg, med instrumentala spår som inleder och avslutar, gör att det skulle kunna ha underrubriken pastoralsvit.

Kleerup upphäver skillnaden mellan pop och psalmer och folkmusik. Precis som Benny Andersson smyckar han med björkris runt en träkyrka mitt inne i en modern bullrande storstad.

Jan Gradvall

Ricky Martin
Titel: Música + Alma + Sexo
Skivbolag: Sony
Betyg: 1

Åh Ricky Ricky hey Ricky, det är ej okej, hey Ricky.

Jan Gradvall

Mogwai
Titel: Hardcore will never die, but you will
Skivbolag: PIAS/Border
Betyg: 4

Det finns inget annat band som gör mig så glad att jag är ledsen som skotska Mogwai. Det genomgående temat på bandet sju album är katharsis genom oväsen. Ebba Grön talade i en intervju i Funtime om att ”må dåligt konstruktivt”. Mogwai har översatt det till musik.

Trots den skoningslösa albumtiteln – och trots att Glasgow-bandet intervjuas i senaste numret av hårdrocktidningen Close-Up – har Mogwai aldrig rört sig så långt från den hårda musiken som på det här albumet. Dånet finns där alltjämt, men åskmolnen börjar skingra sig och bandet närmar sig mer och mer filmmusik.

Jan Gradvall

September
Titel: Love CPR
Skivbolag: Catchy Tunes
Betyg: 4

September är artistnamn för Petra Marklund. Hennes version av Petters ”Mikrofonkåt” har varit den mest spelade låten i Sverige i nästan tre månader. Det är ingen liten bedrift.

Lyssnar man på låten i detalj slås man också av hur unik hennes version är. Det finns till exempel ingen andra vers. Låten är i stället uppbyggd som en houseremix redan i original, med variationer och stegringar av refrängen så intrikata att man ständigt upptäcker nya detaljer.

Även som sångerska förnyar Petra Marklund den samtida popmusiken. Hennes verkliga rötter är jazz. De hundratals timmar hon lagt ned på att studera fraseringen hos jazzsångerskor kan hon nu använda till att leka med och utmana houserytmer. Hennes röst blir som ett fingeravtryck: på ett anonymt dansgolv känner man direkt att det är September.

Jan Gradvall