Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 december

Krönika

Jan Gradvall

Tänk om man i stället fick leva sitt liv baklänges? En av julhelgens stora filmer i USA är ”Benjamins Buttons otroliga liv” som får premiär i Sverige i mitten av januari. Baserad på en novell av F. Scott Fitzgerald från 1922 har mästerregissören David Fincher gjort en film om en man, spelad av Brad Pitt, som föddes gammal och sedan under sitt långa liv blir yngre för varje dag som går.

Journalisten Fredrik Virtanen är inne på samma linje i sina nya bok ”Kraschad”. I denna sällsynt självutlämnande reportagebok om en både finansiell och emotionell krasch skriver Virtanen i avslutningskapitlet: ”Ibland önskar jag att livet levdes baklänges. Det vore ett liv det. Först dör jag så att jag får det ur vägen och hamnar på ett ålderdomshem”.

Efter att ha spelat bridge på ålderdomshem får han en guldklocka första dagen på jobbet och går sedan ned till halvtid. ”De sista åren lever jag helt utan ansvar och sedan skvalpar jag runt i varmt, mysigt vatten i nio månader innan jag slutar, okunnig om allt, som en orgasm”.

En person som bokstavligen provat på att leva på detta sätt är amerikanen Todd Lamb. I tidningen Big Brother Magazine, den legendariska skateboardtidning som födde tv-programmet ”Jackass”, gjorde Todd Lamb analysen att livet aldrig var så enkelt som i mammas mage. Där behövde man inte jobba utan kunde tillbringa dagarna med att ”hang out in a bubble of warm stomach sauce”. Man behövde heller inte laga mat. ”Meals were delivered pre-chewed”.

I ett sällan skådat prov på undersökande journalistik målade sedan Todd Lamb om alla väggarna i sitt vardagsrum i mjukrosa färg. Därefter vrede han upp alla elementen till max, klädde av sig naken, smörjde in kroppen med lotion och koncentrerade sig sedan på att leva ultramysigt några dagar. Idealet var att även vända lägenheten upp och ned, men det var tyvärr fysiskt omöjligt. ”Jag rökte ganska mycket gräs på den tiden”, säger Todd Lamb när jag träffar honom i New York.

Todd Lamb, född 1976, har mycket att lära svenska journalister om undersökande journalistik. I tidningen San Fransisco Weekly hade han en legendarisk artikelserie kallad ”Rock Ninja!” där han recenserade konserter utklädd till en ninja. ”Jag gjorde allting’ in character’. Jag klädde ut mig i min ninjadräkt med heltäckande mask och pratade inte med någon under konserten. Därefter skrev jag sedan även själva recensionen ur en ninjas perspektiv.”

Vissa artister blev dock inte glada åt tilltaget. ”Jag blev utslängd under en Randy Newman-konsert. Och jag gillar Randy Newman! Men han vägrade spela vidare om de inte slängde ut killen i den svarta masken på rad fem.”

Todd Lamb har i tre år jobbat med de svenska reklamkreatörerna Linus Karlsson och Paul Malmström på byrån Mother i New York. Sedan i fjol är han frilans igen och tre av hans kommande projekt kan bli några av 2009 års höjdpunkter.

Förutom att han skrivit en sitcom för internet med Roman Coppola har han även utvecklat sin uppmärksammade bok ”Yo, check the perm!”. I denna bok lät han ett antal människor permanenta håret i ett försök att göra deras liv ”more dangerous”. 2009 kommer en uppföljning i form av 50 treminutersdokumentärer där en person i varje amerikansk delstat får permanent hår. Todd Lamb har även för en stor tv-kanal gjort en pilot till en animerad serie i ”extrem rockmiljö”.

