Aktuella Krönikor

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 december Krönika Jan Gradvall Den åldrade popkulturen största fiende är alla jubileum. Nästan varje vecka är det 20 eller 30 eller 40 eller 50 år sedan ett mästerverk gjordes. Det är så många jubileer hela tiden att det förmodligen är en tidsfråga innan någon meddelar att...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 december Krönika Jan Gradvall Drottningen av Get Shit Done. Det är den bästa beskrivningen av Tina Brown, den skickligaste och mest inflytelserika chefredaktören i världen under 1900-talets två sista skälvande decennium. Frasen myntas av Tina Brown själv i hennes dagböcker...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 december Krönika Jan Gradvall Snälla, kan du inte lägga ifrån dig mobilen åtminstone en liten stund? Det är förmodligen den vanligaste repliken i Sverige i dag mellan föräldrar och barn. Farhågan ur det vuxna perspektivet är att mobiltelefonen är i vägen för det så kallat...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 1 december Krönika Jan Gradvall Vilken jävla höst. Vilken vidrig, inspirerande och hoppfull höst. Den globala MeToo-rörelsen, med alla vittnesmål om mäns sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor, fortsätter att växa och växa och växa, på ett sätt som ingen hade förutsett....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 24 november Krönika Jan Gradvall Nästa vecka släpps U2:s ”Songs of experience”. Ett album med några sånger som tillhör det starkaste det irländska bandet spelat in. Sånger om livets gång som understryker något som få eller ingen i branschen vill tala om. U2 har alltid varit som...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 17 november Krönika Jan Gradvall Se till att berätta historien i rätt ordning. Det är det mest grundläggande rådet för att skriva ett reportage eller att berätta en historia. Det är också det svåraste. Ofta kan det nämligen visa sig att fel ordning visar sig vara rätt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 november Krönika Jan Gradvall Talang är överskattat. Jag skulle till och med vilja hävda att allt snack om talang hit och dit leder till mer skada än nytta. Att hävda att det krävs medfödda eller ärftliga egenskaper för att lyckas är hämmande och leder till mindre social...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 3 november Krönika Jan Gradvall Jag jag jag. Det är en bra sammanfattning av tidsandan. Att alltid tänka på sig själv i första hand – i förhållanden, på arbetet, i världen – har många fördelar. Man blir snyggare (fler timmar på gymmet) och kan ägna mer tid åt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 oktober Krönika Jan Gradvall I dag, 27 oktober, är det premiär för den andra säsongen av ”Stranger things”, den tv-serie som haft störst påverkan på populärkulturen de senaste åren. Hela den nya säsongen har just lagts ut på Netflix. Handlingen i ”Stranger Things 2” i tar sin...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 oktober Krönika Jan Gradvall Varför är vi så omättligt fascinerande av ”Blade Runner”? De som inte sett ”Blade Runner”-filmerna – originalet från 1982 och den just nu bioaktuella uppföljaren – tror antagligen att det handlar om science fiction, action, scenografin, den...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 oktober Krönika Jan Gradvall Två bekännelser. Jag har fortfarande en tjockteve. Jag använder fortfarande en akustisk almanacka. Det handlar inte om nostalgi eller bakåtsträvande – jag bejakar den digitala utvecklingen – men min hjärna är och förblir ohjälpligt analog....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 oktober Krönika Jan Gradvall Länge trodde ingen att det var möjligt för en dator att besegra en människa i schack. 1996 inleddes en svit matcher mellan Deep Blue och mästaren Kasparov. Det var jämnt ett tag, men för varje ny programmering blev datorn smartare och till slut...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 september Krönika Jan Gradvall Under mitten av september sade chefredaktörerna för fyra av USA:s tyngsta tidningsmagasin – Vanity Fair, Time, Elle och Glamour – upp sig från sina jobb under en och samma vecka. Jag är glad att journalisten Bobo Karlsson slapp uppleva detta,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 september 2017 Krönika Jan Gradvall Alla upplever vi någon gång att vi kört fast. Att vi måste släppa allt vi tagit för givet och göra en omstart. För Frank Sinatra kom det ögonblicket våren 1953 i Finspång Folkets Park. Sinatras tio år som tonårsstjärna var över. Hans...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 september Krönika Jan Gradvall En torsdagkväll i Nashville. Utåt sett finns det inget som vittnar om att vi befinner oss på en plats dit hela musikvärlden drömmer om att vallfärda. Platsen är en strip mall belägen vid en motorled halvvägs ut till stadens förorter. En strip...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 september Krönika Jan Gradvall Bakom flötet. Besynnerligt nog har detta uttryck blivit ett skällsord. Att säga att någon är bakom flötet är det samma som att säga att man är långsam, dum, korkad. Men med tanke på hur media fungerar i dag borde bakom flötet i stället vara ett...