Nordic Music Prize: De 25 album som tävlar för Sverige nu utsedda

Jag är ordförande för den svenska juryn i Nordic Music Prize. Vi i juryn har nu utsett de 25 album som i en första omgång får konkurrera om att bli de 10 kandidater som får representera Sverige. 25 extremt bra album som understryker att medial uppmärksamhet inte har något med kvalitet att göra.

Det norska initiativet Nordic Music Prize är tänkt att bli Nordens motsvarighet till engelska Mercury Prize, ett musikpris som inte tar hänsyn till något annat än kvalitet och där enbart personer i branschen som verkligen lyssnat på alla (eller nästan alla) nya album under året får vara med och rösta.

Alla fem nordiska länder har var sin jury på fem personer. Den svenska juryn består av mig, Cecilia Ancker, Elin Unnes, Helen McLaughlin och Ingmari Pagenkemper.

I den första omgången utser varje lands jury 25 album från det egna landet. Dessa 25 album får sedan ett 50-tal branschpersoner rösta på. Dessa röster avgör vilka 10 svenska album som blir Sveriges kandidater och går vidare till kval nr 2 i Oslo i mitten av december.

Vid kvalet i Oslo bedöms sedan 50 album, 10 vardera från 5 nordiska länder. Dessa 10 utvalda från varje land kallas kandidater.

Totalt 12 av dessa 50 skickas sedan vidare till en jury i London som väljer vinnaren. OBS! Endast dessa slutgiltiga 12 kallas nominerade till Nordic Music Prize. (Resten är kandidater.)

Vi i juryn har nu alltså utsett 25 album från perioden 25 november 2009 till 25 november 2010. Och mail har nu skickats till de som får rösta. (En blandning av journalister, skivbolagsfolk, arrangörer, discjockeys, radiofolk, tv-folk etc etc.)

Några saker att tänka på för alla som röstar:

1. I och med att röstningsproceduren endast tillåter 25 album kommer alla som röstar garantera tycka att ett par av deras favoritalbum inte går att rösta på. Det är oundvikligt.

2. Se till att verkligen lyssna på skivorna innan du röstar. Det har vi i juryn gjort när vi gjorde urvalet. (I Mercury Prize kan ett album som sålt 25 exemplar vara lika självklart som ett som sålt 25 000 exemplar. Enbart kvalitet räknas.)

3. Tänk på att de skivor som Sverige skickar vidare först ska klara en gallring i en nordisk jury och därefter en engelsk jury. Artister där det svenska språket är mer än 50 procent av helhetsupplevelsen kan få det svårt. (Denna insikt påverkade delvis våra juryval.)

Här är listan på årets 25 album (utan inbördes ordning!) som går vidare i första omgången av Nordic Music Prize:

Robyn -- Body talk
The Tallest Man On Earth -- The wild hunt
The Amplifetes -- The Amplifetes
Ghost -- Opus eponymous
Drivan -- Disco

Bandjo -- Bandjo
Swedish House Mafia -- Until one
First Aid Kit -- The big black & the blue
Familjen -- Mänskligheten
Anna von Hausswolff -- Singing from the grave

Oskar Linnros -- Vilja bli
CEO -- White magic
Ikons -- Ikons
Radio Dept -- Clinging to a scheme
Dungen -- Skit i allt

Moto Boy -- Lost in the call
Fatboy -- Overdrive
Lisa o Piu -- Behind the bend
Wildbirds & Peacedrums -- Rivers
Watain -- Lawless darkness

Håkan Hellström -- 2 steg från Paradise
Johnossi -- Mavericks
This Is Head -- 0001
JJ -- No 3
Concretes -- WYWH

--

Vinnaren i Nordic Music Prize utses i en gala i Oslo i februari 2011.