Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 december

Krönika

Jan Gradvall

När det snart blir dags att summera medieåret 2006 går det inte att undvika namnet Filip Hammar. Vid Kristallen-galan i september blev Filip Hammar och hans radapartner Fredrik Wikingsson galans stora vinnare och gick hem med tre tunga priser. Årets humorprogram (”100 Höjdare!!!”). Årets livsstilsprogram (”Grattis världen”). Och, inte minst, deras mest välförtjänta pris – årets förnyare.

På samma sätt som Filip Hammar förnyat svensk TV under 2006 kan hans syster Linda Hammar komma att göra det under 2007. Söndag 7 januari börjar TV4 visa ”I en annan del av Köping” där Linda Hammar är huvudperson. En dokusåpa i sex delar som följer ett gruppboende i Köping för funktionshindrade.

Trots att dokusåpor har dominerat TV-mediet sedan 1997 – genren firar tioårsjubileum nästa år – dras namnet fortfarande med en negativ klang. Medan ordet dokumentär förknippas med seriös journalistik förknippas ordet dokusåpa med motsatsen.

Men en serie som ”I en annan del av Köping” visar hur förenklad och missvisande den indelningen är. Vad hade hänt om man gjort en traditionell dokumentärfilm om ett gruppboende för funktionshindrade? Perspektivet hade blivit det förväntande: utifrån och in. En allvarlig film om utsatta människors vardag.

Genom att i stället använda dokusåpans så kallat ytliga dramaturgi vänder produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn på perspektivet och uppnår ett helt annat djup. ”I en annan del av Köping” skildrar huvudpersonerna i serien som karaktärer i första hand och funktionshindrade i andra. Linda Hammar får vara TV-stjärna på samma sätt som sin bror. Syskonen Hammar förenas också av att de utstrålar samma outtröttliga nyfikenhet på sin omgivning.

Ett bärande inslag i dokusåpor har varit att skildra människor hur människor reagerar när de placeras i udda miljöer, från en öde ö till ett stängt hus. Ändå känns ”I en annan del av Köping” betydligt mer exotisk än till exempel ”Expedition Robinson”. Som världen ser ut i dag är det sannolikt fler tittare som kan föreställa sig ett liv på en öde ö på andra sidan jordklotet än en ett liv i ett gruppboende i sin egen hemstad.

Livet i den osynliga delen av Köping är ändå förvånansvärt likt livet i den synliga. Det är en värld där man går på dans och längtar efter kärlek och sex. Det är en värld där man drömmer om att bli sedd och uppmärksammad.

Det är möjligt, rent av kanske troligt, att ”I en annan del av Köping” råkar ut för ett mycket vanligt fenomen i svensk mediedebatt: att serien fördöms av dem som inte sett den. Tilltaget att göra en dokusåpa om utvecklingsstörda kan lätt missförstås om det rycks ur sitt sammanhang.. Särskilt som efternamnet Hammar länge varit förknippat med kontroverser i svensk TV.

Men efter att ha sett första avsnittet går det inte att ha några invändningar. Alla inblandade och deras familjer har sett och godkänt programmet. Köpings kommun gör redan nu reklam för serien på sin hemsida.

Huvudpersonerna Linda, Micke, Tobbe och Mats kommer i januari att bli 2007 års första nya svenska TV-kändisar. Och vid nästa års Kristallen-gala kan det mycket väl vara Linda Hammar som får hämta hem en statyett.

+

GRADVALLS VAL

BOK

Claire Messud, ”The Emperor’s Children” (Picador). Av alla olästa romaner som ligger på nattbuksbordet och ber om att få bli lästa är det den här skildringen från 2000-talets Manhattan som just nu ropar högst. I veckan utsedd till en av årets fem bästa romaner av New York Times.

DVD

Marah, ”Sooner Or Later In Spain (live). För bonusmaterialet som visar en snutt av författaren Nick Hornbys turné med rockbandet Marah. Hornby högläser en text om hur mycket The Faces betydde för honom under uppväxten. Därefter spelar Marah en hjärtskärande version av ”Debris”.

FILM

”George Michael: A Different Story” (Canal+). Äntligen en skildring om George Michael som inte fokuserar på skvaller och hans kändisskap. Uttömmande dokumentär där George Michael återvänder till sin barndoms arbetarkvarter. Premiärvisad vid filmfestivalen i Berlin.

+

BONUS:

Engelska duon Pet Shop Boys har under 20 år gjort sig känd för att ha de snyggaste skivomslagen och de smartaste videorna. Genom sitt samarbete med journalisten Chris Heath har de även efterlämnat de smartaste och roligaste popböckerna.

Följaktligen är det därför logiskt att Pet Shop Boys nu även har gjort den definitiva popdokumentären.

”Pet Shop Boys: A Life In Pop” (EMI) kan vara den mest insiktsfulla och lärorika dokumentär om popmusik och popkultur som jag sett. Det är definitivt den bästa som nu finns att köpa på DVD.

Neil Tennant och Chris Lowe intervjuas var och en för sig på plats i sina uppväxtstäder, Newcastle respektive Blackpool. Jag har intervjuat dem båda vid olika tillfällen men aldrig hört dem prata så här öppenhjärtigt och utförligt.

Förutom dem själva intervjuas ytterligare ett dussin personer, från branschfolk till musiker. För ovanlighetens skull i popdokumentärer har alla som intervjuas verkligen analyserat bandet. Robbie Williams, Tim Rice-Oxley från Keane, Brandon Flowers från The Killers och Jake Shears från Scissor Sisters berättar om Pet Shop Boys på ett sätt att man börjar rota fram bandets skivor för att höra låtarna igen.

I dokumentärfilmen intervjuas även den legendariske fotografen Bruce Weber som gjort videon till Pet Shop Boys ”Being Boring”. När man ser och hör den videon/låten igen bekräftas att ”Being Boring” är ett av pophistoriens mästerverk.

Filmen ”A Life In Pop” visades ursprungligen på engelsk TV i våras i en kortare version i samband med att bandets senaste album ”Fundamental” gavs ut. DVD-versionen av filmen är förlängd till två timmar och 20 minuter.

Jan Gradvall