Skivrecensioner, DI Weekend

Robert Wyatt
Titel: Comicopera
(Domino/Playground)
Betyg: 3

The Guardian rapporterade nyligen om att Robert Wyatts efternamn även blivit ett verb. ”To Wyatt” är numera lika med att tömma en pub. Uttrycket myntades av engelsk lärare när han upptäckte effekten av att spela Robert Wyatts låt ”Dondestan” (1991) i jukeboxen på sin stampub. Alla gäster tömde snarast möjligt sina öl och gick därifrån.

Nej, Robert Wyatts musik är inte för alla. På sitt tolfte soloalbum fortsätter den rullstolsburne engelske musikern ta sin musik dit hans tankar för den. Förkrossande vackra låtar, några av dem sjungna på spanska, varvas med experimentella stycken som både kan användas till att tömma pubar och att få kvardröjande middagsgäster att äntligen gå hem. I kompbandet återfinns Paul Weller på gitarr och Brian Eno på klaviatur.

Jan Gradvall

Beirut
Titel: The Flying Club Cup
(4AD/Playground
Betyg: 4

Musik kan förflytta lyssnaren till en annan plats, ett annat landskap, kanske rent av ett annat land. Ett sällsynt tydligt exempel var fjolårets ”Gulag Orkestar” av Beirut, en skiva som lät den var inspelad av en luggsliten blåsorkester någonstans på Balkan för 50 år sedan.

Men bakom bandnamnet Beirut döljde sig en 21-årig amerikan, Zach Condon, som aldrig kunnat glömma den zigenarmusik och östeuropeiska judiska folkmusik han hört under en tågluff i Europa. ”Gulag Orkestar” utsågs till fjolårets bästa album av engelska skivaffären Rough Trade.

Nu är Zach Condon tillbaka med ett ännu ett album som låter som ett soundtrack till en bortglömd europeisk filmklassiker. Medan ”Gulag Orkestar” lät som den utspelades i det forna Östeuropa drar ”The Flying Club Cup” västerut mot Frankrike och Belgien. Det låter om dörren öppnats till något Jacques Brels gamla ölcaféer.

Jan Gradvall

Rolling Stones
Titel: The Biggest Bang (DVD)
(Sony BMG)
Betyg: 3

Räkna aldrig ut Keith Richards. ”The Biggest Bang” är en DVD-box med fyra timmars speltid som dokumenterar Rolling Stones största turné någonsin, ”A Bigger Bang”, som varade från augusti 2005 till augusti 2007. Just den turné som två svenska kvällstidningar sågade.

Jag var inte på Ullevi, men de konserter från turnén som samlats på denna DVD är mäkta imponerande. Särskilt konserten i Austin. Först charmar Mick Jagger publiken i Texas med en innerlig version av Waylon Jennings ”Bob Wills Is Still The King”. Därefter går Keith Richards fram till mikrofonen och sjunger Buddy Hollys ”Learning The Game” så att man får en klump i halsen.

Turnén ”A Bigger Bang” var gigantisk på alla sätt och vis. Med 437 000 000 inspelade dollar är det den mest framgångsrika turnén i historien. Men det mest imponerande med Rolling Stones är att bandet mitt i alltihop lyckas förbli ett litet, tätt, passionerat rockband. Fortfarande av de bästa i världen.

Jan Gradvall

Annie Lennox
Titel: Songs of Mass Destruction
(RCA/Sony BMG)
Betyg: 3

Under en 25 år lång karriär har Annie Lennox sålt 78 miljoner skivor. Ingen kan längre tala om för henne vad som ska göra och gör det inte heller. På gott och ont. Medan några av hennes soloskivor gjort det tydligt hur mycket hon saknat en jämnstark samarbetspartner av samma kaliber som sin Eurythmics-kollega Dave Stewart har hon hittat just det på denna comeback.

”Songs of Mass Destruction” är gjort i samarbete med Glenn Ballard, en av branschens riktiga proffs. Det var Glen Ballard som fanns i bakgrunden på Alanis Morrisettes ”Jagged Little Pill”. Precis som Ballard på det albumet såg till att det kunde bli popmusik av ilsket utslitet dagsbokssidor styr han här i land ett temaalbum om kvinnors utsatta situation i världen. Ballader som ”Dark Road”, ”Lost” och framförallt ”Smithereens” har anthem-lika kvaliteter.

Jan Gradvall

+

Veckans 3 MP3

Edwyn Collins, ”You’ll Never Know”.
Efter två hjärnblödningar har Edwyn Collins fått börja om i alla bemärkelser. Obegripligt nog har det gjort honom ännu bättre som sångare.

Oasis, ”Slide Away”.
Efter den fantastiskt underhållande intervjun med Liam Gallagher i nya Mojo inser jag hur mycket jag en gång gillade Oasis.

Fire Engines, ”Candyskin”
En av mina mest spelade vinylsinglar. Vinglig popmagi. Nu återutgiven på en CD-samling med Skottlands mest bortglömda band.