Fuck the average reader

Varje gång man pratar om vanligt folk i svensk journalistik finns det alltid en tydlig – alltid outtalad men alltid tydlig – uppfattning om vad som är vanligt folk. Från Expressens kultursida, 18/1 2008.

I kväll, måndag, är det journalistdebatt på Kulturhuset i Stockholm. Publicistklubben anordnar en paneldiskussion under rubriken: Vad tycker ”vanligt folk”?

Citationstecken hänger visserligen där i rubriken, men de påminner mer om säsongens sista julgransdekorationer.

För varje gång man pratar om vanligt folk i svensk journalistik finns det alltid en tydlig – alltid outtalad men alltid tydlig – uppfattning om vad som är vanligt folk. Eller, rättare sagt, vad som inte är det.

Vanligt folk är till exempel aldrig intellektuella. Vanligt folk har heller aldrig specialkunskaper i olika ämnen. De har inte heller invandrarbakgrund eller bor ensamma.

I ett nummer av The Believer finns en intervju där författaren Nick Hornby mailväxlar med David Simon, mannen bakom TV-serien ”The Wire” vars femte säsong just nu rullar på amerikansk TV. Temat i denna avslutande säsong av ”The Wire” är media och journalistik.

Nick Hornby och David Simon kommer in på detaljrikedomen i seriens dialog. I ”The Wire” pratar både knarklangare, poliser och journalister exakt som de gör på gatan. Dialogen är på en sådan nivå att genomsnittstittaren omöjligen kan förstå alla ord och formuleringar som används.

När formuleringen genomsnittstittare, eller genomsnittsläsare, dyker upp säger David Simon:

”Fuck the average reader. Under min tid som journalist på en tidning blev jag alltid tillsagd att skriva för genomsnittsläsaren. Tidningens definition på genomsnittläsaren var en vit man, en prenumerant i en förortsvilla med cirka två barn och cirka tre bilar och en hund och en katt och trädgårdsmöbler. Han vet ingenting och behöver därför allt förklarat för sig, Och den inställningen blir en börda som dödar alla bra historier. Fuck him. Fuck him to hell.”

Eller som man skulle skriva på svenska: Up yours, Nisse i Hökarängen.

Jan Gradvall