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 1 september Krönika Jan Gradvall Samma ritual varje morgon. Jag tar ett djupt andetag och öppnar mailkorgen. Hundra olästa mail skriker om min uppmärksamhet. Som vanligt trycker jag direkt på delete på tre fjärdedelar av mailen, det räcker med att läsa rubriken, men jag ser ett...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 25 augusti Krönika Jan Gradvall Klassresa är egentligen ett vilseledande uttryck. Det antyder en resa som är på väg framåt, men verkligheten är betydligt mer komplex än så. Så många som försöker höja sig och byta samhällsklass halkar av på vägen. Tidigare generationers...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 augusti Krönika Jan Gradvall På måndag 21 augusti kommer cirka 700 nya studenter att börja på Handelshögskolan i Stockholm, 340 nya kandidatstudenter och 350 nya masterstudenter. Alla kommer att promenera den sista sträckan längs Sveavägen och sedan öppna den massiva porten...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 11 augusti Krönika Jan Gradvall Sommaren 2017 kommer främst bli ihågkommen för en sak: ”Despactio”. En skämtteckning som cirkulerat på Instagram sammanfattar sommaren. En person försöker sova men hjärnan kan inte stänga av utan tvångsupprepar: ”Des-pa-cito, Des-pa-cito,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 30 juni Krönika Jan Gradvall En gång intervjuade jag en person som inte finns. Ännu märkligare: intervjun blev ovanligt personlig, en av de bättre jag gjort. Personer som inte finns kan lära oss mer om oss själva än de som finns. Den 18 juli visar SVT en dokumentär om JT...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 juni Krönika Jan Gradvall Tokyo, världens största storstadsregion. Totalt 38 miljoner invånare enligt FN:s senaste beräkningar. Att ta tåget in från flygplatsen Narita och sedan kliva av vid Shinjuku, en station där fler människor passerar dagligen än på någon annan...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 16 juni Krönika Jan Gradvall Under en resa på Jamaica noterade en reporter att man kunde avgöra om ett område var farligt eller inte genom att lyssna på den musik som strömmar ut från husen. Om alltför farlig musik spelas, lås bildörrarna och gasa därifrån. Av boende i Kingston...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 9 juni Krönika Jan Gradvall Nästa fredag släpps en av årets bästa låtar. En hypnotisk postmodern soulballad, Stay away från mig”, med potential att bli en stor hit. Det är bara ett problem. Enligt skivbolagens sätt att arbeta 2017 är låten gjord av fel sorts artist En artist...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 2 juni Krönika Jan Gradvall Det finns två sätt att förhålla sig till problem och missförhållanden. 1. Man pekar ut dem, diskuterar och debatterar, säger att något måste göras; underförstått att andra borde göra något. 2. Man gör något själv i stället. Ett nytt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 26 maj Krönika Jan Gradvall Vad är dyrt? Hur avgörs den definitionen? När biljetterna nyligen till släpptes till Rolling Stones konsert på Friends Arena i höst var det många som fasade över biljettpriserna. Från 740 kronor för de sämsta platserna till 2 640 kronor för de...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 maj Krönika Jan Gradvall Drömmer du att om skapa ett företag som blir stort, större, störst? Se då till att börja med att skapa ett företag som inte tänker stort utan litet. Ett fungerande företag som till en början inte alls fokuserar på siffror och antal potentiella...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 maj 17 Krönika Jan Gradvall En skildring av konflikter på en arbetsplats. Det är grunden till den mest suggestiva, sexiga, våldsamma och intelligenta filmserien i modern tid. På onsdag 17 maj är det biopremiär för den nya Alien-filmen, ”Alien: Covenant”. En filmsvit som...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 maj Krönika Jan Gradvall Man brukar säga att alla har rätt till sin egen åsikt, men jag tror ändå inte att Med en hammare dödade han Frank någonsin kommer att se bättre ut i tryck än Han dödade Frank med en hammare. Det är inte jag som skrivit ovanstående mening. Det är...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 28 april Krönika Jan Gradvall En rörförstärkare är precis vad det låter som. En förstärkare med tre-fyra elektronrör som glöder i mörkret. Rörförstärkare till musikanläggningar i hemmen försvann på 1970-talet när dolda halvledarkomponenter ersatte de synliga rören, men...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 21 april Krönika Jan Gradvall Stående uppe på restaurang Gondolen i Stockholm, med hela Stadsgården nedanför, ser man att renoveringen av Slussen just har nått en sådan fas av förödelse att man måste bevittna det med egna ögon för att tro på det. Vad som tornar upp där nere –...