Skivrecensioner, DI Weekend

The Killers
Titel: Sawdust
(Universal)
Betyg: 3

Kriminalgåtorna i ”CSI” är egentligen precis lika brutala och otäcka som de i socialrealistiska engelska serier som ”Misstänkt för mord”. Vad som ändå gör ett avsnitt av ”CSI” mer lättsmält och popcornvänligt är inramningen i Las Vegas. Precis på samma sätt skiljer The Killers version av ”Shadowplay” från originalet av engelska Joy Division. I Las Vegas-gruppens version ersätts nordengelsk disbänksbelysning av blinkande neonljus. Och plötsligt påminns man återigen om den positiva kraft som finns i ökänt deppiga Joy Division.

The Killers ”Shadowplay” spelades in till Anton Corbijns film ”Control” där den används i eftertexterna. Låten är också typisk för gruppens sätt att göra musik. The Killers utgår hela tiden från europeiskt svårmod men förvandlar det till något mer bredspårigt amerikanskt, utan att för den skull vattna ur det. Samlingen ”Sawdust”, med B-sidor och överblivit material, övertygar nästan lika mycket som gruppens två studioalbum.

Jan Gradvall

Kylie Minogue
Titel: X
(EMI)
Betyg: 3

De tre discomusketörerna, Madonna, Britney Spears och Kylie Minogue, har fått en del törnar men fortsätter att fäkta bort allt motstånd i radion och på dansgolven. Alla tre anlitar också samma unga svenska låtskrivare och producenter. Efter att Christan ”Bloodshy” Karlsson och Pontus ”Avant” Winnberg levererat nyckelspår till både Madonnas och Britneys senaste album har de nu även med tre låtar på Kylies nya album. Det är svensk musikhistoria i paritet med ABBA och Roxette.

Inte ens bröstcanceroperation kan heller stoppa Kylie Minogue. På sitt tionde album fortsätter den 39-årige australiensiskan att använda disco som en livsfilosofi. Med utgångspunkt från det futuristiska sound hon hittade på sin comebacklåt ”Can’t Get You Out Of My Head” fortsätter hon att dunka in refränger som vägrar lämna ens huvud.

Jan Gradvall

Duran Duran
Titel: Duran Duran’s Red Carpet Massacre
(Sony BMG)
Betyg: 2

Det finns en scen i en av Austin Powers-filmerna där Austin Powers (Mike Myers) möter sin pappa spelad av Michael Caine. Två generationer av swinging playboys försöker sedan överträffa varandra i att vara groovy. Ungefär så känns det när Duran Duran börjar samarbeta med Justin Timberlake. Det är som ett avsnitt av gamla TV-serien ”Partaj!” fyllt av dansande smokingmän och fotomodeller. Men när kameran fryser bilden är det inte Margareta Sjödin utan den blekta blondinen Simon LeBon som med plutande läppar står där och frågar sig: ”Har jag gjort bort mig nu igen?”.

Jan Gradvall

The Refreshments
Titel: Christmas Spirits
(Bonnier Amigo)
Betyg: 3

Svenska The Refreshments har förstått att jullåtar fungerar precis som julbord. Ingen vill att någonting ska förnyas eller bytas ut. Allt man vill är att det ständigt ska fyllas på.

Med succéalbumet ”Rock’n’Roll X-Mas” lyckades The Refreshments göra det enda svenska julalbum genom tiderna som går att lyssna på i sin helhet utan behöva dopa sig med glögg och snapsar. (Även om det förstås låter ännu bättre än om man gör just det.) På denna uppföljare, givetvis utgiven samma vecka som julbordssäsongen tar fart på allvar, fortsätter bandet att ge värdighet till en musikgenre som egentligen inte har någon. Och det låter exakt som du tror.

Jan Gradvall

+

Veckans 3 MP3

Radiohead, ”Ceremony”
I direktsändning från replokalen tolkar Radiohead låtar av b.la The Smiths och Björk. Allra mest imponerar en förstummande kraftfull ”Ceremony”. Radiohead gör den som Joy Division snarare än New Order. Finns på YouTube.

Kent, ”Ansgar & Evelyne”
Höjdpunkten på nya turnén. Med en närmast springsteensk introduktion av Jocke Berg. När han jobbade på korttidshem för autistiska ungdomar såg han ”Heimat 2” på kvällarna. En TV-serie där det unga kärleksparet heter Ansgar och Evelyne.

Orange Juice, Consolation Price
Ett band som förändrade mitt liv – och fortsätter att förändra det. Fast jag verkligen inte har tid åker jag till London på söndag enbart för att se comebackkonserten med sångaren Edwyn Collins. Och för att ta en öl med trummisen.