Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 novemer

Krönika

Jan Gradvall

”Vistas utomhus? Varför då när människan spenderat så lång tid med att göra inomhus perfekt?” Under årets mörkaste period – när man nedbäddad under sin filt av bombarderas av klyschan ”ta en nypa frisk luft” – är man glad över att det finns genier som Sheldon Cooper.

Konstaterandet att inomhus är perfekt är en typisk Sheldon Cooper-replik, hämtad från komediserien ”The Big Bang Theory” som sänds på Kanal 5 i Sverige. Sheldon Cooper är en fiktiv person, men precis som till exempel Frasier och Kramer börjar han bli en högst verklig person i populärkulturen.

Den nya fjärde säsongen av ”The Big Bang Theory”, som nu rullar i USA, börjar på söndag visas i Sverige. Men parallellt med detta sänder Kanal 5 även hela tiden gamla avsnitt i repris, ofta två i stöten Det är många novemberkvällar jag avslutat med ”The Big Bang Theory”.

Att på detta sätt etablera en komediserie kallas i tv-branschen för ”att lägga ut en bombmatta”. Det var till exempel så ”Seinfeld” slog igenom i Sverige.

När SVT köpte rättigheterna till ”Seinfeld” började kanalen att sända den varannan vecka. Få såg serien, ännu färre tyckte den var rolig. Det var först när TV3 tog över och lade ut en bombmatta med ”Seinfeld”-repriser varje vardagkväll som ”Seinfeld” klev in svenska folkhemmet.

Humor handlar till stor del om igenkänning och upprepning. Även ”Vänner” och ”Frasier” har etablerats genom att Kanal 5 lagt ut bombmattor. Ju mer man lär känna karaktärerna, desto roligare blir serien.

Den komediserie som just nu står på tröskeln för att kliva in i svenska folkhemmet är ”The Big Bang Theory”.”Det tar tid för en sitcom att etablera sig, men vi tror stenhårt på ’The Big Bang Theory’”, säger Katarina Eriksson, inköpschef på Kanal 5.

Under 2010 har även det stora genombrottet kommit i USA. Först fick ”The Big Bang Theory” ta emot en People Choice Award som USA:s populäraste komediserie. Därefter fick skådespelaren Jim Parsons en Emmy som bästa skådespelare för sin roll som Sheldon Cooper.

Och Sheldon Cooper är verkligen ett geni. Han arbetar som teoretisk fysiker, precis som till exempel Stephen Hakwing.

”The Big Bang Theory” handlar om fyra unga och extremt intelligenta forskare vid Caltech i Pasadena. Spelplatsen i serien är i huvudsak den lägenhet som delas av två av dem. Mitt emot dem bor seriens femte huvudperson, den blonda och streetsmarta servitrisen Penny.

Det stående skämtet i ”The Big Bang Theory” är att de fyra forskarna är briljanta på att förstå universums uppkomst, men hopplösa på att förstå Penny och den jordiska värld hon representerar.

Sheldon Cooper är också den första huvudpersonen i tv-historien med en neurologisk diagnos. Det sägs aldrig rakt ut i serien, men Sheldon Cooper uppvisar många tecken på framförallt Asperger. Manuset är samtidigt så intelligent att serien hyllats på medicinska diskussionsforum..

Sheldon Cooper framställs aldrig som ett offer. Hans diagnos romantiseras aldrig på ett ”Rain man”-vis. Han har bara ett fullständigt unikt sätt att se på världen.

Och så här inför storhelgerna är det även uppmuntrande med en serie som bryter mot alla sociala konventioner och visar att det går att skapa sitt eget universum.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

HUMOR
Kakan & Julia. Två unga kvinnor som gör totalt egensinnig humor inom ramen för musikvideor. Börja med ”Startar dagis” på SVT Play.

DVD
”Exit through the gift shop”. Den mystiske, briljante engelske graffitimålaren Banksy har gjort en banbrytande, underhållande dokumentär om sig själv.

TIDNING
New York Review of Books. En pappersprenumeration på denna anrika tidning har för mig varit höstens mest lönsamma investering. Färskpressad hjärnjuice.