Skivrecensioner, DI Weekend

Hamilton
Original Broadway Cast Recording
Atlantic
Betyg: 4

Ordet geni borde ransoneras men det är svårt att hitta ett bättre beskrivande ord för Lin-Manuel Miranda.

Denne 36-årige New York-bo, med rötter i Puerto Rico, har skrivit musik, text och libretto till den mest hyllade Broadway-musikalen i modern tid.

Och inte nog med det. Till skillnad från föregångare på Broadway som mästarna Cole Porter, George Gershwin och Rodgers-Hammerstein så spelar han själv också huvudrollen i sin musikal. Han sjunger och rappar och står på scen åtta föreställningar i veckan.

I fjol fick Lin-Manuel Miranda också det MacArthur Fellowship-stipendium som kallas ”Genius Grant”.

Ett stöd som ger nydanare möjlighet att arbeta fritt utan att behöva tänka på inkomst. Stipendiet på sex miljoner kronor delas portionsvis ut under fem år och har tidigare gått till namn som författarna David Foster Wallace och Cormac McCarthy, ekonomen Ester Duflo, tecknaren Alison Bechdel (skapare av Bechdel-testet) och ”The Wire”-skaparen David Simon.

Lin-Manuel Mirandas mästerverk heter ”Hamilton”. I USA utsågs det här musikalalbumet till ett av 2015 års tio bästa album alla kategorier av Rolling Stone, Billboard och The Atlantic. I dag släpps det i Europa.

Inte sedan 1963 har något musikalalbum heller klättrat lika högt på listorna.

Musikalen handlar om Alexander Hamilton (1755-1804), en av grundarna av Amerikas förenta stater. Hans ansikte pryder i dag tiodollarsedeln.

Alexander Hamilton föddes på en ö i Västindien – rötter som Lin-Manuel Miranda delar – och genidraget är att skildra honom som en invandrare. Musikalen rollbesätts av främst svarta och latinamerikanska sångare och skådespelare. Musiken har sin bas i hiphop.

En replik i musikalen som, med bakgrund av Donald Trumps rasistiska uttalanden, bemöts med störst jubel under föreställningarna är: ”Immigrants – we get the job done”.

New York Times kritiker skrev om ”Hamilton” att musikalen är så bra att det är värt att belåna huset för att få en biljett.

Sångerna är också exceptionellt välskrivna, inte minst texterna. För alla som håller på med musik och shower borde ”Hamilton” vara obligatoriskt studiematerial.

Jan Gradvall

Chris Stapleton
Traveller
Mercury
Betyg: 4

Om Adeles senaste album blivit klart ett par år tidigare hade det troligen varit ett countryalbum.

Hon talade om att spela in i Nashville. På konserter sjöng hon Lady Antebellums ”Need you now” som duett med countrystjärnan Darius Rucker.

Hon spelade också en in briljant version av Chris Stapletons ”If it hadn’t been my love” (lades som B-sida på cd-singeln av ”Rolling in the deep”) som alla borde googla fram.

Trots att Chris Stapleton har en hatt större än en del amerikanska delstater blev han inte synlig på min radar förrän det här albumet Grammy-nominerades. Inte bara som Best Country Album utan även i den stora klassen Album of The Year, jämte Taylor Swift och The Weeknd, två femstjärniga popalbum gjorda i samarbete med Max Martin.

Jag sparkar mig själv under bordet för att jag inte upptäckt hans låtskrivartalang tidigare. På hans Spotify-konto finns också en lista som Chris Stapleton själv lagt upp med över 100 låtar han skrivit till andra countryartister.

Jan Gradvall