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 7 april Krönika Jan Gradvall Den kyrka jag passerar flera gånger dagligen har under det senaste året varit under attack. Eller, rättare sagt, det är så det har tett sig utifrån. Människor med hammare har gett sig på min kyrka. Slagborrar. Alla sorts våldsamma verktyg och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 7 april Krönika Jan Gradvall Den kyrka jag passerar flera gånger dagligen har under det senaste året varit under attack. Eller, rättare sagt, det är så det har tett sig utifrån. Människor med hammare har gett sig på min kyrka. Slagborrar. Alla sorts våldsamma verktyg och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 7 april Krönika Jan Gradvall Den kyrka jag passerar flera gånger dagligen har under det senaste året varit under attack. Eller, rättare sagt, det är så det har tett sig utifrån. Människor med hammare har gett sig på min kyrka. Slagborrar. Alla sorts våldsamma verktyg och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 7 april Krönika Jan Gradvall Den kyrka jag passerar flera gånger dagligen har under det senaste året varit under attack. Eller, rättare sagt, det är så det har tett sig utifrån. Människor med hammare har gett sig på min kyrka. Slagborrar. Alla sorts våldsamma verktyg och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 31 mars Krönika Jan Gradvall Det finns egentligen bara två olika sorters krönikörer. Stjärtkrönikörer och fotkrönikörer. Ett av de största problem i svenska tidningar just nu är att fördelningen är kolossalt ojämn med typ 95 procent stjärtkrönikörer. Amerikanske...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 24 mars Krönika Jan Gradvall Det kan den mest rafflande, tätaste och mest adrenalinpumpande actionsekvens jag någonsin sett på film. Upplägget är klassiskt. Någon som är jagad. Några som jagar. Under de knappt tre minuter som scenen varar är det så spännande att man minimerar...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 17 mars Krönika Jan Gradvall Inkludering. Ska man sammanfatta de allra viktigaste frågorna i Sverige de kommande åren så kan man koka ned dem till det ordet. Ingenting skadar ett samhälle så mycket som när fler och fler människor inte känner sig inkluderade. Ingenting är mer...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 mars Krönika Jan Gradvall Varför behöver vi konst? Redan den frågeställningen är felformulerad. Förödande felformulerad. För om man ska värna om konst, om man ska försvara konst mot de krafter som just ifrågasätter den, då måste man till att börja med gå fram till den...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 3 mars Krönika Jan Gradvall Karl Marx hade fel. Det är inte religion som är opium för folket. Det är nostalgi som är opium för folket Den 12 maj inleder U2 världsturnén ”The Joshua Tree” i Vancouver. Beslutet att genomföra denna turné kan vara det mest uppgivna som ett band på...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 24 februari Krönika Jan Gradvall Varje tid föder sitt behov av underhållning. När jag blev pappa 2003 var jag övertygad om att mitt barn inte skulle behöva uppleva krig under sin livstid. Invånare i de länder som till skillnad från Sverige har erfarenheter av krig i modern tid...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 februari Krönika Jan Gradvall Slutt å gå runt som en jćvla klisje! Hvor jćvlig vanskelig er de å svare? Du husker den gangen jeg sa att du ikke var fin nok? Det var bullshit. Det är inte lätt att vara tonårig. Det som gör att norska tv-serien ”Skam” ter sig ännu mer...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 3 februari Krönika Jan Gradvall I en era präglad av medvetna lögner, avsiktliga missförstånd och ogenomträngligt informationsöverflöd så håller tydlighet på att bli vår motsvarighet till diamanter. Tydlighet. Det hårdaste och mest sällsynta och mest eftertraktade som finns på...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 januari Krönika Jan Gradvall Vart är vi på väg? Om man lånar ”På Spåret”-upplägget för att försöka lista ut vad som är nästa anhalt för populärmusiken, så blir svaret så överraskande att ingen i dressinen eller första klass kommer kunna dra på 10:an eller 8:an. Förmodligen inte...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 januari Krönika Jan Gradvall Att skriva om musik är dömt att misslyckas. Det är som att dansa om arkitektur. Writing about music is like dancing about architecture. Det råder delade meningar om vilken irriterad musiker som myntade detta bevingade uttryck – Thelonious Monk,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 23 december Krönika Jan Gradvall En bild säger mer än tusen ord. Detta gamla talesätt har fått en ny isande innebörd i populismens tidevarv. Sanning? Det har i dag blivit något många rycker på axlarna åt. En åsikt bland andra. Det spelar inte längre någon roll om man med...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 16 december Krönka Jan Gradvall Det svåraste och roligaste med att bevaka och analysera populärkultur är att populärkulturen alltid ligger två steg före. Absolut ingen förutsåg att det land som i dag fostrar de största popstjärnorna (Justin Bieber, Drake, The Weeknd) skulle bi...