Skivrecensioner, DI Weekend

Goran Kajfes Subtropic Arkestra
The reason why vol 2
Headspin Recordings
Betyg: 4

”Wherever I lay my hat, that’s my home”. Marvin Gayes refräng dyker upp i huvudet när man lyssnar på jazzmusikern Goran Kajfes. Oavsett i vilken stad, vilken världsdel, han lägger ned sin trumpet så blir det hans musikaliska hem.

De sex spåren på uppföljaren till Grammisnominerade ”The reason why vol 1” tar med lyssnare på en Jules Verne-förtrollad resa jorden runt med stopp på fyra kontinenter. Ett spår är en tolkning av den kamerunske musikern Francis Bebey, ett annat en låt av brasilianaren Milton Nascimento. En tredje en tolkning av en poplåt av det samtida Brooklyn-bandet Grizzly Bear, hyllat av bland andra Paul Simon.

Goran Kajfes leder vidare sin förstummande täta ensemble genom turkisk psykedelia – jag har tyvärr aldrig varit i Istanbul men det känns som jag är där när jag lyssnar – och förunderliga klanger och rytmer från Balkan som påminner om Gorans rötter i det forna Jugoslavien.

Som lyssnare blir man överrumplad, upprymd. Musiken uppnår bland det finaste musik kan göra: att få lyssnaren att vilja lyssna ännu mer, gräva djupare. Parallellt med att jag lyssnat har jag suttit i timmar och googlat och YouTube-surfat och påmints om hur lite jag fortfarande vet om musik.

Jan Gradvall

Pink Floyd
The endless river
Parlophone
Betyg: 2

Queen
Forever
Virgin
Betyg: 2

Depeche Mode
Live in Berlin
Columbia
Betyg: 2

En del höjer på ögonbrynen över hur en tv-serie med en så begränsad värld och utveckling som zombieserien ”The Walking Dead” kan fortsätta göra nya avsnitt under fem säsonger. Det gör inte jag. När man lyssnar igenom utbudet med så kallade nyutgåvor märker man musikvärlden är lika besatt av levande döda.

Jan Gradvall