Skivrecensioner, DI Weekend

Lägg av! Ni fattar ingenting
Göteborgsprogg 1970-80
(Bonnier Amigo)
Betyg: 4

Det går inte att lyssna på den här skivan utan att tänka på ”Weiron i ottan”. Urgöteborgaren i ”NileCity 105,6”, spelad av Robert Gustafsson, som startade sina sändningar 03.30 på morgonen genom att dra i gång en slipmaskin. Därefter började han skälla ut slumpvist utvalda stockholmare och ”borgare i Mercedes” samtidigt som han lade in en snus stor som Sonya Hedenbratt och prisade den hederliga arbetarklassen i Haga.

Inspirerade av SVT-serien ”Upp till kamp” har Bonnier Amigo valt ut 29 röda låtar från MNW:s gamla västkustarkiv. En del inte bara tangerar utan passerar parodins gräns. Är det Weiron som sjunger i ”Klasslåt? (Nej, det är Björn Afzelius.) En del är sönderspelat: Nationalteaterns ”Bängen trålar”, Nynningen ”För full hals”.

Men anmärkningsvärt många låtar kommer ut ur högtalarna med utropstecken efter sig. Här finns tre låtar från Ulf Dagebys mästerliga soundtrack till Stefan Jarls film ”Ett anständigt liv”. Här finns även sällan hörda pärlor som ”Vårdsjuk blågul fanblues” av Dom smutsiga hundarna och ”Rivningsrök” av Love Explosion. Och Motvind, med en gitarrist som hade en enkrona som plektrum, låter fortfarande precis lika bra som när jag tretton år gammal såg bandet på scen.

Jan Gradvall

Jonas Game
Titel: ADHD
(Sincerely Yours)
Betyg: 4

I förordet till samlingen ”Lägg av! Ni fattar ingenting” skriver Lars Nylin avslutningsvis att Göteborgsscenen var som starkast runt 1975 och tillägger: ”Frågan är om den någonsin har överträffats?” Svaret kommer på det här albumet med Jonas Game.

Jo, musikscenen i Göteborg var stark på 1970-talet, men den har aldrig bättre än nu på 2000-talet. När det om 30 år görs samlingar om den här perioden kommer inspelningar som Broder Daniels ”Shoreline” och Håkan Helllströms ”Känn ingen sorg för mig Göteoborg” ha samma ikonstatus som ”Barn av vår tid” och ”Livet är en fest” har i dag.

På en sådan samling kommer det även att vara självklart med minst en låt med Bad Cash Quartet, ett av de Göteborgsband som fick Ebba von Sydow att vilja skriva om musik. Efter tre album med Bad Cash Quartet har nu Jonas Lundquist startat ett nytt band, Jonas Game. Med inspiration från The Clash och Broder Daniel gör Jonas Game andfådd musik som påminner om att ingen annan konstart kan som popmusiken fånga känslan av att livet är det som pågår precis just nu. Ett album lika starkt som Moneybrothers debut.

Jan Gradvall

Dreamboy
Titel: It Means The World To Me
(I Can Hear Music)
Betyg: 4

Precis som det finns ett ”The White Album” (Beatles, 1968) och ett ”The Black Album” (Metallica, 1991) finns det även ett namnlöst klassiskt rockalbum som fått smeknamnet ”The Blue Album”. Weezers debut från 1994 har förlöst en generation popmusiker. Hundratals amerikanska band har anammat Weezers sätt att göra explosiv pop med distinkta och närmast Kiss-inspirerade gitarriff och en sångstil som är hälften frikyrkopredikant och hälften bingoutropare.

Inget svenskt har gjort det här bättre än Stockholmskvintetten Dreamboy. Precis som Weezer skrivet Dreamboy popmelodier så omedelbara och inspirerande att det är logiskt att bandet, kanske av ren stolthet, skrivit ut gitarrackorden i CD-häftet. Det har tagit Dreamboy sex år att få göra det här fullängdsalbumet men vinnaren är lyssnarna. Det är ytterst sällan man hör ett debutalbum så här melodistarkt och välarrangerat.

Om Beach Boys åkt tunnelbana i Stockholm kunde de ha låtit så här. På femte stationen kliver dessutom Annika Norlin (Säkert!, Hello Saferide) på tåget och påminner om att 2007 är hennes år.

Jan Gradvall

+

Veckans 3 MP3

Elvis Costello, ”Pay It Back”
”And I tried so hard just to be myself but I keep on fading away”. Återupptäckt genom att TV-geniet Stephen Colbert citerar texten i senaste Vanity Fair.

Anders Osborne, ”Coming Down”
Svensk musiker bosatt i New Orleans. På titelspåret på sitt nya album, om att landa efter Katrina-orkanen, tangerar han Van Morrison och Paul Simon.

Babyshambles, ”There She Goes”
Det är inte alltid Pete Dohertys sönderfriterade hjärna kopplar rätt, men när den gör det påminns man om hans exceptionella talang för popmusik.