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 9 december Krönika Jan Gradvall Musik är aldrig bara musik. De största hitåtarna berättar alltid någonting väsentligt om året de gavs ut. Ta 1965 som exempel. När man lyssnar på nyckellåtar som dominerade radion och musiklandskapet det året – Bob Dylans ”Like a rolling stone”,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 2 december Krönika Jan Gradvall Världen drar ihop sig. Gränskontroller skärps. Murar planeras. Nationella intressen går före internationella. Flyktingar avvisas. Utvecklingen har gått från alla för alla till var och en för sig. Så ser det ut rent politiskt. Kulturellt, däremot,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 25 november Krönika Jan Gradvall Det är inte bara datorer som genomgår programuppdateringar. Detsamma gäller människor. Nisse i Hökarängen är ett uttryck för en genomsnittstittare eller genomsnittsläsare. Den påhittade personen Nisse i Hökarängen skapades på 1970-talet av...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 november Krönika Jan Gradvall Framtiden kan finnas i det förflutna. Vad som känns som någonting helt nytt visar sig påfallande ofta vara någonting väldigt gammalt. Ett tydligt exempel är livescenen. Begreppet konsertarrangör brukade vara lika med någon som anordnade...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 11 november Krönika Jan Gradvall På Nisse Hellbergs nya album finns en fantastisk låt som heter ”Träden växer till himlen”. Texten går att tolka som en hyllning till Malmö, den envisa och mångkulturella stad där människor ”går runt från hela vår jord” bland ”skruvade hus, lysande...  Mer »

Krönika, DI Weekend

GRADVALLS VAL TV ”Black mirror”, Netflix. Släpp allt vad du har för händer – inte minst mobilen – och se omgående avsnitt 1, säsong 3, av ”Black mirror” (nej, man behöver inte ha sett tidigare säsonger). Briljant science fiction om vår besatthet av likes på sociala medier. TV ”Edit:...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 28 oktober Krönika Jan Gradvall Bokbranschen gör vad bokbranschen alltid gör när det utsetts en Nobelpristagare. Bokbranschen mobiliserar för att sälja böcker. Just nu är en radda nyutgåvor av Dylan-böcker under produktion, hans självbiografi, böcker med hans sångtexter,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 21 oktober Krönika Jan Gradvall Sverige, det är bara att gratulera. Lördag 29 oktober visar SVT en musikdokumentär som – vilket är extremt ovanligt för genren – är lika precis exakt och drabbande som musiken den handlar om. En dokumentär om jazzpianisten Esbjörn Svensson som...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 14 oktober Krönika Jan Gradvall Helen Boaden har i 34 år jobbat på BBC. Hon tillhör Englands mest meriterade journalister. I tio år var hon chef för BBC News. Sedan dess är hon chef för BBC Radio. Eller, rättare sagt, hon var en hög chef på BBC fram tills en fredagmorgon för tre...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 7 oktober Krönika Jan Gradvall Klockan visar 04.17 och jag stapplar runt i Vasaparkens fuktiga gräsmatta med frusna fötter i ett par flipflops, hängande byxor utan skärp, en skjorta med bara två knappar knäppta och min frus täckjacka. Det var allt jag hann dra på mig. Medan min...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 30 september Krönika Jan Gradvall Språk är ett virus från yttre rymden. Författaren William Burroughs citat har blivit klassiskt och fortsätter eka genom historien. Kanske är det citatet också bästa analysen av denna outgrundliga uppfinning och förmåga. För vad är språk...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 23 september Krönika Jan Gradvall Vad krävs för att lyckas som artist 2016? Hur gör man sig hörd och sedd i mediebruset? Och, inte minst, hur tjänar man i dag pengar på sin musik? Det kanske intressantast exemplet på hur en modern artist just nu arbetar – en artist som redan har...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 16 september Krönika Jan Gradvall När Bokmässan hålls i Göteborg nästa vecka kommer vi alla som vanligt att kalla den för fel namn. Nej, den heter inte Bokmässan. Den heter Bok & Bibliotek. Inser man det förstår man också mässans både historia och framtid. De viktigaste...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 9 september Krönika Jan Gradvall I måndags avslutades årets upplaga av Burning Man, en omtalad årlig festival i Nevada-öknen. Vill man skåda in i framtiden för media och underhållning är det i den falnande glöden från Burning Man man ska peta runt och leta. En av de mest...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 2 september Krönika Jan Gradvall Barn är ett folk och dom bor i ett främmande land. Det främmade landet är just nu mycket likt Kungsträdgården i Stockholm. Efter att ryktet spritt sig om att just Kungsträdgården är huvudstadens och Sveriges bästa plats för att fånga Pokémon, så...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 26 augusti Krönika Jan Gradvall Att komma hem ska vara en schlager. Att komma hem från krig har snarare visat sig vara Joy Divisions album ”Closer” eller ”Hurt” med Nine Inch Nails. Fler hemvändande amerikanska soldater har begått självmord än som dött i krigen i Irak och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 augusti Krönika Jan Gradvall Det kommer att hända igen. Det går att försöka gå runt den meningen. Smyga förbi, gå på tå, hoppas att den inte vaknar. Men den reser hela tiden på sig, vägrar släppa förbi, morrar hotfullt, visar tänderna. Ända tills man inser allvaret och återigen...