Konsten att läsa och skriva

Apropå Stora Journalistpriset: Vem har egentligen bestämt att just grävande och avslöjande är journalistikens ledord? Av de 16 nominerade till Stora Journalistpriset i går är en (1) nominerad för skriven text. Från Expressen Kultur, 3/11 2010.

Text: Jan Gradvall

Vilket värde har i dag det skrivna ordet? Det är inte helt lätt att svara på det när vi alla snurrar runt i den mediala torktumlare som är journalistiken år 2010.

Men en konkret värdemätare borde vara Stora Journalistpriset, det finaste pris som en svensk journalist kan få.

Av de 16 nominerade till Stora Journalistpriset i går var en (1) nominerad för skriven text.

Värderingen är uppenbar: avslöjande med mikrofon värderas i dag högre än tydlighet och eftertänksamhet i text.

Tittar man på Stora Journalistprisets nomineringar de senaste åren märker man att den journalistik som premieras har kommit att förknippas med manligt betingade ord som svett, grävande och tyngd.

En riktig journalist stoppar in en prilla under läppen, rättar till skinnvästen och ”tar i med hård handskarna”.

Kanske är det därför inte heller så konstigt att allt fler grävande artiklar i svensk press även verkar vara skrivna av grävskopor. Stilistisk finess betraktas som omslagspapper.

Och det skrivna ordet – konsten att läsa och skriva som Olof Lagercrantz kallade det – hamnar allt längre bak i klassrummet på Journalisthögskolan.

Men vem är det egentligen som bestämt att just grävande och avslöjande är journalistikens ledord?

Minst lika svårt – i dag kanske till och med svårare – är att tålmodigt och långsamt sortera och fingranska; att väga sina ord.

I det informationsöverflöd som råder 2010 behövs det lika många guldvaskare som bergsprängare.

Nationalencyclopedins benämning på journalistik är heller inte avslöjande utan ”såväl insamling, urval, bearbetning och presentation av material i massmedier”.

Det amerikanska Pulitzerpriset löser det genom att inte låta det skrivna ordet tävla i samma klasser som radio och tv. Det borde även vara en väg framåt för Stora Journalistpriset.

Jan Gradvall