Skivrecensioner, DI Weekend

Lupe Fiasco
Titel: Food & Liquor
(Atlantic/Warner)
Betyg: 5

Är man självsäker nog att kalla sig Fiasco är man naturligtvis född till succé. Det säger en del om Chicago-rapparen Lupe Fiascos stjärnpotential att han skrev på sponsoravtal för Reebok nästan ett år innan han nu släpper sitt debutalbum. Att han vid sidan av musiken dessutom är driven skateboardåkare, klädsnobb med egen modeblogg och troende muslim (riktigt namn: Wasalu Muhammad Jaco) gör att han framstår som hela det mångfacetterade 2000-talet speglat i en enda person. Och den musik han gör är fullkomligt bländande. Uppbackad av Jay-Z och Kanye West debuterar Lupe Fiasco med ett av 2000-talets mest inspirerade och inspirerande debutalbum.

Jan Gradvall

Scissor Sisters
Titel: Ta-Dah
(Polydor/Universal)
Betyg: 4

Hur gick det egentligen till när gayrörelsen förlorade sin originalitet? Standarduniformen har blivit tajta T-shirts och pumpade överkroppar. Musiken är genomgående schlagerdisco. Det är därför ett band som Scissor Sisters känns så efterlängtat. Ett teatralt och excentriskt rockband från New York som för tankarna till 1970-talets engelska glamrock med bisexuella stjärnor som Marc Bolan och David Bowie. Det är därför symptomatiskt att det är just i England som amerikanska Scissor Sisters fått sin största publik. Bandets debut är 2000-talets mest sålda i England. Uppföljaren är lika stark. Pumpande Elton John-piano, falsettsång men anmärkningsvärt komplexa och mörka låtar

Jan Gradvall

Cassie
Titel: Cassie
(Bad Boy/Warner)
Betyg: 4

Warner lanserar nya soulsensationen Cassie, nyss fyllda 20, som den första soulartist som blivit stjärna genom sin egen MySpace-hemsida. Det är svårt att tro på det när man ser vilka som döljer sig i kulisserna. Cassie ligger på Sean ”P. Diddy” Combs skivetikett. Hennes manager är Tommy Mottola, mannen bakom Mariah Carey, Jennifer Lopez och Jessica Simpson. Ingen har heller ännu hört den f.d fotomodellen sjunga live på ett övertygande sätt. Två omdiskuterade TV-framträdanden i USA visade sig vara singback. Oavsett vilket: som popprodukt betraktad är Cassies debut perfekt. En sammansmältning av svart och vitt popmusik som fyller hålet efter Michale Jackson.

Jan Gradvall

Lloyd Cole
Titel: Antidepressant
(Sanctuary/Border)
Betyg: 4

Lloyd Cole, född 1961, har fått känna på baksidan av den nyhetsfixerade popbranschen. Med ett enda undantag (”Love Story”, 1995) har varje nytt album han släppt sålt lite sämre än det föregående. Under en soloturné nådde Lloyd Cole det lågvattenmärke som blev hans vändpunkt. Med en remarkabel version av Nick Caves ”People Ain’t No Good” ringade han både sin syn på livet och sin styrka som låtskrivare. Det är med den inspelningen som utgångspunkt han byggt upp hela sitt nya album. ”Antidepressant” innehåller Lloyd Coles finaste ögonblick hittills som soloartist. Texterna belyser hans oglamorösa liv som medelålders tvåbarnsfar. De precisa arrangemangen för tankarna till Glen Campbells klassiska samarbete med Jimmy Webb.

Jan Gradvall

Elton John
Titel: The Captain And The Kid
(Universal)
Betyg: 2

Elton Johns ”Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy” från 1975 var det första album någonsin som gick direkt upp på första platsen på Billboard-listan. Det var också det första Elton John-album som jag själv köpte: jag kan fortfarande låtar som ”Bitter Fingers” utantill. Att Elton John till sitt 44:e album valt att göra en uppföljare till samma album skulle kunna varit en utmärkt idé. Särskilt som originalet var ett temaalbum där Elton John (”Captain Fantastic”) och textförfattaren Bernie Taupin (”The Brown Dirt Cowboy”) berättade om sin egen karriär och resa genom USA. Men, tyvärr, nya ”The Captain And The Kid”, saknar tyvärr helt föregångarens förmåga att omsätta samma ambitiösa och ordrika berättelser till fungerande poplåtar.

Jan Gradvall

+

3 MP3

James Yorkston, ”Woozy With Cider”
Ingen har talat så vackert till musik – talat, inte sjungit – sedan Van Morrison.

Lupe Fiasco, ”The Instrumental”
Fantasisk adrenalinmusik i samarbete med Mike Shinoda från Linkin Park.

Lupe Fiasco, ”Hurt Me Soul”
Årets vackraste soulballad med årets mest innehållsrika text.