Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juni

Krönika

Jan Gradvall

Med den nya teknikens hjälp kan vi försäkra oss om att aldrig missa något, inte ens under semestern. Vi nås av sms och mail och nätnyheter dygnet runt. Inget kommer att kunna förvåna oss när vi kommer tillbaka.

Samtidigt kan man fråga sig om inte poängen med en semester är just att missa en massa saker. Att smörja in sig med medieskyddsfaktor 30 så att ingenting tränger igenom.

Denna sommar är det 40 år sedan The Band visade resultatet av vad som hände när de bestämde sig för att inte hänga med i något nytt överhuvudtaget.

När The Bands debutalbum ”Music from Big Pink” släpptes 1 juli 1968 var samtidens fokus riktat mot psykedelisk framtidsmusik och alls slags gränsöverskridande kultur. Tidsandan 1968 präglades av ett oavbrutet bombardemang av sinnesintryck som på flera olika sätt påminner om tidsandan 2008.

Allt handlade om att ha koll på det allra senaste. Allt handlade om att skapa nytt, nytt, nytt. Internet fanns inte men med hjälp av LSD och stroboskop strävade man hela tiden efter en liknande 2.0-uppdatering av verkligheten.

Men parallellt med att Janis Joplin, Jim Morrison och Jimi Hendrix på olika sätt försökte låta så högt och kraftfullt som möjligt, satte sig de fem The Band-medlemmarna i en källare i ett rosa hus på landet och spelade för ingen annan än varandra (och Bob Dylan).

I The Band-boxen berättar Robbie Robertson att det var avgörande för det unika sound de utvecklade att de just satt ned på stolar när de spelade, stolar placerade mot varandra, och därmed hela tiden hade ögonkontakt. ”Vi ville inte ha vrålande sång. Vi ville ha sång så känslig att du kan höra andetagen.”

Att The Band valde att kalla sig bara just The Band var en klar markering mot en tid när andra band hade sinnesutvidgande namn som Quicksilver Messenger Service och Jefferson Airplane.

Att The Band valde att avskärma sig från samtiden i ett hus beläget just på östkusten var heller ingen tillfällighet. Eftersom hela musikklimatet i USA under ”the summer of love” 1967 var fixerat vid västkusten säger Robbie Robertson i samma CD-box att ”vår instinkt var att göra precis tvärtom”.

The Band hamnade i Woodstock, ett lantligt ställe i bergen utanför New York som då ännu inte var känt/ökänt för festivalen med samma namn. Woodstockfestivalen 1969 anordnades först efter att The Band och Bob Dylan flyttat därifrån.

Influerad av filmare som Akira Kurosawa, John Ford och framförallt Luis Bunuel (som inspirerade särskilt ”The weight”) utvecklade Robbie Robertson och Richard Manuel ett låtskrivande där såväl människoöden som scenografi inte var bunden till en viss tid. Utgivningsåret på skivan var 1968 men det skulle lika gärna ha varit 1868

Och 40 år senare är det ironiskt just den tidlösa aspekten som gör att ”Music from Big Pink” fortfarande låter så modern. Hela begreppet ”americana” föddes med den här skivan.

Om The Band-medlemmarna hade följt med alla svängningar i sin samtid – om de varit uppkopplade dygnet runt – hade de kanske skapat något bra, kanske till och med mästerligt. Men de hade aldrig skapat något som de var helt ensamma om och som därmed verkligen blev revolutionerande.

Hur många vågar göra så i dag? Hur många vågar ta en The Band-semester denna sommar?

+

GRADVALLS VAL

DVD
”Mad men”. Årets DVD-utgåva. Första säsongen av årets bästa TV-serie kommer nu äntligen som box. Finns i importbutiker från 30 juni. Andra säsongen börjar i USA 27 juli.

TV
”Project runway”. Onsdag 25 juni börjar TV3 visa fjärde säsongen av världens bästa dokusåpa. Om modedesigners i New York. Christian är seriens största stjärna sedan Santino.

HYRFILM
”Gone baby gone”. Försvann på svenska biografer. En Dennis Lehane-filmatisering nästan i samma klass som ”Mystic river”. Finns att hyra från med onsdag.

+

BONUS NR 1:

Redan två dagar innan långfilmsversionen av ”Sex and the city” får svensk biopremiär kan man konstatera två saker. 1. Av mediauppmärksamheten att döma är det här modebloggarnas motsvarighet till Woodstock. 2. Ja, det blir en uppföljare.

”Sex and the city” kan bli den film som får Hollywood att slutligen inse att det faktiskt finns andra målgrupper än unga män. Enbart under premiärhelgen i USA drog ”Sex and the city” in över 300 miljoner kronor. Och 85 procent av biobesökarna var kvinnor.

När USA Today intervjuade besökare utanför biograferna sade en 42-årig kvinna: ”We’ve been waiting years for this. This is our Indiana Jones”.

Även om det finns något officiellt beslut om en uppföljare har Hollywood.com avslöjat att en sådan finns i pipeline. Alla fyra stjärnorna har redan skrivit på optioner för en fortsättning.

Att de sex säsongerna av TV-serien (1998-2004) fortfarande visas i repris på TV-kanaler världen över har visats sig vara bästa tänkbara marknadsföring. Till och med filmbolaget blev överraskat av nivån på biointäkterna.

Efter tre veckor i USA är ”Sex and the city” uppe i intäkter på över 600 miljoner kronor. Filmens budget var 350 miljoner kronor.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Ponera följande scenario: Direkt efter att den tredje säsongen av ”Bonde söker fru” avslutats på TV4 i höst så rullar den fjärde säsongen plötsligt i gång – fast nu hos konkurrenten Kanal 5.

Precis det kommer att hända i höst i USA med ”Project runway”, en dokusåpa om modedesigner som blivit ett populärkulturellt fenomen.

Här i Sverige börjar TV3 på onsdag 25 juni att sända den fjärde säsongen av ”Project runway”. Bland gästdomarna i denna omgång finns Sarah Jessica Parker och Victoria Beckhamn.

Samtidigt kommer man i USA att rulla igång både säsong fem och säsong sex under ett och samma halvår. Förklaringen är att seriens producenter, de ökänt bullriga bröderna Harvey och Bob Weinstein, helt enkelt fått ett bättre erbjudande från en konkurrentkanal.

Efter fem säsonger på kanalen Bravo flyttas därför ”Project runway” över till konkurrentkanalen Lifetime. Stämningsansökningar har haglat men bröderna Weinsten står fast vid sitt beslut.

Säsong fem av ”Project runway”, som Bravo fortfarande har rättigheterna till, har premiär 16 juli i amerikansk TV och sänds till i november. Redan veckan efter börjar sedan Lifetime sända sin förstta säsong. Som ”Project runway”-stjärnan Christian hade uttryckt det: ”Fierce”.

Jan Gradvall