Skivrecensioner, DI Weekend

Jay-Z
Titel: Kingdom Come
(Def Jam/Universal)
Betyg: 5

Det är ingen överdrift att utnämna rapparen Jay-Z till de senaste tio årens största artist i USA. Nya albumet ”Kingdom Come” – hans comeback efter en förhastad förtidspensionering 2003 – kommer att bli hans tionde listetta på Billboard-listan.

Ur ett pophistoriskt perspektiv placerar det Jay-Z efter Beatles (19 ettor) men jämsides med Elvis Presley (10 ettor) och före artister som Rolling Stones, Led Zeppelin, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Michael Jackson och U2.

Även vad det gäller hans musikaliska kvaliteter är Jay-Z värd att nämnas i det sällskapet. Hans mästerverk ”The Blueprint”, som släpptes samma dag som attacken mot World Trade Center, håller fortfarande ställningarna som 2000-talets bästa album.

”Kingdom Come” är ingen ny ”The Blueprint” men infriar faktiskt de orimligt högt ställda förväntningar på en återkomst som förväntas rädda hiphopen. Ingen kan som Jay-Z förena euforin från soulmusikens olika guldåldrar med ett ordflöde så virtuost, lekfullt och angeläget. Om hans röst vore ett instrument är den på nivå med John Coltranes saxofon och Miles Davis trumpet.

Jan Gradvall

The Beatles
Titel: Love
(Apple/EMI)
Betyg: 1

”Help!” kommer som låt nummer elva bland de 26 Beatles-låtar som finns ihopmixade på detta album. Ändå är det den låten man tänker på direkt när man hör skivan. Genom musiken ”Love” hörs ett rop på hjälp som låter det kommer från John Lennons grav.

När ska Beatles grav slutligen lämnas i fred? Giles Martin, son till Beatles-producenten George Martin, har fått tillgång till Beatles samtliga mastertejper. Med sin fars vakande blick över axeln har Giles Martin sedan mixat ihop ett långt Beatles-medley som ligger till grund för en Las Vegas-show med performancegruppen Cirque du Soleil som hade premiär i juni

Det är naturligtvis inget fel på musiken. Det är rent av begåvat att inleda med den sällan hörda acapellaversionen av ”Because” från ”Anthology”-serien. Men att gå in och förvandla tidlösa mästerverk till en daterad doftljusmässa för 2000-talet är bara osmakligt.

Försök lyssna på ”Free as a bird” i dag. Det låter inte som Beatles utan som en Jeff Lynne-produktion från 1995. ”Love” låter som Las Vegas-muzak från 2006.

Jan Gradvall

Akon
Titel: Konvicted
(Universal)
Betyg: 3

Om det fanns ett röstindex motsvarande aktieindex skulle Akon värderas högst i världen för tillfället. Enbart under 2006 har den senegalisk-amerikanske sångaren gästsjungit på osannolika drygt 40 låtar. En duett i veckan! Från Rick Ross och dussintals andra rappare till Gwen Stefanis kommande album. Det är heller inte svårt att förstå varför Akon är så eftertraktad som gästsångare. Hans röst låter som den är kramad ur blod. Alla inspelningar får extra patina tack vare honom. På sitt eget andra soloalbum fortsätter Akon att sjunga som en nedfallen ängel, men han gör sig bäst i sällskap med någon annan. Höjdpunkterna är de två utmärkta hitsinglarna ”Smack That” med Eminem (snabbaste klättraren i Billboard-listans historia) och den nya ”I Wanna Love You” med Snoop Doog.

Jan Gradvall

The Game
Titel: Doctor’s Advocate
(Geffen/Universal)
Betyg: 4

En av mina starkaste musikupplevelser är när jag var i Los Angeles 1993. Hela staden avvaktade resultatet av den överklagande av domen mot poliserna som misshandlade Rodney King. Skulle poliserna frias även en andra gång befarade alla nya kravaller. Medan hela staden höll andan spelade alla radiostationer samma låt gång på gång under dagen: den magnifika ”Nuthin’ But A G Thang” med Dr Dre.

En som heller aldrig glömt den låten är Los Angeles-rapparen The Game. Hans andra album låter nästan som ett försök att rekonstruera Dr Dres klassiska album ”The Chronic”. Det är svårt att bestämma sig för om det är tragiskt när The Game nästan nostalgiskt mässar om ”my first drive-by”, men rent musikaliskt är det så snyggt genomfört att man inte kan ha några invändningar. The Game återskapar här en av musikhistoriens svängigaste epoker.

Jan Gradvall

+

3 MP3

The Sweptaways, ”It Never Entered My Mind”
Kör med 27 svenska kvinnor som gör acapellaversioner av poplåtar. Bäst fungerar denna moderna klassiker av The Embassy.

U2, ”Down In The Skies”
Enda nya låten på U2-samlingen ”18 Singles”. Episk låt inspelad i Abbey Road-studion med Rick Rubin som producent.

Sugababes, ”Freak Like Me”
Sockervadd på en pinne. Hela den färska Sugababes-samlingen ”Overloaded: The Singles Collection” rekommenderas.