Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend
23 december

Text: Jan Gradvall

Av alla osannolika framgångshistorier under 2005 är ingen mer osannolik än James Blunts. Vid årets början visste ingen vem James Blunt var. Så här vid årets slut kan man inte gå förbi en radio utan att höra ”You’re Beautiful”, en låt som under året toppat alla tänkbara radiolistor.

Den 25 januari 2006 kommer James Blunt till Sverige. Konserten var utannonserad till Annexet, men på grund av massivt biljettryck har den nu flyttats till Johanneshovs Isstadion. Albumet ”Back To Bedlam” har i Sverige sålt i över 80 000 exemplar, en siffra få artister numera når upp till. I hans hemland England är ”Back To Bedlam” årets mest sålda album alla kategorier.

Så vad är det egentligen som är så osannolikt med detta? Det osannolika är att James Blunt, 28, är utbildad till officer vid kavalleriet och var soldat i Kosovo. Plus att han är släkt med danske Harald Blåtand. Plus att han fått sina mest kända låtar skrivna av en tatuerad, lesbisk kvinna som åker Harley Davidson.

James Blunt tillhör släkten Blount (han har kortat efternamnet). En beryktad engelsk militärfamilj som härstammar från Gorm den gamle, kung i Danmark på 900-talet. Gorms son var Harald Blåtand.

I en intervju i GQ berättar James Blunt att hans pappa, en pensionerad överste, ansåg att all musik var onödigt bakgrundsljud. Den enda musik som Blunt hörde under uppväxten var därför ”Ja må du leva” och ”Stilla natt”

James Blunt utbildades vid Sandhurst, den kungliga engelska militärakademien. Han blev intresserad av musik via rumskamrater och köpte en akustisk gitarr. När han sedan fick tjänst som soldat i Kosovo tog han med sig gitarren och band fast den utanpå stridsvagnen. Som han säger i GQ: ”Den fanns ingen plats inuti”. Det var i Kosovo han skrev en av sina första låtar, ”No Bravery”, som är med på succéalbumet.

Låtskrivandet ledde till ett framträdande på musikfestivalen South By Southwest i Austin, Texas, i förfjol. I publiken fanns Linda Perry, en av musikbranschens främsta låtskrivare och talangscouter, kvinnan bakom miljonlåtar åt Pink, Christina Aguilera och Gwen Stefani.

Den tatuerade damen Perry, som är öppet lesbisk, tog med sig den bildsköne Kosovo-soldaten hem till Los Angeles. En av de låtar Perry gjorde med Blunt, ”Goodbye My Lover”, spelades in i ”Star Wars”-stjärnan Carrie Fischers badrum.

Ingenting om denna bakgrund var dock känt när James Blunt slog igenom i Sverige. Anders Lindberg på Warner berättar att genombrottet kom efter att ZTV i somras började spela videon till ”You’re Beautiful”, en video som de hittat på en samlingsbeta (videoformat som används inom TV). Därefter hakade radion på.

I videon till ”You’re Beautiful” tar James Blunt av sig kläderna och visar upp sin vältränade kropp. Det är en av anledningarna till att hans publik i första hand består av kvinnor.

Marknadschefen för Warner i England, Adam Hollywood, har sagt att James Blunt är en perfekt artist för den nya viktiga målgruppen bland engelska skivköpare – unga hemmafruar. ”Kvinnor som växte upp med Take That men som nu är hemma och lyssnar på radio.” Var femte CD på den engelska försäljningslistan inhandlas numera i livsmedelsbutiker.

När Warner gjort TV-reklam för James Blunt har därför valet av program varit ganska självklart – ”Desperate Housewives”.

(slut)