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 augusti Krönika Jan Gradvall Vad är det bästa sättet att skapa långsiktig förbättring i ett företag eller ett land? Är det att satsa pengarna på att förstärka toppen? Eller att, precis tvärtom, lägga pengarna på förstärka den svagaste länken av kedjan? För två år sedan gavs...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 1 juli Krönika Jan Gradvall Jag har sett tv-mediets framtid. Och vad jag ser är en 37-åring utan tv-ansikte, utan tv-kropp och utan programledarego. Ingenting i populärkulturen har imponerat på mig lika mycket det senaste året som James Corden. En trivselviktig engelsman med...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 23 juni Krönika Jan Gradvall Representativitet är allt. Jag har haft det uttryckt ringande i huvudet ända sedan i vintras. Representativitet, ett ganska klumpigt ord på svenska, betyder att fördelningen i till exempel kön, etniskt ursprung och ålder hos de som medverkar i olika...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 17 juni Krönika Jan Gradvall Semestern står i hallen och knyter skorna. Snart, väldigt snart, är det dags att återigen öppna dörren till friheten. Ledighet – eller längtan efter ledighet – är för många också lika med en period av reflektion och utvärdering. En slags...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 juni Krönika Jan Gradvall En gullig kattunge som åker rullskridskor. Är det detta som kommer att visa sig vara essensen av vår tids populärkultur? Någonting som är precis lagom dumt och roligt och ytligt. Here today, gone tomorrow. Ingen tar roliga klipp på YouTube på...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 3 juni Krönika Jan Gradvall Hur tränger man egentligen igenom mediebruset? Det är den stora frågan som dagligen sysselsätter alla som jobbar med media, PR, reklam, politik, affärer, välgörenhet. Ja, precis alla som på något sätt vill nå fram med information. Svaret på den frågan...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 maj Krönika Jan Gradvall Att sova på saken. De äldsta talesätten är ofta de bästa. Vikten av bra sömn kan inte understrykas tillräckligt. Människan är konstruerad så att vi spenderar mer tid åt att sova än något annat. Så viktig är sömnen för våra hjärnor och kroppar rent...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 maj Krönika Jan Gradvall Släng bruksanvisningen. Det talas oavbrutet om konsten att bli mer kreativ. Det dyker ständigt nya böcker och föreläsningar om ämnet. Men det allra bästa rådet till att bli mer kreativ är kanske att inte läsa på så mycket. Att inte ens öppna...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 maj Krönika Jan Gradvall Vem är världens just nu främste levande författare? För mig är svaret självklart: Don DeLillo. Terrorism. Television. Informationsstress. Kändisskap. Undergångsromantik. Naturkatastrofer. Religiös fanatism. Ekonomiska härdsmältor. Den amerikanska...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 maj Krönika Jan Gradvall Många svenska röster i sorlet i kön till ”Exhibitionism: The Rolling Stones Exhibition” på prestigefyllda Saatchi Gallery i Chelsea, London. Hur många svenskar kommer att se denna utställning fram till att den monteras ned i september? Två utsålda Ullevi?...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 april Krönika Jan Gradvall När man köper popcorn på bio får man salta själv. Man greppar saltkaret och öser på som man själv vill ha det. Så har det nu även blivit med siffror i media. Alla greppar just nu saltkaret och strör över siffror efter eget behag. Förra veckan...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 april Krönika Jan Gradvall Ett kontor någonstans i London. Gammaldags inredning. Ett massivt skrivbord av mahogny. En knarrig stol. Grön kontorslampa. Ärligt talat vet ingen några detaljer om inredningen, men enligt branschlegenden var det där som AC/DC:s representant satt under...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 april Krönika Jan Gradvall Dagen då Eleanor Rigby begravs är det ingen som kommer till kyrkan. Father McKenzie skriver på en predikan som ingen hör. När Paul McCartney i Beatles obönhörligt sorgliga klassiker ”Eleanor Rigby” har målat upp bilden av ungmöns liv och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 april Krönika Jan Gradvall Tror jag på Gud? Jag vet inte, men jag tycker att Jesus var en briljant visionär med så många bra uppslag och idéer. Jag har funderat mycket på min tro den senaste tiden. Faktum är att jag kommer att göra det hela den här helgen. I Göteborg...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 1 april Krönika Jan Gradvall Det är gryningen efter natten då Kent meddelat att gruppen lägger ned. På sociala medier uttrycks sorg. Diskussioner blossar upp om innebörden av detta. Vad ska hända med gruppmedlemmarna efter den allra sista konserten 17 december? En...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 mars Krönika Jan Gradvall På busshållplatser, på gymmet, vid kaffebryggaren på jobbet. Överallt samma diskussioner. ”Säg inte mer! Vi har bara hunnit till avsnitt sju.” ”Shit, så sjukt trött i dag, klämde fyra avsnitt till i natt.” ”Jag tyckte ärligt talat att säsong tre var...