Skivrecensioner, DI Weekend

Weekend 27 januari

Skivrecensioner

Torgny Melins
Titel: Dansbander
(Cupol/Sony BMG)
Betyg: 3

2000-talets mest envisa svenska låt? Det börjar luta åt ”Punkrocker”. Efter att Teddybears Sthlm år 2000 gjorde originalet har låten skickats vidare som en stafettpinne bland svenska artister. Först gjorde Caesars Palace en version. Därefter gjorde Thomas Rusiak om den till jättehiten ”Hiphopper” och fick till och med en Rockbjörn för årets låt. Och nu kommer slutligen dansbandsversionen. När Torgny Melins tolkning heter –”Dansbander”.

Teddybears Sthlm har genom hela sin existens utmanat media och lekt med dess möjligheter. Bröderna Åhlund är inte bara musiker utan regissörer. Nu vänder de ut och in på hela bandkonceptet genom att övertala ett dansband från Säffle att göra helt album med Teddybears Sthlm-tolkningar. Torgny Melins, som turnerat i 20 år, kämpar sig tappert igenom hiphopfusioner som ”Cobrastyle” och lyckas till och med få in ett ”Teddybears Medley”. Och självklart släpps albumet som kassettband.

Jan Gradvall

Emmylou Harris, Willie Nelson, Rufus Wainwright – med flera
Titel: Brokeback Mountain
(Verve/Universal)
Betyg: 3

Nästa fredag är det svensk premiär för ”Brokeback Mountain” Ang Lees film om två cowboys som blir kära i varandra. Filmen utmanar hela västernmyten. Bilden av två cowboys som rider mot solnedgången har för alltid fått en ny innebörd. På samma sätt utmanar även soundtracket countrymusikens machotradition. Willie Nelson ger texten till Bob Dylans ”He Was A Friend Of Mine” helt nya undertoner.

Rufus Wainwright och Teddy Thompson kidnappar klassikern ”King Of The Road” och leder den långt, långt bort från manslägret. Vackrast är Emmylou Harris i ”A Love That Will Never Grow Old”, en nyskriven låt med text av Bernie Taupin, känd för sina texter till Elton Johns bästa låtar. Precis som att ”Brokeback Mountatin” mycket sannolikt får en Oscar för bästa film är det självklar vinnare för bästa låt.

Jan Gradvall

Lisa Ekdahl
Titel: Pärlor av glas
(Sony BMG)
Betyg: 3

Det talas sällan om rösten när det gäller svenska artister men Lisa Ekdahl har en av de mest personliga och föränderliga. När hon slog igenom med ”Vem vet” var första intrycket att hon andats in från en heliumballong. I takt med att hon mognat som artist har hennes röst, stärkt av ett par utmärkta jazzalbum, blivit mörkare, djupare men är fortfarande lika originell. I konstrast mot Lars Winnerbäcks rockproduktion framstår den lika vackert krackelerad som en antik spegel.

Varken ”Pärlor av glas” eller föregångaren ”Olyckssyster” är det stora rockalbum Lisa Ekdhal har kapacitet till att göra, men efter en vilsen utflykt i bossanova är hon på väg åt rätt håll igen. Det kan bli tredje gången gillt.

Jan Gradvall

Paul Wall
Titel: The Peoples Champ
(Atlantic/Warner)
Betyg: 4

Den mest sålda och nedladdade låten i USA just nu är ”Grillz”, framförd av rapparna Nelly och Paul Wall. Låten är ännu inte släppt i Europa, men kan förhoppningsvis få fler att upptäcka Paul Walls album ”The Peoples Champ”, ett av fjolårets bästa hiphopalbum men som inte fått den uppmärksamhet det förtjänar i Sverige.

I bilvärlden är en grill lika luftintaget på en bil. I hiphopmusikens nya huvustad Houson syftar grill på ansiktets luftintag: en slags bisarr tandställning prydd av glittrande diamanter. Vite rapparen Paul Wall visar stolt upp sin grill när han flinar på CD-omslaget. Musiken är också leende och svängig hiphop, typiskt tillbakalutad för Houston-scnenen, som gör en gladare för varje spelning.

Jan Gradvall

Black Moutain
Titel: Black Mountain
(Jagjaguwar)
Betyg: 4

Ytterligare ett album från 2005 som i Sverige inte fick den uppmärksamhet det förtjänade. Den som tror sig kunna förutsäga rockmusikens kommande utveckling har alltid fel. För vem kunde förutsäga att fem långhåriga mentalskötare från Vancouver skulle förnya musiken genom att återuppfinna hårdrocken?

Bandet Black Mountain, där fyra av fem medlemmar jobbar inom kanadensisk psykvård, utgår någonstans från band som Blue Cheer och Black Sabbath, men gör en helt egen form av hård musik som bryter mot alla existerande regler. ”No Satisfaction” är en av de bässta rocklåtar jag hört på flera år. Albumet kostar bara 72 kronor hos iTunes Music Store.

Jan Gradvall