Om det vore möjligt att leva livet baklänges är det Todd Lambs jobb man skulle vilja ha haft i 20-årsåldern. Och kanske hans idéer i tonåren.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

TV-KANAL
Axess. TV8 är inte längre bäst på att vara TV8. Programmet ”Kulturexpressen” har varit bättre än alla TV8:s alla tidningssamarbeten. Och Axess sänder ”Heimat 2”, Jocke Bergs favoritserie.

FORMGIVNING
Paul Gorman, ”Reasons to cheerful: The life and work of Barney Bubbles” (Adelita). Kombinerad biografi och coffee table-praktverk om formgivaren som gjorde Elvis Costellos och Nick Lowes skivomslag och sen tog sitt liv.

HYRFILM
”Wall-E”. Om Batman-filmen ”The dark knight” är den ena film man måste ha sett för att ha upplevt 2008 är det här den andra. Bara en mästare kan göra en film som trollbinder både 3-åringar och 93-åringar. Släpps som hyrfilm i dag.

+

BONUS:

Julens bästa dvd-boxar

”Herrskap & tjänstefolk”, säsong 1-5 (Noble Entertainment)

Den klassiska engelska tv-serie som gick på svensk TV tidigt sjuttiotal. Vi får följa livet ”Upstairs, Downstairs” i ett edwardianskt townhouse i England från 1903 till 1930 där det aldrig tar längre än tio minuter innan någon blir sugen på te. Serien är intressant även för heminredare. Då var det tjänstefolket som levde ”downstairs”, förpassade till det öppna köket. I dag på 2000-talet, när köket blivit hemmets mest prestigefyllda rum, hade det varit precis tvärtom.

”Familjen Ashton”, säsong 1-3 (Noble Entertainment)

En annan brittisk klassiker från tidigt sjuttiotal. Originaltiteln ”A family at war” förklarar vad det handlar om. Serien följer den lägre medelklassfamiljen Ashton under krigsåren, från 1938 till 1945. Tempot är förmodligen chockerande långsamt för alla under 45. Men att serien utspelas i Liverpool under de år som Beatles-medlemmarna föddes gör att man åtminstone kan försöka sälja in den som pophistoria. ”Det var här det började. Alltså, verkligen började.”

”Sopranos – hela serien” (Warner Home Video)

En box så överväldigande stor att de utan svårighet kunde ha fått med Uncle Junior i förpackningen. Totalt 33 skivor. Förutom samtliga 86 avsnitt får man även tre CD med soundtracket till serien. Även om du plöjer åtta timmar om dagen under hela julledigheten får du hålla på långt bortom nyår. Betingar ett pris på runt 2 000 kr. Men å andra sidan: inget annat konstverk på 2000-talet har haft lika stor inflytande som ”Sopranos”.

”Oz” säsong 1-6 (Paramount)

Till den som verkligen vill ha en alternativ jul: 50 timmar i helvetet. Fängelseserien ”Oz” var första stora HBO-serien, den som skapade tv-mediets guldålder genom att röja vägen för ”Sopranos”, ”Six feet under” och ”The wire”. Seriens sex säsonger är fortfarande bland det mest pessimistiska och mest skrämmande som visats i tv. Och, framförallt, bland det bästa. En av mina absoluta favoritserier genom tiderna. ”Oz”-säsongerna har tidigare endast funnits som kriminellt dyra amerikanska importboxar, men nu finns hela serien i en komplett box med svensk text.

”Alfons Åberg – Box” (Pan Vision)

Per Åhlins tecknade filmer är faktiskt ännu mer detaljrika än Gunilla Bergströms klassiska böcker. De sammanlagt 16 filmer som finns på de fyra DVD-skivorna i boxen är så välgjorda att även en vuxen kan se dem hur många gånger som helst. Björn Gustafsons berättarröst är en ren uppvisning i enmansdramatik. Georg Riedels musik är helt i klass med det bästa han skrev åt Astrid Lindgren. Lyssna bara på hur temalåten varieras för att spegla Alfons känslostormar i avsnittet ”Alfons och Milla”.