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 11 mars Krönika Jan Gradvall Fråga: Hur många kritiker behövs för att skruva i en glödlampa? Svar: ingen. 82 procent av läsarkommentarerna på nätet har redan avgjort att glödlampan inte behövs. Recensioners betydelse – fågel, fisk eller mittemellan – är ingen ny fråga, men den...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 4 mars Krönika Jan Gradvall Stress. Andningen förändras, tinningarna börjar pulsera, det blir svårare att fokusera. Vi har alla varit där. Vi vet alla hur det känns när ens tankar inte längre lyder en. När vi alltmer desperat försöker tränga undan det där jobbiga – tänk på...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 26 februari Krönika Jan Gradvall Framgång föder framgång. Bevingade ord men det är lätt att misstolka dem. För vilken typ av personer är det egentligen mest meningsfullt att leta efter på en anställningsintervju. De som kan rada upp ett cv med idel framgångar? Eller de som genom...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 februari Krönika Jan Gradvall Musikbranschen har lyckats lösa det ena av sina två stora problem. Nu återstår det andra. I början av 2000-talet var skivbranschen i fritt fall. Fildelningsprogrammet Napster och sajter som PirateBay slog sönder den gamla affärsmodellen. Sverige...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 februari Krönika Jan Gradvall När och hur började egentligen vår tids extrema kändiskultur? Alla dessa människor som är superkändisar utan att någon kommer ihåg eller kan förklara varför de blivit kända. Kopplingen mellan gärning och graden på kändisskap är slutligen helt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 februari Krönika Jan Gradvall Att vara rockstjärna är inte samma sak som att vara rik. Eller att ens ha någon trygg inkomst. Conny Bloom från Electric Boys Bloom har i snart tre decennier varit Sveriges främsta rockstjärna. Sättet han klär sig: boots, utsvängda byxor, päls,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 januari Krönika Jan Gradvall Ingen boxare har rest sig på nio lika många gånger som Rocky Balboa. Jag är gammal nog att ha sett alla Rocky-filmerna på bio. Det var den sortens bioupplevelser som blev mycket större än filmvärlden och blev en del av populärkulturen i stort. På...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 januari Krönika Jan Gradvall The truth is out there. Det är den bästa devis en tv-serie eller film någonsin haft. I högre grad än kanske någon annan tv-serie speglade och definierade ”Arkiv X” (1993-2002) sin tid. Seriens uppmaning om att aldrig någonsin lita på myndigheter –...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 januari Krönika Jan Gradvall Vi talar inte på samma sätt i dag som vi gjorde tio år sen. Vårt talspråk förändras hela tiden, kanske till och med från vecka för vecka, även om förändringen blir tydlig först på längre sikt. Det kanske allra tydligaste exemplet på detta är när...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 december Krönika Jan Gradvall En julklassiker. Att köpa julklappar till sina barn som egentligen är till en själv. I år handlar det i mitt fall om Illustrerade Klassiker, en volym som jag nyligen låtsades köpa till min son och nu smygläser när han gått och lagt sig. Snön...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 11 december Krönika Jan Gradvall Bruce Springsteen är större i Sverige än i något annat land i världen. De senaste 40 åren har det skrivits mer om Bruce Springsteen i svenska tidningar än någon annan person i världen – ingen politiker, idrottsperson, entreprenör eller...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 4 december Krönika Jan Gradvall Nästa vecka skulle ordföranden ha fyllt 100 år. Frank Sinatra föddes i Hoboken, New Jersey, den 12 december 1915. Frank Sinatra hade flera smeknamn, Ol’ Blue Eyes, The Voice, men The Chairman of The Board, ordföranden, känns som det mest...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 november Krönika Jan Gradvall Varför är IS-anhängare så rädda för musik? I områden där islamistiska grupper tagit över upprepar sig samma mönster. En av de första åtgärderna är: totalförbud för populärmusik. Ett av årets bästa album har gjorts av Mali-gruppen Songhoy Blues....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 november Krönika Jan Gradvall Vilken är den bästa konsert du någonsin sett? Ställ den frågan till människor i din närhet och du kommer att märka ett mönster. De flesta svarar med en konsert de sett i åldern 15-25. Varför är det så? Min egen teori, som jag testat i många år...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 november Krönika Jan Gradvall Gandhi eller ET? I svaret på den frågan ryms hela den samtida problematiken med beslutsfattande som sker i grupp. Beslutsfattande där argumentation blir viktigare än innehåll. Ibland kan ett utrivet intervjucitat förklara något man gått och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 november Krönika Jan Gradvall X har så många bra idéer. Du borde verkligen jobba med X. Efter att ha avverkat två tredjedelar av mitt yrkesliv har mina erfarenheter lärt mig en sak: jag ska absolut inte jobba med X. Ingenting är så överskattat som personer med idéer....