Skivrecensioner, DI Weekend

Skivrecensioner
16 december

Mary J Blige
Titel: The Breaktrough
(Geffen/Universal)
Betyg: 4

Under årets sista skälvande veckor släpps slutligen årets bästa låt på skiva: ”MJB Da MVP”. MJB står för Mary J Blige. MVP är en basketterm för Most Valuable Player. Det är en passande beskrivning för en artist som alltid levererat och aldrig gjort ett dåligt album.

Mary J Blige, född 1971, var den första artist som förenade hiphop med soul. I låten ”MVP Da MVP” återberättar hon hela sin historia. Från det banbrytande debutalbumet från 1992, ”What’s The 411?”, via de personliga kriser hon gått igenom, och fram till hennes ikonstatus i dag.

Själva låten ”MJB Da MVP” är egentligen en cover på Los Angeles-rapparen The Games ”Hate It Or Love It” som släpptes vid årets början. När Mary J Blige hörde den på radio i januari blev hon helt tagen. ”Det är precis så här jag själv känner det.” Enligt en metod som är vanlig inom reggae gjorde hon snabbt en egen version, där hon sjöng över samma befintliga komp. Låten har sedan spridits som ett ”street track”, via mixtejer och hiphopradio.

”The Breakthrough” är Mary J Bliges sjunde album och ett av hennes allra bästa. Det är precis den hybridform av hiphop och soul som hon själv patenterat och som ingen annan har förbättrat. Den magnifika rösten, som periodvis varit ansträngd av droger och alkohol, har aldrig låtit bättre än på balladen ”I Found My Everything”. Där tangerar hon slutligen hon sin förebild Aretha Franklin.


Kompakt
Titel: Total 6
(Kompakt, import)
Betyg: 4

Staden Köln har fått en ny innebörd för svenskar. Det är där Sverige möter England i Fotbolls-VM den 20 juni 2006. Köln är också hemvist för ett av Europas mest moderna och ledande skivbolag, technoetiketten Kompakt.

När Martin Gore i Depeche Mode i en Dagens Nyheter-intervju fick frågan om vad han lyssnade på för musik svarade han bara: ”Kompakt”. Förutom att Kompakt säljer all sin musik som mp3:or på hemsidan Kompakt-net.de släpper de även regelbundet samlingsalbum.

Den färska CD-dubbeln ”Total 6” är en perfekt inblick till bolagets musik. Suggestiv, smart och hela tiden överraskande elektronisk musik med oförglömliga titlar som ”Pure Vernunft Darf Niemals Siegen”.


Tom Russell
Titel: Hotwalker
(Hightone Records/Border)
Betyg: 4

Inom filmen är ”road movie” ett etablerat begrepp. Tom Russell är den förste att introducera det i musiken. Den lågmälda ”Hotwalker” är en av årets mest originella skivor, så lågmäld att det är först nu den dykt upp på min radar.

Undertiteln till skivan är ”A Ballad For Gone America”. Tom Russell hyllar den sortens outsidermentalitet som präglat amerikansk kultur, från Jack Kerouac till Lenny Bruce och Charles Bukowski, men som nu håller att försvinna i takt med att den kommersialiseras. Och han gör det genom att göra musik utifrån deras befintliga röster.

”Hotwalker” blir som en perfekt fusion av P1 och P4. Russell väver in gamla uppläsningar av till exempel Jack Kerouac i sina egna låtar. Poesi möter country, jazz möter film. ”Hotwalker” blir en road movie genom ett Amerika som kanske inte längre finns i verkligheten som för alltid lever kvar i våra drömmar.


Architecture In Helsinki
Titel: In Case We Die
(Moshi Moshi Records/Cooperative Music)
Betyg: 4

Många bandmedlemmar? Ja, åtta stycken. Obegripligt bandnamn? Ja, bandet har ingenting med vare sig Finland eller arkitektur att göra. Men Architecture In Helsinki är trots det faktiskt inte från Kanada – varifrån det under året annars väller fram musikkollektiv med konstiga namn – utan från Melbourne i Australien.

Architecture In Helsinki tippas av branschen att bli ett av de band som får sitt genombrott 2006. För en gångs skull har bandets rykte ingenting med vare sig image eller attityd att göra, utan grundar sig enbart att de gör en form av popmusik som världen inte hört förut.

Det låter som en musiklass ryckt åt sig alla instrument som råkar ligga i klassrummet – tamburiner, flöjter, klockspel, billig synthesizer – och sedan fått i uppgift att förverkliga Brian Wilsons idé om tonårssymfonier.

Skivan distribueras i Sverige av Cooperative Music, en av årets mest lovande musiksatsningar. Under ledning av V2 samlas några av världens minsta men mest kreativa etiketter och får hjälp att nå ut till en större publik.