George Martin förändrade allt

Minnesord efter George Martins bortgång 90 år gammal. Från morgonen efter han dog, Expressens kultursida 9 mars. Även lagt in länk till min hemma hos-intervju med George Martin i hans hem från DI Weekend 2013. Den intervjun är också med i min bok "Nyponbuskar".

George Martin

Text: Jan Gradvall

Om man tänker sig musikhistorien som en film.

Vid ett tillfälle gör en person entré som från det ögonblicket förändrar allt som händer i filmen.

En sådan person var George Martin. I tisdags kväll lämnade han slutligen in dirigentpinnen, 90 år gammal.

Populärmusiken hade inte låtit som den gör i dag utan George Martin.

I populärmusikens gryning var inspelningstekniker synonymt med män i laboratorierockar. Tekniker som stod bakom glasväggar och kontrollerade så att inga mätare slog över till rött.

De vita rockarna såg det som sin uppgift att allt skulle låta så rent och klart som möjligt.

In i denna värld blev ett skramligt och smutsigt band som hette Beatles. Ett ungt band som visade sig ha idéer om musik som ingen annan hade provat förut.

Med en annan producent än George Martin hade Beatles-medlemmarnas idéer inte blivit något annat än just idéer.

George Martin var inte rädd för att testa nytt. På 1950-talet spelade han in komediskivor med Spike Milligan och Peter Sellers. Vilt experimenterade var hans vardag.

Innan George Martin träffade Beatles hade han också spelat in körverk, orkestrar, all slags klassisk musik, jazz, storband, schlager, inläsningar där Enid Blyton läste in sin klassiska Fem-böcker.

Med denna kompetens i ryggen fick Beatles total frihet och kunde börja tänka större och större.

När Paul McCartney upptäckt Karlheinz Stockhausens elektroniska musikstycke ”Gesang der Jünglinge”, och ville testa de idéerna inom ramen för Beatles, så var det George Martin som sade, ”Visst, inga problem, vi löser det”.

Resultatet blev ”Tomorrow never knows”, ett mästerverk från 1966, fortfarande överträffat i fråga om visionärt tänkande inom ramen för en tre minuter lång poplåt.

George Martins entré i handlingen bidrog till att förändra hur musiker tänker om skivinspelningar.

Ursprungligen var studion en plats för att dokumentera befintlig musik. Sånger som musiker framfört live.

Men när Beatles slutade turnera 1966, började George Martin och gruppmedlemmarna skapa kompositioner i studion som var omöjlig att framföra live.

Denna öppnade dörr – insikten om studion som ett instrument – har sedan dess frigjort musiker inom alla genrer, inte minst inom reggae och hiphop.

George Martin dog i sitt hem i Wiltshire, ett grevskap i sydvästra England, där han bodde i ett stenhus som byggts av munkar på 1500-talet.

För tre år sedan var jag i det huset och gjorde en intervju.

George Martin var så gott som döv. Jag skrev ned mina frågor på lappar – ”Kan du berätta om hur arrangerade ’Goldfinger’ till Shirley Bassey?” – men George var fullständigt klar i huvudet och svarade målande på perfekt BBC-engelska.

Guldskivor syntes bara på toaletten, men på övervåningen hängde ett inramat partitur i blyerts: stråkarrangemanget till ”Yesterday”.

Jag stod kvar där tittade så länge det var möjligt utan att vara otrevlig.

(slut)

+

Min hemma hos-intervju med George Martin i DI Weekend 2013:
http://weekend.di.se/intervjuer/femte-beatlen-fick-bandet-pa-ratt-spar