Skivrecensioner, DI Weekend

The Melodians, The Upsetters, Jimmy Cliff – med flera
Titel: Trojan Reggae Chartbusters, vol 1-6
Skivbolag: Trojan
Betyg: 4

Det har länge ansetts som journalistisk praxis att inte kommentera och bedöma priset på de skivor man recenserar. Men det har kanske blivit dags att ändra på det nu när det inte längre finns någon standardiserad prissättning på musik. De här samlingsskivorna, fyllda med årgångsreggae, kostar mindre än fem pund styck om man köper dem från engelska nätbutiker. Det påverkar i högsta grad bedömningen av dem. Från att ha varit en överkurs för finsmakare förvandlas skivorna till den bästa introduktionen till reggae som just nu finns på marknaden.

Just de här samlingsskivorna utgör också viktiga pusselbitar i engelsk musikhistoria. De första volymerna av ”Trojan Reggae Chartbusters”, som nu för första gången släpps på CD, gav ut på LP mellan 1969 och 1972.

Samlingarna blev grundbulten i den tidens subkulturer med skinheads och suedeheads. Artister från Morrissey till Kevin Rowland har inspirerats av låtarna på de här skivorna. På den första volymen finns till exempel Tony Tribes reggaeversion av Neil Diamonds ”Red red wine”, det var genom den UB40 fick idén till sin världshit. På samma volym finns även originalen till ”Long shot kick the bucket” och ”Liquidator”, två skinheadklassiker som The Specials spelade live.

Jan Gradvall

Arctic Monkeys
Titel: Humbug
Skivbolag: Playground
Betyg: 4

Ponera att Love Antell i Florence Valentin året efter att han slog igenom med brinnande popsånger om socialbidragstagare och pokerkvällar i Vårby Gård hade blivit tillsammans med modeprofilen Sofi Fahrman och flyttat till en fashionabel våning i New York. Precis den resan har Alex Turner i Arctic Monkeys gjort

På genombrottsalbumet med Arctic Monkeys skrev han om tristess, kebabköer och tonårsdiscon i den grå hemstaden Sheffield. I dag bor han i en hipp våning i New York tillsammans med Alexa Chung, modeikon, modell och tv-programledare. Det skulle kunna vara förödande för vilken låtskrivare som helst – vems liv ska han nu berätta om? – men Alex Turner visar sig vara en ännu större låtskrivarbegåvning än vi trodde

Även om Alex Turner bytt kvarter har han fortfarande örat mot gatan. Få om någon i dag verksam låtskrivare har samma språkliga gehör för hur människor i dag uttrycker sig.

”Humbug” är själva urtypen för vad som i branschen kallas ”the difficult third album”. Skivan är till största del inspelad i en öken i Kalifornien. Stundtals slår bandet nästan knut på sig i försöken att göra något annorlunda. Men Alex Turner och hans tre kompisar går igenom den nödvändiga skärselden och kommer ut på andra sidan med ett hårdsmält men diamantskarpt album som visar att Arctic Monkeys faktiskt kan ha sina bästa album framför sig.

Jan Gradvall

Theodor Jensen
Titel: Tough love
Skivbolag: Razzia
Betyg: 3

Ett av många exempel på när dagens musikjournalistik idiotförklarar sig själv är när vi journalister kritiserar album för att vara ”ojämna”. För när blev egentligen ordet ’jämn’ något att eftersträva när det gäller musik? Är det inte i själva verket de minst strömlinjeformade artisterna, de med okontrollerbara humörsvängningar, som ofta gör den mest gripande musiken?

Theodor Jensen är en av Sveriges ojämnaste musiker. Han vet att för att något ska ha chans att bli det bästa man någonsin gjort, så måste man riskera att det också kan bli det sämsta man någonsin gjort. När Theodor Jensen efter tre album med Broder Daniel, och tre under namnet The Plan, gör sitt första album under eget namn spretar musiken åt alla möjliga och omöjliga håll.

Men när han träffar rätt, träffar han djupt. Låten ”Life” låter inte som någon annan aktuell popmusik. Musiken bärs fram av en klagande och smärtsamt vacker fiolslinga. Theodor Jensen låter där som han vore Franz Kafkas romanfigur Josef K som går runt i Prag och letar efter soulklubbar. Bakom en stängd dörr hittar han Titiyo. Tillsammans gör de duetten ”Side by side”, även den så vacker att det gör ont.

Jan Gradvall

Louie And The Lovers
Titel: The Complete Recordings
Skivbolag: Bear Family
Betyg: 4

Det finns liv efter döden. Det har gått tre månader sedan musikjournalisten Lennart Perssons begravning, men nya texter av Lennart Persson fortsätter att dyka upp. Tyska skivbolaget Bear Family, världens förnämsta bolag vad det gäller återutgivningar, anlitade Lennart Persson till att skriva omslagstexten till denna samling med Louie And The Lovers. 1970 gav gruppen ut ett enda album, ”Rise”, som är litet underverk av valpig, passionerad och charmig Creedence Clearwater Revival-inspirerad soul och rock, kryddad med texmex och mexikansk folkmusik. Ingen av de fyra medlemmarna i Louie And The Lovers hade fyllt 20 när skivan spelades in. Doug Sahm producerade albumet och anlitade därefter Louie Ortega som permanent medlem i sitt kompband. Lennart Persson och hans tvillingeldsjäl L-P Andersson har dessutom rotat i Louie Ortegas arkiv och fyller ut ”Rise”-materialet med låtar som tidigare aldrig getts ut.

Jan Gradvall