Skivrecensioner, DI Weekend

Bengt Tribukait
Bach
Northern Grace
Betyg: 4

Det är nio dagar kvar till valet. De mest politiska engagerade twittrarna bland musiker är ett dussin rappare – och Malena Ernman. Hennes brinnande engagemang för en bättre värld märks även i musiken. Parallellt med sin egen karriär driver Malena Ernman skivbolaget Northern Grace som ger ut klassisk musik.

Bach på orgel kan vara bland det mäktigaste man kan höra, något som underströks vid årets Polarprisceremoni då Gunnar Idenstam spelade på Konserthusets gigantiska orgel tillsammans med Johan Hedin på nyckelharpa. Malena Ernman ger ut Bengt Tribukait som spelar Bach på två barockorglar, Drottningholms och Leuftsa Bruks. Tonerna tycks komma från jordens kärna, det där glödgande klotet längs därinne.

Jan Gradvall

Magnus Stinnerbom
Nils Holgersson
Outhouse Records
Betyg: 4

Allt fler unga upptäcker kraften i folkmusik. Musik från Etiopien, Mali och Nigeria plockas upp av hippa bolag i England och USA och dyker upp på spellistor jämte samtida populärmusik. Det är synd, men tyvärr typiskt, att samma nyfikenhet ännu inte riktas mot svensk folkmusik. Vi tror alla att gräset är grönare någon annanstans.

Magnus Stinnerbom spelar hardingfela, viola d’amore, Moraharpa, vevlira, gitarr och ett dussin instrument till. Han kompas av ett tätt, spelsuget, svettigt, snusdoftande band, inklusive sin fru Sophia Stinnerbom på viola d’amore. Den instrumentala musiken är skriven till en föreställning om Nils Holgersson på Västanå Teater men klarar sig utan sammanhang. Bilderna finns där ändå, i tonerna. Helikopterbilder över svenska sjöar varvas med inzoomningar av nykluven ved.

Jan Gradvall

Jenny Lewis
The Voyager
Warner
Betyg: 2

Begreppet Topp 40 handlar inte bara om listplaceringar. Topp 40 har också blivit något av en musikalisk genre; ett namn för bred och i bästa bemärkelse strömlinjeformad popmusik, som gjord för radion, melodiskt tidlös men samtidigt hela tiden i fas med rådande trender inom ljud och produktion. På frågan om vad man gillar för musik svarar många i USA: ”Topp 40”.

Kungarna och drottningarna av Topp 40-musik genom tiderna är Fleetwood Mac. Särskilt åren 1975-1987 då Fleetwood Mac ägde bilradion.

Många unga musiker försöker i dag återskapa Fleetwood Macs sound men majoriteten missar just den samtida aspekten i gruppens musik. Fleetwood Mac var aldrig retro. Under sin storhetstid försökte gruppen tvärtom låta så skinande modernt det var möjligt.

Jenny Lewis nya album innehåller exempel både den bästa och sämsta sortens Fleetwood Mac-hyllningar. De två första spåren, ”Head underwater” och ”She’s not me”, är superbt arrangerad, tajt, komprimerad Los Angeles-pop, med en skärpa som påminner dagens Topp 40-mästare som Max Martin och Shellback. De där sångpåläggen och gitarrljuden har någon finslipat i veckor.

Men resten? Traditionell rock för Mojo-prenumeranter, producerad av Ryan Adams, gjord med övertygelsen om att halvfärdigt är lika med nervigt.

Maroon 5
V
Interscope
Betyg: 4

Hur fortsätter en grupp efter att gjort två mycket framgångsrika album där medlemmarna skrivit alla låtar själva? 99 av 100 fortsätter naturligtvis på samma sätt, men inte Maroon 5.

Många ser och hör bara ytan hos Maroon 5. Bandets frontfigur Adam Levine är domare i ”The Voice”, valdes i november till Sexiest Man Alive av People Magazine och har dejtat en serie fotomodeller för att i somras till slut gifta sig med en av dem.

Samtidigt är han en musiker så intelligent att han i stället för att bekräfta sin egen talang verkar se sin musikkarriär som en möjlighet till betald vidareutbildning.

På sitt tredje album tog Maroon 5 tog hjälp av mästaren Mutt Lange, en idol till alla från Mauro Scocco till Andreas Carlsson. På sitt fjärde och nu även femte album har Maroon 5 vänt sig svenskarna Shellback och Max Martin.

Förra albumets reggaedoftande ”One more night”, skriven av Levine tillsammans med Max Martin och Shellback, låg etta på Billboard i svindlande nio veckor. ”Moves like Jagger”, skriven och producerad av Shellback, är en av de sex mest säljande digitala singlarna någonsin med 15 miljoner sålda exemplar (lägg där till 100 miljoner spelningar på Spotify).

Shellback ligger även bakom några av de bästa låtarna på nya albumet och plockar in ytterligare svenskar i teamet: Astma & Rocwell (kärnan i No No No, Johan Carlsson, Oscar Görres. Musikaliskt spänner albumet över allt från Hall & Oates-soul till The Police-reggae och Jamiroquai-funk.

Maroon 5 kommer i 20 år till att avfärdas som ytliga, så brukar det vara med mainstreammusik. Sen kommer det att visa att det är deras melodier fortfarande flyter.

Jan Gradvall