Skivrecensioner, DI Weekend

Radiohead
Titel: In Rainbows
(Radiohead.com)
Betyg: 5

Kent
Titel: Tillbaka till samtiden
(RCA/Sony BMG)
Betyg: 5

Världens bästa rockband? Just nu är det Kent och Radiohead. Kanske har de även varit det under hela den senaste tioårsperioden.

Att Kent och Radiohead släpper nya album samma vecka är en händelse som ser ut som en tanke. Banden har utvecklats i olika riktning, men förenas av flera saker. Båda rör sig obehindrat mellan experimentell elektronisk musik och traditionell gitarrdominerad rock. Båda har en unik förmåga att skriva mollbetonade melodier som på samma gång lyckas vara både komplexa och omedelbart igenkännbara.

Kent har med ”Tillbaka med samtiden” ännu en gång lyckats göra sitt bästa album hittills. Radiohead har med ”In Rainbows” gjort sitt mest melodiösa album sedan ”The Bends”. Höstens två bästa album lyfter dessutom ännu högre om man spelar dem efter varandra.

Radiohead har med ”In Rainbows” även skrivit musikhistoria genom att som första artist på världsnivå ge ut albumet utan stöd av något skivbolag. Den 10 oktober 2007 är numera inskrivet i historien som ett lika avgörande datum som den 25 juni 1967 då Beatles skickade ut ”All You Need Is Love” genom satellit.

Rent tekniskt fungerar nedladdningen från Radiohead.com perfekt. Vi lyssnare får själva avgöra hur mycket vi vill betala för skivan. Jag betalade tio pund. Trots att många valt att inte betala alls uppger New York Times att Radiohead hittills i snitt fått in 50 kronor per nedladdat album. Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med vad bandet hade fått in i royalties från ett skivbolag.

Jan Gradvall

The Hives
Titel: The Black And White Album
(Octone/Universal)
Betyg: 4

I sitt sommarprogram i P1 i augusti spekulerade The Hives sångare Pelle Almqvist i hur det måste kännas att vara forskare. ”I tjugoårsåldern kommer man en genial upptäckt på spåren. Därefter ägnar man hela sitt liv åt att bevisa formeln.”

Naturligtvis talade han även om sig själv. Numera tar det flera månader eller till och med flera år för The Hives – fortfarande världens bästa liveband – att låta som om de rivit av låtarna på en kvart. Det har tagit bandet fyra år, fem producenter och sex olika skivstudior att slutföra detta album.

Men så kommer också The Hives närmare och närmare sitt mål att göra den perfekta garagerocklåten. Genom sin nya manager Danny Goldberg, som tidigare jobbat med Nirvana, lägger The Hives nu också ned lika mycket tid på affärsbiten som på musiken. Nya skivan är utgiven på Octone, ett succébolag startat av amerikanska rikskapitalister.

Jan Gradvall

Nisse Hellberg
Titel: En tiger i tanken
(Bonnier Amigo)
Betyg: 4

Att göra musik har vissa likheter med att göra film. För att få flyt i berättandet handlar det om att först hitta rätt miljö . Nisse Hellberg hade en sådan tydlig scenografi med Wilmer X. Efter några sökande år som soloartist har han nu hittat en ny miljö, helt annorlunda men lika vältecknad, genom tre hungriga rockabillymusiker.

På ett liknande sätt som deckarförfattare arbetar James Ellroy återskapar Nisse Hellberg en femtiotalsmiljö som han bara kan ha minnen av från bleknande barndomsfotografier. Resultatet blir något helt nytt både för honom själv och för lyssnaren.

Att höra ”En tiger i tanken” är som att ratta in ett ”Sveriges Bilradio” av CeGe Hammarlund som skickats ut i rymden, rundat månen och kommit tillbaka igen. Vad som lät bra redan på föregångaren ”Snackbar blues”, som sålde i 30 000 exemplar, har på ”En tiger i tanken” blivit fulländat. Får man be om lika många album med den här sättningen som med Wilmer X?

Jan Gradvall

+

Veckans 3 MP3

J.J. Cale, ”My Cricket”
Världens lataste musiker har städat på vinden och hittat outgivna inspelningar från 1973 till 1983. Jag kunde svurit på att den här förtrollande låten var skriven av Willie Nelson, men det är Leon Russell.

Richard Lloyd, ”Carousel”
I somras såg jag ett återförenat Television mitt i Central Park. Men Richard Lloyd låg på sjukhus och kunde enbart hälsa till publiken genom att ringa till Fred Smiths mobiltelefon. Det är en glädje att ha honom tillbaka.

Thurston Moore, ”Honest James”
Från det skamligt förbisedda nya soloalbumet ”Trees Outside The Academy”. Thurston Moore blickar tillbaka på sin uppväxt i Connecticut. Men köp verkligen den fysiska skivan. Fina foton och brev i konvolutet.