Skivrecensioner, DI Weekend

Amanda Bergman
Docks
Ingrid
Betyg: 4

Den japanske filmskaparen Hayao Miyazaki, känd för sina animerade mästerverk, har som återkommande inslag i sina filmer varelser som reser sig från naturen. Träd, buskar, blommor, plantor, stenar, forsar, djur. Genom någon slags urkraft får saker i naturen liv och börjar agera.

Så låter Amanda Bergmans röst.

Amanda Bergman från Gangnef, Dalarna, har tio år varit känd som sångerskan som undvikit att göra ett soloalbum under eget namn.

Hon har förtrollat publiken på spelningar under artistnamn som Hajen, Jaw Lesson och Idiot Wind (efter Dylan-låten). Hon gjorde en lång turné som förartist och duettpartner till The Tallest Man On Earth.

Till en av Volvosreklamfilmer gjorde hon och Oskar Linnors en väldigt fin version av Ted Ströms och Monica Törnells ”Vintersaga”. I fjol hade hon något av huvudrollen på årets bästa svenska album alla kategorin, supergruppen Amasons debutalbum.

Hennes mörka Miyazaki-magiska röst har rest sig från rullstensåsar och sommarängar, tagit tag i lyssnaren – likt något som reser sig från mossan och griper tag i ens anklar – och dragit ned en till en plats djupt ned i naturen som känns som alltings ursprung.

Nu, slutligen, har 28-åriga Amanda Bergman gjort ett album under eget namn. Musiken ligger i linje med Amasons skivor. Suggestiv och målande rockmusik som på samma gång både låter tidlöst amerikansk som samtida svensk. Kompositionerna låter marinerade av erfarenhet.

Och så är den där rösten.

Det går inte att sluta lyssna.

Jan Gradvall

Palle Sollinger & Fredrik Hermansson
Brännkyrkagatan 44
HK Records
Betyg: 4

Kontrabasisten och jazzmusikern Palle Sollinger hade skrivit klart låtarna till vad som skulle bli hans debutalbum men inte hittat rätt plats att spela in den på. Det var då han hittade den gamla flygeln i en lägenheten på Brännkyrkagatan 44.

Med den flygeln som centrum gjordes lägenheten om till en tillfällig studio. Palle Sollinger tog in sin vän, pianisten, Fredrik Hermansson för att spela på flygeln. Under tre dagar i maj i fjol spelade in. Syftet var att förmedla stämningen av två vänner i ett vardagsrum och det är precis musiken låter.

”Om vänskap funnes”-musik. Stig Claesson-jazz.

Jan Gradvall

Andreas Söderström
Om solen väl går upp
Flora & Fauna
Betyg: 4

Musikern Andreas Söderström har mestadels verkat i bakgrunden. Han har diskret förgyllt inspelningar med Anna Ternheim, Victoria Bergsman, El Perro Del Mar och varit med i band som Goran Kajfes Subtropic Arkestra. Tillsammans med Johan Berthling har han även gjort musik till filmer och tv-serier, inte minst nyaktuella ”30 grader i februari”.

På sitt nya soloalbum, det sjätte om man räknar de fyra han gjort under namnet ASS, låter det som han tonsätter temperaturer. Det finns bara två kompositioner på albumet, döpta till ”Ena sidan” och ”Andra sidan”. Att få kliva in i Andreas Söderströms klangvärld är som att kliva in i parallell verklighet där kärnvärden besegrar arbetsuppgifter.

Jan Gradvall

Red Mecca
Electricity
Massproduktion
Betyg: 4

”Red Mecca” var titeln på tredje albumet med Cabaret Voltaire från 1981, en grupp från Sheffield som var ett par decennier före sin tid. Cabaret Voltaire gjorde musik där det lät som som elektroniken var besjälad och lös i konturerna. Red Mecca är därmed ett passande namn för denna duo från Sundsvall med musikern Jan Strandqvist, med ett förflutet i Brända Barn, och sångerskan Frida Madeleine. Tillsammans skapar de electronica som frammanar bilder av sågverk där rosten tagit över.

Jan Gradvall