Skivrecensioner, DI Weekend

Rolling Stones
Blue & lonesome
Polydor
Betyg: 4

Mycket lovande engelskt bluesband.

Jan Gradvall

Carola
Drömmen om julen
Universal
Betyg: 4

Sångare är egentligen ett alldeles för trångt ord. Det handlar inte bara om att sjunga. Det handlar också om att gestalta texten, levandegöra orden, ta över ögonblicket och få ögonkontakt – du och jag – med lyssnaren.

En form av artisteri som kräver decennier för att bemästra och som överbryggar alla genrer, alla sammanhang, alla generationer.

Inom den breda amerikanska sångtraditionen finns mästare på detta: Barbra Streisand, Bing Crosby, Elvis Presley. Fullblodsproffs..

Den i särklass bästa i Sverige på detta är Carola Häggkvist.

Nu har Carola gjort ett album tillsammans med kompositören och dramaturgen Ulla-Carin Nyquist och Peter Nordahl, den arrangör och producent som också legat bakom Sven-Bertil Taubes två senaste album, de bästa under hela dennes karriär.

”Drömmen om jullen” är en slags uppföljare till Carolas klassiker ”Jul i Betlehem” från 1999, ett album som aldrig har slutat spelats och som sålt i 600 000 exemplar i Sverige och Norge (det spelades in med norsk producent och norska musiker).

Carola har aldrig tidigare sjungit så här återhållet. Hennes sätt att gestalta en sång som ”Vintersång” – den närvaron – skulle kunna användas vid musikutbildningar.
Versionen av ”Nu tändas tusen julljus”, med ett modernistiskt Peter Nordahl-arrangemang som påminner om Steve Reich och Philip Glass, vänder ut och in på låten.

Sättet som Carola sjunger den gör att man första gången tänker på texten. Julmusik som gör att man förstår varför julen firas.

Jan Gradvall

Childish Gambino
Awaken, my love!
Caroline
Betyg: 4

33-årige Donald Glover har satt sin prägel på 2016 lika mycket som Beyoncé och Kanye West.

Med tv-serien ”Atlanta”, där Glover själv skrivit manus och spelar huvudrollen, har han skapat en svart motsvarighet till ”Seinfeld”, en lakonisk serie som inte handlar någonting. Upper West Side är utbytt till hiphopkretsar i Atlanta.

Parallellt med detta har han under året även obegripligt nog även hunnit med att göra ett superambitiöst album under sitt musik-alias, Childish Gambino.

Föregångaren ”Because the Internet” från 2013 nominerades till två Grammy, men detta är ännu bättre. Musik som har sina rötter i hiphop men expanderar i alla dimensioner. Referensnamn som dyker upp: Sly Stone, Curtis Mayfield, Shuggie Otis. Det är den nivån.

Hela albumet är mästerligt producerat av Ludwig Göransson från Linköping – även medkompositör till nio spår av elva – Sveriges internationellt tyngste musiker just nu vid sidan av Max Martin.

Jan Gradvall

Miranda Lambert
The weight of these wings
Sony
Betyg: 4

Miranda Lambert och Blake Shelton var countrymusikens motsvarighet till Beyoncé och Jay-Z eller Angelina Jolie och Brad Pitt. Ett superpar som definierade en era. Varje vecka nya lyckobilder i People och Us Weekly.

Efter skilsmässan har nu Miranda Lambert gjort sitt första album.

”The weight of these wings” har paralleller till Beyoncés ”Lemonade” – samma uppgörelser om kärlek som spricker – men den främsta parallellen är, helt oväntat, ”London Calling” med The Clash.

Även ”The weight of these wings” är ett dubbelabum som svämmar över av känslor. Framförallt av kärleken till musik, all slags amerikansk rotmusik. Albumet förgylls även, precis som ”London Calling”, av några obskyra covers. Jag var tvungen att googla Danny O’Keefe

Och det låter som allt är inspelat i ett intensivt rus med musiker som sovit över i studion. En av 2016 års bästa album.

”Pushin’ time” är en bättre Springsteen-låt än Springsteen skrivit på 15 år. ”If it has to end in tears, I hope it’s in 6o years”.

Jan Gradvall