Frukost med Giorgio Moroder
Från DI Weekend 11 juni 2015. Discokungen från München en morgon på hotellet Lydmar i Stockholm. Giorigio Moroder äter en croissant och visar den emoji som just tagits fram med hans ansikte och signaturmustasch (han rakade sig i 30 år men lät mustaschen växa fram igen för fyra år sen).
Frukost med Giorgio Moroder
Ålder: 75.
Bor: Los Angeles.
Familj: Fru.
Bakgrund: En av pophistoriens största producenter. Gjort Donna Summers största låtar samt klassiker som ”Call me” (Blondie) och ”Cat people” (David Bowie). Byggde en sportbil på 1990-talet, Cizeta-Moroder V16T.
Aktuell med: Albumet ”Deja vu”, ges ut 15 juni. Bland gästsångarna: Sia, Britney Spears, Kylie Minogue.
Frukost: Cappuccino, apelsinjuice, croissant och fruktallrik på Lydmar i Stockholm.
På 1970-talet blev du känd som discokungen från München, men du är i själva verket född i norra Italien?
”Jag föddes och växte upp i Urtijëi. Det är en liten by med 5 000 invånare som är en av Sydtyrolen (den del av Sydtyrolen som länge tillhörde kejsardömet Österrike-Ungern men efter första världskriget tillföll Italien)”.
Stämmer det att språk som talas i det området heter ladinska?
”Ja, det är ett språk som kan har sina rötter i Romarrikets latin, men influerats av bland annat tyska. Det har nära släktskap med det fjärde största språket i Schweiz som kallas rätromanska.”
Så du talade ladinska hemma när du växte upp?
”Nej, tre språk. Med min pappa och mina bröder talade jag ladinska, med min mamma tyska och i byn talade vi italienska. Det är lite förvirrande!”
Den studio du startade i München, Musicland Studios, är legendarisk
”Jag byggde den studion 1973. Lokalen var fantastisk, i bottenplanet på en skyskrapa med 23 våningar, Arabella-Hochhaus (i dag ett hotell). Det blev problem när den blev för populär. Så många engelsmän kom dit: Rolling Stones, Led Zeppelin, Rod Stewart, Elton John, Queen
Så jag fick knappt plats själv. Grannarna ovanför klagade också. Så jag sålde studion och flyttade till Los Angeles”.
Jag var 14 år när jag hörde Donna Summers ”I feel love” första gången. Det var som att få ett meddelande från framtiden. Den låter fortfarande före sin tid.
”Idén var faktiskt att göra en futuristisk låt. Jag och Donna gjorde ett temaalbum (”I remember yesterday”) där det var det var musik från olika tidsepoker: 1920-tal, 1940-tal, 1970-tal. ”I feel love” föddes ur ett försök att göra framtidsmusiken. Min idé var att all musik skulle komma från en synthesizer, en Moog. Det krävdes mycket arbeta för att få det att fungera. (Berättar sedan i tio minuter om hur exakt han löste inspelningen rent tekniskt.)”
Även om du främst arbetat med från USA och England tycker jag din musik är utpräglat europeisk. Håller du med om det?
”Jag vet inte. Den är i alla fal inte italiensk! När jag växte upp lyssnade jag på engelska låtar via Radio Luxembourg. Fast, ja, kanske de musiker jag jobbade var från Island, Sverige (gitarristen Mats Björklund), Tyskland och USA. Så det kanske ligger något i det. Och stråkarna var från München. Det var för övrigt nästan samma gäng musiker som pendlade till Frankfurt och spelade in med Frank Farian (producenten bakom Boney M)”.
Du har fått tre Oscar för din musik till filmer. Var förvarar du statyetterna?
”Jag har en i Italien och två i Amerika. När jag vann den första (”Midnight Express”, 1978) bodde jag i Italien och lämnade kvar den där. Jag tänkte att jag kommer ju ändå att vinna fler (skrattar så mustaschen vippar)”.
Vilken var den första film du jobbade med?
”Det var ”Midnight Express”. Jag fick det uppdraget just tack vare ”I feel love”. Alan Parker (regissör) hade hört den och vill ha liknande musik till en flyktscen i filmen. Sen gjorde jag bland annat ”American Gigolo”, ”Scarface”, ”Flashdance” och ”Top Gun”.
Det är ikoniska filmer som även fått ett andra liv i spelvärlden. Din musik dyker upp i spel som ”Grand Theft Auto”. Det måste ha gett bra royalites?
”Njae, spelindustrin betalar inte särskilt bra. Eller gör den det? Reklamfilmer har nog gett mer. ”Take my breath away” (från ”Top Gun”) och ”Flashdance” har använts ofta. Allra mest ”Love to love you baby” (Donna Summer). Den dök upp så sent som för några år sen i fransk parfym. Vad heter Jay-Z:s fru igen? (riktar från till sin egen fru som sitter bredvid). Just, Beyoncé, när hon använde delar av ”Love to love you baby” i ”Naughty girl” var det stort.”
Många återupptäckte din musik när Daft Punk gjorde en låt med din röst 2013. Låten ”Giorgio by Moroder” är som en intervju med dig. Hur gjordes den?
”De två (Daft Punkt) satt och intervjuade mig, precis som du gör nu. Vi talade i 2,5 timmar. Sen klippte de ned det. Det konstiga är att de använde tre olika mikrofoner. En jättegammal, en från 1970-talet och en supermodern för att växla mellan när jag talade om olika tidsperioder. Jag viskade till en tekniker: ”Kommer någon att höra skillnaden?” Han svarade: ”Nej, nästan ingen, men de två kommer att göra det”.
(slut)