Skivrecensioner, DI Weekend

Ne-Yo
Titel: Because Of You
(Def Jam/Universal)
Betyg: 2

Det är 39 år sedan Helmer Bryds Eminent Five Quartet hånade våra grannar i väst med den odödliga refrängen: ”Norge, Norge, det är ett ruttet land”. Vad det gäller populärmusik har Sverige ända sedan dess haft ett övertag gentemot Norge – men inte nu längre.

Världens just nu hetaste låtskrivare och producenter kommer från Trondheim. Produktionsteamet Stargate, lett av Tor Erik Hermansen och Mikkel S. Eriksen, ligger bakom några av det senaste tidens bästa och bästsäljande låtar. ”Irreplaceable” med Beyoncé? Norsk. ”Beautiful Liar” med Beyoncé & Shakira? Norsk. ”Because of You” med Ne-Yo? Norsk.

Nye svarte soulstjärnan Ne-Yo (Shaffer Smith) har rent av börjat samarbeta permanent med norrmännen. Efter att tillsammans ha skrivit Ne-Yos genombrott ”So Sick” från i fjol skrev de även den lika geniala ”Irreplaceable” åt Beyoncé.

Och nu alltså ”Because Of You”, titelspåret på Ne-Yos nya andra album. En låt som låter så mycket Michael Jackson att Michael Jackson inför sin kommande comeback redan kontaktat Ne-Yo och därmed, troligen, Stargate. Michael Jackson kommer till Trondheim?

Norrmännens två bidrag på Ne-Yos uppföljare är också överlägset bäst på ett annars förutsägbart och slätstruktet album. När släpper Stargate ”Sverigevisan”?

Jan Gradvall

Manic Street Preachers
Titel: Send Away The Tigers
(Sony BMG)
Betyg: 3

Det bästa på amerikanska soulstjärnan Ne-Yos nya album är norskt. Det bästa på brittiska rockbandet Manic Street Preachers nya album är svenskt. Nina Persson från The Cardigans har rekrykterats som duettpartner i ”Your Alone Is Not Enough”. En låt så storslagen och bombastisk att den kan bli en av sommarens mest spelade rocklåtar. Nina sjunger bättre än någonsin.

Just orden storslagen och bombastisk har alltid varit både charmen och problemet med Manic Street Preachers. Gruppen har alltid låtit som ett stadiumrockband i en för trång replokal. Vad som saknas i dag är friktionen från tidiga album som ”Generation Terrorists”. Men man ska inte underskatta hur stor Wales-trion fortfarande är i Storbritannien. På tisdag börjar en månadslång turné i Cambridge. Samtliga 23 spelningar är utsålda i förväg.

Jan Gradvall

Tori Amos
Titel: American Doll Posse
(Sony BMG)
Betyg: 2

Det är ett skivbolagsmöte där man gärna skulle vilja ha varit en fluga på väggen. Tori Amos meddelar att hennes nya album inte kommer att framföras av henne själv utan av fem olika karaktärer. Färgstarka personligheter gestaltade av henne själv i olikfärgade peruker. Med symboliska namn som Santa (SanaTORium) och Clyde (CliTORides). Nej, inte heller det här kommer att bli den skiva som återupprättar den stjärnposition Tori Amos hade i början på 1990-talet.

Jan Gradvall

Squeeze
Titel: Essential Squeeze
(Umtv/import)
Betyg: 4

Återutgivningar handlar till 95 procent om rätt timing. För fem år sedan betraktades avsomnade Squeeze som ett dammigt pubrockband vars katalog enbart var av intresse för äldre män i kavajer. Men nu, efter att unga London-artister som Lily Allen och Jamie T börjat nämna Squeeze-låtar som ”Up The Junction” som sina huvudinfluenser, har bandets status plötsligt helt revideras.

Timingen för denna veckas engelska Squeeze-samling kunde helt enkelt inte vara bättre. År 2007 betraktas återigen gruppen Squeeze som en av centrala bitarna i pusslet om Londons musikhistoria. ”Up The Junction” hämtade sin titel från Ken Loachs TV-filmatisering av Neil Dunns roman från 1963 om den industriella slummen i Battersea nära Clapham Junction.

Den låt jag själv hela tiden återkommer till är ”Cool For Cats”. En låt som jag under en sportlovsresa till London 1979 tyckte var så bra att jag köpte den både som vinylsingel och maxisingel. I rosa vinyl.

Squeeze har även just återförenats, med Jools Holland tillbaka i sättningen. I sommar höst och turnerar bandet i USA och England. Någon Sverige-spelning är i dagsläget inte bekräftad.

Jan Gradvall

+

Veckans 3 MP3

Warren Zevon, ”Excitable Boy”
Euforiskt titelspår från bortglömt album från 1978. Nu återutgivet av Rhino. ”Werewolves Of London” är med på samma skiva.

Big Daddy Kane, ”Set If Off”
Du går in i en skivaffär i New York som spelar Big Daddy Kane. Du kommer ut igen hem albumet ”Long Live The Kane” från 1988.

Pino D’Angino, ”Ma Quale Idea”
Som att halsa en flaska sololja. Bedårande italiensk raplåt från 1979. Från Röyksopps urval i serien ”Back To Mine”.