Skivrecensioner, DI Weekend

Tom Waits
Titel: Orphans
(Anti/Bonnier Amigo)
Betyg: 5

Arkivrensning. Det är skivbranschens recept för att rädda julhandeln. Artister och skivbolag försöker att få oss att köpa hitlåtarna för tredje gången – eller fjärde eller femte – genom att ge ut ännu ett samlingsalbum som aktualiserats med att man lagt dit ett par nya låtar. George Michael, Depeche Mode och U2 är just nu aktuella med den typen av bastardutgåvor.

När jag tidigare i höstas intervjuade Lloyd Cole, som släppte en sådan samling för åtta år sedan, sade han: ”Det är en idiotisk idé. Hur kan man tro att de nya låtarna ska tåla att jämföras med de gamla? Redan ett par år efteråt blir samlingen värdelös. En skiva med ett dussin hits plus de där nya låtarna som ingen tycker är lika bra.”

En av få artister som vägrar att göra avkall på sin integritet ens när det gäller samlingsskivor är Tom Waits. ”Orphans” är en samlingsbox med 54 låtar, varav 30 tidigare outgivna, som inte funnits med på något av hans tidigare album. Föräldralösa låtar som blivit över från filmer, teaterprojekt och samarbeten med andra artister.

Och det mesta i denna arkivrensning låter magnifikt. Tom Waits musik har egentligen alltid låtit som resultatet av en vindsröjning. Särskilt den andra CD-skivan i boxen, ”Bawlers”, dammar av 20 gyllene ballader som visar att Tom Waits, precis som Bob Dylan, bara blir bättre ju äldre han blir.

Jan Gradvall

Salem Al Fakir
Titel: Dream Girl
(Virgin/EMI)
Betyg: 4

Problemet med höstens omgång av ”Idol” i TV4 är att det saknas en verkligt stor talang i tävlingen. Det saknas någon som Salem El Fakir.

Denne 24-åring från Stockholm, med en pappa från Damaskus, bubblar över av musikalitet på ett sätt som trollbinder och överbryggar generationer. Tre månader efter att femspårsskivan ”Dream Girl” gavs ut har ryktet om Salem Al Fakir spridit sig långsamt på det gamla sättet – från lyssnare till lyssnare – ända tills skivan denna vecka till slut klättrat upp till andra platsen på albumlistan hos svenska iTunes Music Store.

Salem Al Fakir har i två år studerat till soloviolinist i Ryssland och nästan lika länge jazzpiano på Kungliga Musikhögskolan. Men därefter hoppade han av musikstudierna, låste in sig i sin sovrumsstudio och bestämde sig för att bli Stevie Wonder. ”Dream Girl” är en helt egen mix av soul, folk, jazz och pop som låter som ett enda stort leende. Salem Al Fakir är årets svenska idol.

Jan Gradvall

Damien Rice
Titel: 9
(14th Floor Records/Warner)
Betyg: 4

Många som i fjol såg Mike Nichols filmatisering av Patrick Marbers mästerliga pjäs ”Closer” blev lika tagna av musiken som av skådespeleriet. Uppgörelserna mellan Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen och Julia Roberts tonsattes av gitarrballader från Damien Rices album ”0”. En skiva från 2002 som aldrig försvann från nyhetshyllorna utan hittat nya lyssnare under fyra år.

Med uppföljaren ”9” har irländaren Damien Rice nu gjort sin egen version av ”Closer”/”Närmanden”. Flera av låtarna är som minidramer där Rice och hans sångpartner Lisa Hannigan spelar olika roller. Sånger om kärlek som aldrig är så enkel som folk påstår. Det är en mörkare och tyngre skiva än debuten, men lika vacker och ännu mer slitstark. Damien Rice kan bli sin generations Cat Stevens.

Jan Gradvall

Magic Numbers
Titel: Those The Brokes
(Heavenly/EMI)
Betyg: 4

De två osannolika syskonpar som utgör kvartetten Magic Numbers är så långhåriga och skäggiga att om de klippte sig samtidigt skulle det räcka till att fylla madrassen i en Hästens-säng. Det är den också i den sängen som Magic Numbers bäddar ned halva pophistorien. Med gruppens fullständigt självklara och mycket ovanliga känsla för tidlösa melodier går det inte att placera Magic Numbers musik i vare sig någon genre eller något årtionde. Soundet sträcker sig från The Mamas & The Papas drömmar om Kalifornien till Lemonheads ”It’s A Shame About Ray”. Uppföljaren är ännu starkare än den hyllade debuten. En perfekt skiva för korta novemberdagar då man egentligen aldrig skulle vilja lämna sängen.

Jan Gradvall

+

3 MP3

Peter, Bjorn and John, ”Writer’s Block”
Titelspåret från vad som börjar framstå som ett av årets bästa svenska album. Och ”Young Folks” är redan årets poplåt.

Salem El Fakir, ”It’s True”
Efter debutskivan ”Dream Girl” har den svenske 24-årige supertalangen hunnit släppa ytterligare två lysande singlar.

Salem Al Fakir, ”Good Song”
Och här levererar han en låt som platsat på ”Songs In The Key Of Life”. En svensk ättling till ”Sir Duke”.