Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juni

Krönika

Jan Gradvall

Tolv miljoner dollar. I dagens Hollywood är det ingenting. Det är ungefär hälften vad Johnny Depp, Robert Downey Jr eller Jennifer Lawrence får i arvode per film.

Men en film med en total budget endast på tolv miljoner dollar – en film utan namnkunniga filmstjärnor – är på god väg att bli en av filmsommaren 2014 års största succéer.

Filmen heter ”The fault in our stars”. I USA hade den premiär förra veckan och gick rakt upp på biotoppens första plats, före filmer som ”Edge of tomorrow” (budget 178 miljoner dollar) och ”Maleficent” (budget 180 dollar dollar).

I Sverige går filmen upp på bio nu på söndag med titeln ”Förr eller senare exploderar jag”. Översättningen är redan utskälld, men det är den titel den fick som bok i fjol.

Originaltiteln ”The fault in our stars”. kommer från Shakespeares ”Julius Casear”. I Shakespeares pjäs säger Cassius: ”… och felet är vårt eget, Brutus, om vi kuvas, det är inte stjärnornas”.

Den svenska titeln är förstås mindre elegant och missar Shakespeare-kopplingen, men förklarar samtidigt tydligare för en ung publik vad boken och filmen handlar om.

En ung huvudperson som vet att hon ska dö. Vad som kommer att explodera är hennes cancer.

”Förr eller senare exploderar jag” är ett exempel på hur den nya medievärlden förändrar förutsättningarna för vad som kan slå igenom.

Författaren till boken, John Green, har slagit igenom som vloggare. En förkortning för videobloggare. Tillsammans med sin bror Hank Green har han en YouTube-kanal med över två miljoner prenumeranter. Bröderna för en personlig dialog över nätet.

I sina inlägg talar John Green med ett tempo och en intensitet som tår Filip & Fredrik att framstå som Nalle Puh & Ior.

Bröderna Green, som är 36 och 34, har också startat organisationen Nerdfighters som hyllar nördighet i allmänhet och utnyttjar sin popularitet till att samla in betydande summor till välgörande ändamål. På YouTube har den även startat utbildningskanalen CrashCourse om ämnen som kemi, biologi och ekologi.

John Green skriver också böcker för unga vuxna. Alla fem har blivit storsäljare. Efter 80 veckor ligger ”Förr eller senare exploderar jag” fortfarande etta på New York Times bästsäljarlistor och har tryckts i närmare elva miljoner exemplar.

Boken är inspirerad av de fem månader John Green arbetade på ett barnhus och hans vänskap med en tonåring patient, Esther Earl, som dog i cancer 2010.

Boken och filmen är en romantisk komedi om två personer som träffar varandra i en stödgrupp för unga människor med cancer. Flickan och berättaren Hazel har långt framskriden lungcancer. Pojken hon blir kär har just överlevt skelettcancer med bara ena benet i behåll.

Historiens kring frågan: Är det möjligt att leva ett bra och meningsfullt liv även om det är ett kort liv?

Hazel säger i en scen att hon levt ett liv i föreställningen om att ingenting i livet kan vara så svårt att det inte kan botas med en Peter Gabriel-låt. ”Det är tyvärr inte sant”.

Hazel spelas av Shailene Woodley. Hon är inget stort namn ännu men kommer att vara det efter den här filmen. New York Times recensent har skrivit hon har fångar denna möjlighet med båda händerna, ”grabbing hold of her moment with both hands”.

Förr eller senare kommer hennes karriär att explodera.

(slut)

Fotnot: Jag visste det inte när jag skrev krönikan, men nu är Shailene Woodley på omslaget till nya Vanity Fair.

+

GRADVALLS VAL

DOKUMENTÄR 1
”Killing me softly: The Roberta Flack”. Öronöppnande dokumentär som BBC Four sände i veckan och redan ligger i sin helhet på YouTube. Som Dionne Warwick säger: ”Aretha fick dig att svettas, Roberta fick dig att tänka”.

DOKUMENTÄR 2
”Vivian Maiers okända bildskatt”, K-special, SVT, måndag 23 juni 21.45. En nanny som hela sitt liv fotograferade sin omgivning men aldrig visade sina bilder. Efter hennes död upptäcktes 100 000 negativ av en fotograf i världsklass.

TV
”Allsång på Skansen”, SVT. Årets artistutbud imponerar: allsången följer med sin tid. Höjdpunkten blir den 1 juli när Seinabo Sey uppträder. Fram till dess: titta på videon till ”Hard time”. Sverige har fått en ny världsstjärma.

+

BONUS NR 1:

Max Martin är just nu nära sin ofattbara 18:e etta på Billboardlistan. Det innebär att Ilya Salmanzadeh också är nära sin första.

Ilya Salmanzadeh, som bara kallar sig Ilya, är en 27-årig svensk låtskrivaren och producent. Memorera det namnet. Snart är han en av de stora i svensk och internationell musik

I skrivande stund ligger ”Problem” Ariana Grande tvåa på Billboardlistan. Ariana Grande är en 20-årig skådespelerska och sångerska från Florida.

”Problem” är skriven av Ilya och Max Martin tillsammans med amerikanen Salvan Kotecha samt Ariana Grande själv och gästvokalisten Iggy Azalea (just nu superhet australiensiska som toppar Billboard med en egen låt).

Låten är producerad av Ilya tillsammans med Max Martin och Shellback.

Dagens svenska låtskrivarunder kan spåras till Denniz Pop som förändrade musikhistorien genom att avskaffa hierarkier i studion och göra musik till ett lagarbetare. Alla hjälper varandra i studion Denniz Pop odlade ett mentorskap som hans efterföljare för vidare.

Denniz Pop förde fram Max Martin, Max Martin förde fram Shellback, Max Martin och Shellback för nu fram Wolf Cousins.

I en studio på Roslagsgatan i Stockholm sitter ett gäng unga svenska låtskrivare och producenter som arbetar under namnet Wolf Cousins. En av dem är Tove Lo, den hittills mest kände. En annan är Ilya Salmanzadeh.

Om inte ”Problem” med Ariana Grande blir etta så har Ilya och Max Martin en stor chans med ”First love”, Jennifer Lopez nya singel som just nu klättrar snabbt på listorna.

”First love” är skriven och producerad av Ilya och Max Martin.

Namnet Wolf Cousins låter tufft men när jag pratade med Ilya och Johan ”Shellback” Schyster på Denniz Pop Awards förra veckan berättade de var namnet egentligen kommer ifrån: vargkusinerna i Bamse.

Shellback är en direktöversättning av Skalman. Shellback har även försökt registrera namnet Thunder Honey, Dunderhonung, men upptäckte till sin förtvivlan att det redan var taget.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Halvårsrapport
2014 års bästa från januari till juni

Bästa album

1. Lykke Li, I never learn
2. Tinariwen, Emmaar
3. First Aid Kit, Stay gold
4. Sam Smith, In the lonely hour
5. Schoolboy Q, Oxymoron

(Bubblar under: Eric Church och Ben Watt.)

Bästa låtar

1. Seinabo Sey, Hard time
2. Coldplay, Magic
3. Pharrell Williams, Happy
4. Clean Bandit, Rather be
5. Ariana Grande featuring Iggy Azalea, Problem

Bästa tv-serie

True Detective

Bästa film

X-Men: Days of future past

Bästa konsert

Håkan Hellström, Ullevi