Skivrecensioner, DI Weekend

Flo Rida
Titel: R.O.O.T.S
Skivbolag: Atlantic/Warner
Betyg: 1
The-Dream
Titel: Love vs money
Skivbolag: Def Jam/Universal
Betyg: 3

Varför är det i regel höga betyg på de här recensionssidorna? Förklaringen är att i den hög med ett 30-tal skivor som jag väljer bort varje vecka finns de låga betygen. Jag vaskar fram det som är mest intressant.

Bland det jag rensat bort de senaste 12 månaderna är väldigt mycket inom hiphop och R&B, två genrer som just nu är inne i sin värsta svacka på decennier. Dagens hiphop har förvandlats till datoriserad popmusik. Allting låter numera exakt likadant.

2009 års största hit i USA har till exempel varit ”Right round” med Flo Rida. Att en låt där en bodybuilder grymtar över en gammal discohit med Dead Or Alive kan bli etta på Billboard i sex veckor säger tyvärr allt om statusen på svart amerikansk musik just nu.

Även den musik som producenten The-Dream gör låter egentligen lika strömlinjeformad som allting annat. Men skillnaden är att han skriver lite bättre melodier. Efter att ha skrivit några av 00-talets mest effektiva låtar som ”Umbrella” åt Rihanna, ”Bed” åt J. Holiday och ”Single ladies” åt Beyoncé tar The-Dream på sitt andra album över kungatronen från Timbaland som samtidens ledande leverantör av poppig R&B.

Men hans intelligens och syn på sexualitet är på samma nivå som Ulla-Bella i ”Solstollarna”.

Jan Gradvall

Corneille
Titel: The birth of Cornelius
Skivbolag: Motown/Universal
Betyg: 2

När hiphopen blir som mest cynisk brukar man alltid peka på uppbyggliga artister som Corneille som ett alternativ. Tidningen Vibe har redan utnämnt honom till ett av 2009 års största hopp. Corneille kallar inte kvinnor för bitches, klär sig inte i dokusåpabyxor, skriver samhällsmedvetna texter och gör musik med riktig gitarr och riktigt blås. Samtidigt kan man inte komma ifrån känslan av Cosby-soul.

Jan Gradvall

Jazmine Sullivan
Titel: Fearless
Skivbolag: J Records/Sony
Betyg: 4

Redan efter första raden i första spåret har Jazmine Sullivan ens fulla uppmärksamhet. Till ett dramatiskt stråkarrangemang sjunger hon med den ledsnaste röst som hörts sedan Ann Peebles: ”I bust your windows out your car”. Efter att ha slagit sönder bilrutorna på sin pojkväns bil med bara händerna, ”I’ll probably always have these ugly scars”, fortsätter sedan 21-åriga Jazmine Sullivan att berätta om sitt liv i Philadelphia.

Äntligen en ny svart amerikansk soulsångerska som skriver egna texter och som berättar som sitt liv och sina tankar med samma känsla för detaljer som en bra journalist. Och äntligen någon som inte kan placeras in i en förutsägbar musikalisk genre.

”Bust your windows” för tankarna till flamenco. Singeln ”Need U bad”, som är producerad av hennes skyddsling Missy Elliott, utgår från jamaicansk roots reggae, fast i Philadelphia-tappning. Jazmine Sullivans debutalbum ”Fearless” släpptes i USA redan i höstas och blev helt rättvist nominerad till fem Grammy. Phillysoulen har en framtid.

Jan Gradvall

Neil Young
Titel: Fork in the road
Skivbolag: Reprise/Warner
Betyg: 1

När vi nyligen började rensa ut vårt gamla sommartorp för försäljning hittade jag många saker som jag inser att jag kommer att ha svårt att göra mig av med. Mycket av detta, från gamla raggsockor till spadar, påminde mig om Neil Young. För vad ska man egentligen göra med en ny Neil Young-skiva?

Att Neil Young just nu är magnifik form som liveartist – överlägsen både Springsteen och Dylan – innebär inte att hans skivor fungerar. ”Fork in the road” är en temaskiva som handlar om hur Neil Young meckar med sin gamla bil, en Lincoln 1959, för att då den att fungera på miljövänligt bränsle. Det var precis för att undvika sånt här som vi säljer vårt torp.

Jan Gradvall