Skivrecensioner, DI Weekend

Common
Titel: Universal mind control
Skivbolag: Geffen/Universal
Betyg: 1

Varje gång hiphopen dödförklaras brukar genren göra en Glenn Close och resa sig ur badkaret. Men efter att 2008 varit ett rekordsvagt år för hiphop är läget verkligen nu så illa att fler och fler rappare börjar sätta sig i livbåtarna.

Precis som Kanye West gjorde på sitt senaste album så lämnar nu även Common hiphopen, åtminstone rent musikaliskt. I stället för den soulbaserade hiphop som blivit hans signum ägnar sig nu även Common åt trendängslig electropop, tyvärr dock helt utan Kanye Wests finess.

Allra sämst är Barack Obama-hyllningen ”Changes”. Det enda som verkligen kunnat vitalisera hiphokulturen, och den just nu lika urvattnade R&B-genren, var möjligen om John McCain hade vunnit valet. Minns Reagan-erans bästa inspelningar som ”Money’s too tight to mention”. Motståndsmusik fungerar alltid bättre än medgångsmusik.

Jan Gradvall

The Bug
Titel: London Zoo
Skivbolag: Ninja Tune/Playground
Betyg: 4

En del av oss har några ledstjärnor, vars tips om musik vi lyssnar mer på än andra. En av mina är Jerry Dammers, hjärnan bakom The Specials, som med sina tre album under namnet The Specials bytte stil varje gång och öppnade mina öron för musikgenrer jag tidigare missat.

När Jerry Dammers i tidningen Mojo sade att hans favoritalbum från 2008 var The Bug, ett album från i somras jag helt missat, gick jag därför omedelbart ut och köpte det. Och äntligen får jag höra den urbana London-musik som jag länge fantisera tom att just Jerry Dammers skulle kunna göra comeback med.

The Bug utgörs av Kevin Martin som i tio år varit involverad i olika klubbmusikkonstellationer. Med The Bug bjuder han in gästande MC:s (rappare) och bygger broar mellan dubstep, dagens stora underjordiska musikstil i London, och genrens föregångare som jungle, drum & bass och The Specials mörkaste ögonblick som ”The Boiler”. En London-resa billigare än Ryanair.

Jan Gradvall

Lars Winnerbäck
Titel: Solen i ögonen: En film om Lars Winnerbäck
Skivbolag: United Stage/Universal
Betyg: 4

En höjdpunkt i tv-tablåerna under de kommande helgerna är när SVT den 29 december visar Magnus Gerttens film om Lars Winnerbäck, ”Solen i ögonen”. Det är samma film som 28 november hade premiär på 30 biografer runt om i Sverige och som nu även ges på dvd.

I och med att dvd-utgåvan, förutom själva dokumentären, innehåller extramaterial i form av 17 livelåtar i sin helhet gör att denna utgåvan också lika gärna kan kallas ett livealbum. Samtliga låtar filmades under den turné i somras då Lars Winnerbäck drog större publik än någon annan svensk artist.

På många sätt är det här en utgåva som vittnar om musikbranschens framtid. Lars Winnerbäck har i dag närmare kontakt med sitt turnébolag United Stage än med sin skivbolag Universal. Turnéerna har ända sedan staren varit Lars Winnerbäcks kärnverksamhet, vilket snart är ett faktum för de flesta artister. Lars Winnerbäck behövde varken tidningar eller tv, eller knappt ens skivbolag, för att nå sin publik.

Att på detta sätt därför slå samman flera olika saker till en enda – dokumentär, artistporträtt, turnésouvenir, konsertupptagning, ”greatest hits”, teaser inför nästa album – är därför ett väldigt smart att ge fansen vad fansen verkligen vill ha. Priset är dessutom ungefär detsamma som för en CD-skiva.

Lars Winnerbäck ger väldigt sällan i intervjuer, men Magnus Gertten kommer honom nära i denna fina dokumentärfilm. Och den som inte tidigare fallit för Lars Winnerbäcks låtar, som i dessa liveupptagningar mer än någonsin låter inspirerade av Perssons Pack, kommer att smälta när man tar del av det genuint rörande gensvaret från publiken. Lars Winnerbäcks melodier är en del av det svenska musikarvet.

Jan Gradvall

+

Veckans 3MP3

James Brown, ”Mama’s dead”
Iggy Pop är också en lysande skribent. I ett porträtt i Rolling Stone av James Brown lyfter han fram den här bortglömda balladen från ”Black Caesar”.

The Hives & Cyndi Lauper, ”A Christmas duel”
Genialisk uppdatering av den närmast utdöda genren förolämpningsduetter. ”I went down on your mother…” Girls just want to be mean.

August Darnell, ”Christmas on Riverside Drive”
En av få julklassiker som inte är sönderspelad. Finns på ”ZE Christmas Album”. Eller som lösgodis på iTunes för 9 kr.