Skivrecensioner, DI Weekend

Sofia Karlsson
Titel: Visor från vinden
(Bonnier Amigo)
Betyg: 4

The Ark
Titel: Prayer For The Weekend
(Roxy Recordings)
Betyg: 4

Vilka svenska skivor kommer att sälja bäst under 2007? Två av de starkaste kandidaterna återfinns i veckans skivskörd.

The Ark har lyckats med den omöjliga kombinationen att samma vår vinna Melodifestivalen, toppa Tracks-listan (med två låtar), hamna på omslaget till rocktidningen Sonic och dessutom uppfattas som ett hippt alternativt band i New York. Medan The Ark främst uppmärksammas för sin extravaganta framtoning visar detta album att gruppen lägger ned mest tid och energi på sina täta, raffinerade arrangemang. Ola Salo har växt till en av svensk pops bästa låtskrivare.

Sofia Karlssons debutalbum ”Svarta ballader” från 2005 var skivbranschens motsvarighet till vad som i filmbranschen kallas för sleeper. Skivan låg kvar på försäljningslistan i över ett år.

Efter två år av konstant turnerande har Sofia Karlsson på uppföljaren ”Visor för vinden” finslipat sitt artisteri till perfektion. På 1960-talet var det Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk som förnyade den svenska visan. På 1980-talet var det Imperiet med den dubbelsidiga singeln, Bellmans ”Märk hur vår skugga” och Taubes ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull”. På 2000-talet är det Sofia Karlsson.

Förutom att hon gör fjällbäcksklara versioner av båda sidorna på Imperiet-singeln så gör hon återigen underverk av Dan Andersson och framförallt hans översättningar av Baudelaire. Tillsammans med Sara Isaksson gör Sofia Karlsson dessutom en version av ”Flickan och kråkan” som till och med överträffar Mikael Wiehes original.

Jan Gradvall

Rich Boy
Titel: Rich Boy
(Interscope/Universal)
Betyg: 4

En nylig enkät bland Handelshögskolans elever visade att 78 procent vill starta eget efter utbildningen. Precis den attityden sammanfattar Rich Boy, årets hetaste rappare. I sin oemotståndliga hitlåt ”Throw Me Some D’s” vrålar Rich Boy inledningsvis: ”Get money! New money!”. Nej, gamla traditioner, gamla pengar, är inte längre det som har högst status. 24-årige Alabama-sonen Rich Boy (Maurice Richards) intygar om att ryktet om hiphopens död är betydligt överdrivet. Skillnaden är bara att jämfört med den tid då det kom ett lysande hiphopalbum i veckan kommer det nu ett i kvartalet.

Jan Gradvall

Timbaland
Titel: Shock Value
(Interscope/Universal)
Betyg: 3

Jeffrey Katzenberg, VD för DreamWorks, beskrev nyligen musikproducenten Timbaland som den minst verbala person han någonsin träffat. Men 36-årige Timothy Mosley säger desto mer genom sina ljud. Är Timbaland vår tids motsvarighet till Phil Spector, Norman Whitfield eller Brian Eno? Förmodligen alla tre. Nyligen var fem av de tio översta låtarna på USA-listan producerade av Timbaland. Dessutom lyckas han hela tiden driva popmusiken framåt rent ljudmässigt.

”Shock Value” är Timbalands mest ambitiösa hittills som soloartist, men precis som de fyra tidigare album som burit hans namn (varav tre med rapparen Magoo) når han inte lika långt på egen hand som med sina klienter. Bäst denna gång är suveräna ”Give It To Me” med Justin Timberlake och Nelly Furtado; de två artister som dominerade musikåret 2006 just tack vare Timbaland. Svenska The Hives är ett av flera inbjudna rockband på skivan, men deras bidrag lyfter aldrig.

Jan Gradvall

Eldkvarn
Titel: Svart blogg
(EMI)
Betyg: 4

Det har hunnit bli många låtar som kan kallas den definitiva Eldkvarn-låten, men ”Blues för Bodil Malmsten” är en av dem. Det finns ingen annan låtskrivare än Plura Jonsson som kan skapa något allmängiltigt av något så privat. Rent musikaliskt kan ”Svart blogg” kallas en pendang till ”Genom ljuva livet”. Norrköpings spårvagnar är återigen fullastade med bjällror, Hammond-orgel och saxofon. Nytt är att denna gång har Plura grävt ännu djupare i det självupplevda. ”Svart blogg” är inte bara titeln på albumet, utan även namnet på en befintlig svart blogg som gjort reklam för skivan och ska bli bok på Norstedts. En blogg som är hänsynslöst utlämnade både mot Plura själv och mot andra.

Jan Gradvall

+

Veckans 3Mp3

Apostle of Hustle, ”National Anthem of Nowhere”
Brokigt, inspirerat, glimrande sidoprojekt lett av Andrew Whiteman, normalt låtskrivare och gitarrist i briljanta kanadensiska Broken Social Scene.

Patti Smith, ”Everybodu Wants To Rule The World”
Coveralbumet ”Twelve” är ojämnt, men Patti Smiths version av Tears For Fears fortfarande underskattade åttiotalslåt kryper in under huden.

Bright Eyes, ”Four Winds”
Överlägset bäst på nya albumet är denna blinkning till John Mellencamps ”Cherry Bomb”. Det görs för