Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 maj

Krönika

Jan Gradvall

I likhet med 300 000 andra svenskar spenderade jag en del av den gångna vintern i Thailand. För att pricka av den för barnfamiljer obligatoriska elefantridningen åkte vi upp i bergen.

I en glänta i djungeln bodde de burmesiska elefantskötarna med sina familjer i enkla hyddliknande hus. Utan att fråga om lov började två amerikaner i gruppen fotografera rakt in i familjernas hem och viskade saker som ”So real” och ”So genuine”.

Allt var förmodligen precis så exotiskt primitivt som de förväntat sig.

Hämnden kom i slutet av djungelturen. Medan Babar fick äta bananer plockade en av elefantguiderna fram en mobiltelefon dubbelt så avancerad som amerikanernas. Efter att ha skickat några sms började han följa någon dokusåpa på mobilskärmen.

I dag har hälften av alla människor i världen mobilabonnemang. Den stora utmaningen i framtiden är därför att sälja mobiler till de 3,3 miljarder som inte har det.

Just nu lever 80 procent av världens befolkning i områden med mobiltäckning – det är en dubblering från år 2000. Själva mobilerna blir också allt billigare. Indiska Spice Limited offentliggjorde nyligen planer på att sälja en telefon för 120 kronor.

I en artikel i New York Times Magazine, med rubriken ”Can the cellphone help end global poverty?”, får vi följa den 38-årige britten Jan Chipchase som i sitt arbete som researcher för Nokia befinner sig på en ständig jorden runt-resa.

Medan vi i rika länder använder mobiltelefoner som ett slags lyxkomplement – vi hade ju redan fasta telefonförbindelser – visar Jan Chipchases observationer att mobilens betydelse i u-länder blir mycket mer fundamental. Människor som varit avskärmade från all slags informations- och kommunikationsteknologi får genom en mobil en första chans delta i den moderna världen, inte minst vad det gäller handel.

Alla yrkesgrupper, från bönder till rickshawförare, vittnar om att deras inkomster ökat sedan de fått tillgång till en telefon. En studie från London Business School visar att för varje extra 10 mobiler per 100 invånare ökar ett lands BNP med 0,5 procent.

En modern mobiltelefon ersätter inte bara behovet av fast telefoni, utan även klocka, alarm, kamera, videokamera, hemmastereo, miniräknare, dagstidning och dator. I jämförelse med en dator har även en mobiltelefon den fördelen att man inte behöver kunna läsa och skriva för att använda den. 20 procent av världens befolkning är analfabeter.

Poängen med att åka runt och studera mobilanvändningen i hela världen är att mobiler används på ett helt ett annat sätt i Indien eller Uganda än i Stockholm.

En mobiltelefon i ett u-land ska tåla monsunregn och får inte innehålla mer avancerade delar än att den går att laga hos den lokale mekanikern i byn. Allra helst ska den även gå att ladda utan elektricitet, vilket Nokia också är på väg att läsa genom en prototyp som kan vevas upp.

Ett fall som Jan Chipchase har studerat visar att mobiltelefoner även kan ersätta banker.

Kringresande arbetare i Uganda har inte tillgång till banker. När de vill skicka hem pengar till sina familjer på landsbygden köper de nu istället ett kontantkort för samma summa i den stad där de befinner sig. Men i stället för att använda kontantkortet själva ringer de till hembyns ”phone lady”, en slags mobil växeltelefonist och innehavare byns enda mobiltelefon, och läser upp kortets kod för henne. För denna ”phone lady” är ett kontantkort något konkret användbart som kan översättas till pengar. Och därefter kan hon räcka över till kontanter till den berörda familjen.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

KOMIKER

Jack McBrayer. Briljant som Kenneth i ”30 Rock”. Syns även just nu i Mariah Careys video ”Touch my body” och på Funnyordie.com i serien ”Livin’ ’neath the law”. Ännu en komiker som fostrats på improvisationsteatern Second City i Chicago.

ROMAN

Jens Lapidus, ”Aldrig fucka upp”. Inte sedan jag gick och väntade på Klas Östergrens uppföljare till ”Gentlemen” har jag känt en sådan febrig förväntan på en ny svensk roman. Litteratur som för en gång skull lyckas placera sig i samtidens absoluta mittpunkt.

SAJT

Muxtape.com. Någon har kommit på den lysande och halvlegala idén att samla olika människors blandband på nätet. Och all går att lyssna på. Bland glada amatörer finns även New Yorkers musikskribent Sasha Frere

+

BONUS NR 1:

Ett av de mest genanta inslagen i SVT:s historia är att företaget är det enda TV-bolag i västvärlden som misslyckats med att breaka ”Seinfeld”.

Som en följd av ett SVT sände de tidiga avsnitten på hopplösa tider, under en period dessutom varannan vecka, förblev ”Seinfeld” länge en väl bevarad hemlighet för svenskar. Det var först när TV3 tog över och började lägga ut bombmattor med ”Seinfeld”, med ständiga repriser varje vardagkväll, som genombrottet kom.

Men precis samma misstag upprepas nu av just nu TV3 och TV4.

Efter en längre tids svacka upplever den amerikanska sitcom-genren precis just nu en ny storhetstid genom nykomlingen ”Back to you”, med Kelsey ”Frasier” Grammer i storform, och den redan klassiska andra säsongen av ”30 Rock”.

Av detta märks dock inget i Sverige. TV3 gör en SVT med ”Back to you”, det krävs hjälp av en privatdetektiv för att hitta programmet i tablåerna.

Tina Fey, kvinna bakom ”30 Rock”, är på omslagen till Vanity Fair och Entertainment Weekly. Nya långfilmen ”Baby mama”, där hon spelar huvudrollen, ligger just nu etta på biotoppen i USA.

Men på TV4 märks inget av att det råder Tina Fey-feber i världen. Nästa avsnitt av ”30 Rock” på TV4 sänds 23.35 på torsdag. TV4 ligger även i dagsläget 22 episoder efter USA. ”30 Rock” är just nu exakt lika bra som ”Seinfeld” var för 15 år sedan – och i Sverige precis lika okänt.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Vilka är de artister och innovatörer som just nu verkligen för musiken framåt? Vilka kommer att betyda mest för morgondagens musik?

Precis detta besvaras av engelska musiktidningen NME som publicerat listan ”The NME Future 50”.

Förutom alla artister på listan finns nätbutiken eMusic på plats 49, bloggsökmotorn The Hype Machine på plats 41 och nätradiostationen Last.fm på plats nr 16.

Trea på listan är Radiohead, tvåa engelska sångerskan M.I.A. Inget av detta är särskilt överraskande, men däremot ettan på listan – David Sitek.

David Sitek är gitarrist i Brooklyn-bandet TV On The Radio, hyllat av bland andra David Bowie. Förutom att Sitek även producerat och/eller remixat artister som Yeah Yeah Yeahs, Nine Inch Nails, Liars och Foals ligger han även bakom skådespelerskan Scarlett Johanssons kommande debutalbum där hon tolkar Tom Waits.

På Scarlett Johanssons album, ett potentiellt Hollywood-spektakel men som ingen längre fnissar åt, gästsjunger även David Bowie på två låtar, förmodligen just tack vare Siteks inblandning.

David Siteks nästa projekt är Massive Attacks comebackalbum.

Jan Gradvall