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 30 oktober Krönika Jan Gradvall I februari 2011 fick jag ett tips om att allt inte stod rätt med urvalet av låtar som spelas i svensk kommersiell radio. En ung engelsk sångerska, vars album jag just gett betyget 5 av 5 i DI Weekend, hade börjat få luft under vingarna i...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 23 oktober Krönika Jan Gradvall Familjen Flinta premiärvisades i SVT 1961. En genial tecknad serie om en stenåldersfamilj som fått evigt liv. Vinjetten till ”Sopranos”, där vi får se familjefadern Tony Sopranos åka bil hem från jobbet, är en pastisch på vinjetten till ”Familjen...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 23 oktober Krönika Jan Gradvall Familjen Flinta premiärvisades i SVT 1961. En genial tecknad serie om en stenåldersfamilj som fått evigt liv. Vinjetten till ”Sopranos”, där vi får se familjefadern Tony Sopranos åka bil hem från jobbet, är en pastisch på vinjetten till ”Familjen...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 16 oktober Krönika Jan Gradvall Välkommen till pitchsamhället. Om du inte förmår sammanfatta din idé på 30-90 sekunder kommer den inte att förverkligas. Förra veckan var det MIPCOM, en tv-mässa i Cannes som ägt rum sedan 1985. Hela den svenska och internationella tv-branschen...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 9 oktober Krönika Jan Gradvall Den översta procenten. Det är dit man måste sikta om man vill få sina barns framtid tryggad. Att den rikaste procenten i världen bara blir rikare och rikare är ingen åsikt som kommer från vänster eller höger. Det är fakta. Statistiskt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 2 oktober Krönika Jan Gradvall Brill Building ligger i New York på Broadway vid 49:e gatan. Ett elva våningar högt hus som också blivit ett begrepp i musikvärlden. Jag har gått förbi Brill Building flera gånger och varje gång stannat upp och böjt huvudet av respekt för den musik...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 25 september Krönika Jan Gradvall Det måste ha varit i Sörens rum som jag för första gången hörde Glassbilen. Egentligen var Sören inte min kompis. Han var två år äldre och kompis till en kompis. Men Sören hade LP-skivor som jag inte hade och i början på 1970-talet var det ett...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 september Krönika Jan Gradvall Min iPhone gick sönder. Någonting blev fel på pekskärmen. Vissa bokstäver och tecken gick inte längre att skriva. Plötsligt kunde jag inte längre uttrycka mig. Jag försökte behålla lugnet. Det var ju en ny telefon med garanti. Som kund hos...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend Krönika Jan Gradvall Jag tillhör den sista generationen som inte haft en barndom präglad av elektroniska spel. Mina fingrar hänger inte med när jag spelar. Det som är självklart för andra går trögt för mig. Min hjärna är analog. När elektroniska spel sätts i mina händer jag...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 4 september Krönika Jan Gradvall ”Fuck tha police”. Det är en djupt provocerande låttitel. Det var naturligtvis också det som var meningen. Nästa vecka är det svensk biopremiär för ”Straight outta Compton”, en film om rapgruppen NWA som är den mest inkomstbringande i USA just nu...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 28 augusti Krönika Jan Gradvall I den gamla tv-serien ”Den osynlige mannen” som SVT sände på 1970-talet brottades producenterna med ett återkommande problem. Hur visar man huvudpersonen i de scener där han är osynlig? Ett vattenglas som gled genom rummen i midjehöjd blev rätt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 21 augusti Krönika Jan Gradvall Inledningsscenen på ”Jakten på den försvunna skatten”. Inuti en grotta i en sydamerikansk djungel har Indiana Jones till synes tagit sig förbi alla dolda fällor för att ta sig dram till den legendariska guldstatyetten. Men på vägen tillbaka går...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 14 augusti Krönika Jan Gradvall För att vara någon som inte ens har körkort har jag åkt i en del spektakulära bilar. En Ferrari suger ner en mot asfalten. Känslan av att åka bil blir fysisk. Ändå håller jag elbilen Tesla som en större upplevelse. Accelerationen från 0 till...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 7 augusti Krönika Jan Gradvall Hajar, hajar, överallt hajar. Hajar som anfaller båtar men inte är lika blyga som Steven Spielbergs ”Hajen” utan hoppar över relingen och äter passagerarna. Hajar som landar bland badande i swimmingpooler och förvandlar vattnet till gazpacho....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 26 juni Krönika Jan Gradvall Att lägga ifrån sig mobilen eller inte lägga ifrån sig mobilen. Almedalen i all ära men det är detta som är sommarens stora fråga. Summertime and the livin’ is easy. När geniet George Gershwin 1934 komponerande denna perenna sommarklassiker –...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 juni Krönika Jan Gradvall En månad innan vår son föddes dog Nina Simone. Den försommaren 2003 ljudsattes av Nina Simone och blev ännu en påminnelse om hur hennes musik fungerar för livets alla skeenden. Euforisk glädje. Panik. Existentiell ångest. Gudstro. Gudstivel....