Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 november

Krönika

Jan Gradvall

När vi i dag tänker tillbaka på exempelvis 60-talet, 70-talet eller 80-talet är det ganska lätt att ringa in dessa decennium rent kulturellt. Vi förknippar respektive decennium med ett visst sound och även ett visst utseende. Säger man till exempel utsvängda byxor eller axelvaddar, så förstår alla vilket decennium man menar.

Men hur ska man sammanfatta 00-talet? Med en månad kvar ter sig 00-talet fortfarande så diffust i konturerna att man nästan måste påminna om att 00-talet faktiskt varit lika långt som 60-talet. Jo, det är lika långt mellan 2000 och 2009 som det var mellan Siw Malmkvists ”Tunna skivor” och Woodstock-festivalen.

Några utmärkande drag för decenniet går ändå redan nu att urskilja. 00-talet kommer att gå till historien som tv-mediets gyllene decennium. Tv-serier övertog under några år popmusikens roll som populärkulturens mittpunkt. Dvd-boxarnas genombrott i början av decenniet gjorde att nya säsonger av serier som ”Sopranos”, ”Vita huset”, ”Six feet under” och ”24” blev lika omdiskuterade vid kaffebryggaren som en gång nya album av Beatles och Stones.

Även kvalitetsmässigt har tv-serierna under 00-talet hållit högre klass än någonsin tidigare. Medan den kreativa makten i långfilmsvärlden hamnat hos producenterna så är det manusförfattarna i Hollywood som själva styr sina tv-serier. Tv-serier har därmed varit mycket mer originella än de ofta sönderkompromissade biofilmerna.

Under 00-talet har vi också sett hur de tyngsta skådespelarna stått i kö för att få jobba med tv, något som tidigare betraktas som lågstatus.

Dokusåpan har även kommit för att stanna. När dokusåpan slog igenom i slutet av 90-talet betraktades den som en trend snart skulle gå över. Jämför med bemötandet av hiphop. Trots att hiphop hörts på hitlistorna i 30 år – ”Rapper’s delight” med Sugarhill Gang kom 1979 – finns det fortfarnade människor som inte betraktar hiphop som riktig musik. På samma sätt som att dokusåpor fortfarande inte betraktas som riktig tv.

Under 2009 har vi tvärtom påmints om att dokusåpor är större än någonsin. Berättandet i dokusåpor har även påverkat drama- och komediserier. Titta bara på ”The Office” som i sin tur influerat ”Ullared”.

Musikaliskt har 00-talet dominerats av producenter. Ljudmässigt kommer vi i framtiden att främst förknippa 00-talet med det sound som skapades av Timbaland, Kanye West och Pharrell Williams & Neptunes. Dessa tre ligger bakom många av låtarna på min lista här intill över decenniets bästa låtar.

Att alla dessa tre gått från att vara anonyma producenter i bakgrunden till att själva bli artister understryker hur dominerande ljudet var. Alla tre peakade samtidigt dock cirka 2007. På 10-talet får någon annan ta över.

Men 00-talets musikaliska motsvarighet till Beatles på 60-talet har inte varit någon enskild artist utan iPod. Det tydligaste sättet att förstå hur långt 00-talet ändå har varit är att påminna om att varken iPod, iTunes, MySpace YouTube eller Spotify fanns när decenniet började. Inte heller Facebook eller Twitter.

Eller ens bloggar. Det publika genombrottet för bloggar i Sverige kom först 2004.

Kanske är det också denna omritning av mediekartan, med framväxten av sociala medier, som i framtiden kommer att betraktas som det mest utmärkande för detta decennium.

Bilden av 00-talet blir bilden av någon som med vita hörlurar sitter på ett café med blicken fastnaglad mot dataskärmen.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

JOURNALIST
Anna Lagerblad, Svenska Dagbladet, för hennes artikelserie om blyghet.
Juryn för Stora Journalistpriset har en ytterst snäv definition av ordet ”avslöjande”. Varför belönas aldrig sådan här journalistik?

KOMIKER
Anna Blomberg. Sveriges just nu skarpaste komiker. Hennes perfekta imitation av ”Hollywoodfruar” har följts upp av brutalt roliga porträtt av kvinnliga politikertrion Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Maud Olofsson.

BOK
Chuck Klosterman, ”Eating the dinosaur” (Scribner). Briljant om tidsresande, Nirvanas album ”In Utero” och ABBA. Klosterman har blivit så erkänd att utvecklingen gått varvet runt: alla har glömt hur bra han är.