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 juni Krönika Jan Gradvall Sveriges Television var på 1970-talet en ensam fett katt i ett hus på landet. Mätt och belåten över sin monopolsituation. Utan konkurrens kunde enväldiga SVT låta svenskar vänta i tre år på att få se ”Dallas”. Serien hade premiär i USA 1978, i...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 juni Krönika Jan Gradvall Hela slaget om gammalmedia och nymedia finns dokumenterad i en enda filmscen. New York Times-dokumentären ”Page One” från 2011 (finns på Netflix) älskas av alla journalister lika mycket som Watergate-filmen ”Alla presidentens män”. Framförallt för...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 maj Krönika Jan Gradvall Hur hinner du egentligen ha koll på allt? Det är den vanligaste frågan jag får från läsare av dessa sidor i DI Weekend. Nu kan jag avslöja tricket. Hemligheten är att jag inte ens försöker. Att ha koll är ett obsolet begrepp som dog med 1900-talet....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 maj Krönika Jan Gradvall Marknadsteorier har blivit vår tids hitlåtar. Vi älskar att nynna med i dem. Teorier som Malcolm Gladwells 10 000 timmarsregeln är lika skickligt uppbyggda som en hitlåt av Beatles eller Max Martin. Vers, refräng, hook. Allt kommer på exakt rätt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 maj Krönika Jan Gradvall Ingen kan mäta sig med Wolfgang Amadeus Mozart vad det gäller skapande och kreativitet. Geniet som får alla andra att blekna. 1815 publicerade tyska tidskriften Allgemeine musikalische Zeitung ett berömt brev där Mozart beskriver sin kreativa...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 maj Krönika Jan Gradvall Under de år jag försökte skriva en bok om rockgruppen Kent gjorde jag mycket research om året 1995, året då Kent skivdebuterade. I dag, 20 år efter Kents debut, framstår det ännu tydligare vilket avgörande år 1995 var. Det var året då framtiden...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 24 april Krönika Jan Gradvall Malcolm X Boulevard, Harlem, en solig vårdag. Vid 120:e gatan ligger Barawine, en restaurang som till brunch erbjuder ”bottomless” Bellini eller Mimosa, drinkar som fylls på oavbrutet. Men det är inte restaurangen med den bottenlösa brunchen som...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 17 april Krönika Jan Gradvall Cutting out the middleman. Det är en term hämtat från drogvärlden. I gatuhandeln med crack och heroin talar man om att i transaktionen mellan säljare och användare öka förtjänsten genom att eliminera mellanleden. Det är precis detta som Jay-Z hoppas...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 april Krönika Jan Gradvall Gemensamt för många av de dagar som förändrat världshistorien är att få eller ingen förstod att de var historiska den dag när de ägde rum. Dagen då Romarriket föll var till exempel förmodligen en dag som allra andra. Roms invånare hängde på...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 2 april Krönika Jan Gradvall Ettårsdagen till minne av Malik Bendjellouls död infaller nästa månad men hans ”Searching for Sugar Man” kommer att få evigt liv. Inte bara som dokumentärfilm utan som begrepp. Musikhistorien är full av ännu inte berättade ”Sugar Man”-historier....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 mars Krönika Jan Gradvall För länge sedan i en galax långt, långt borta. Några barn står utanför Hjulsbrokiosken lutade mot cyklar pimpade med smatterband och klistermärken. Vi går igenom vilka nya smågodissorter som vi köpt för våra mynt. ”Bläääuuugh!”, fräser och spottar...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 mars Krönika Jan Gradvall Populärkulturen behöver vetenskapen. Vetenskapen behöver populärkulturen. Bland det bästa exempel jag sett på detta är en utställning på Tekniska museet i Stockholm. Utställningen heter Digital revolution och pågår fram till 30 augusti. Ett av...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 mars Krönika Jan Gradvall Hur blir man läst? Det är en fråga som alla skribenter ställer sig varje gång man skriver en text. Eller, rättare sagt, borde ställa sig. Ingen läser nämligen samtliga texter i en tidning. Sannolikheten att du som läsare bläddrar bort den här...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 mars Krönika Jan Gradvall Hur länge kommer vi att minnas Elvis och Beatles? Frågan är skrattretande. Att ens väcka tanken på att de någonsin skulle kunna falla i glömska – herregud, Elvis och Beatles! – tyder på värsta sortens historielös samtidsfixering och blottar oceandjup...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 februari Krönika Jan Gradvall Sverige behöver en Jorge Ramos. Okej, erkänner, för vag och svag första mening på en krönika. Borde kanske stryka och börja om. Men jag behåller öppningen ändå för att den får sin laddning om man tar det från början och förklarar vem Jorge Ramos...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 februari Krönika Jan Gradvall Populärkulturen är som Egyptens gräshoppor. Där den landar slukar den allting annat. Något som håller på att få konsekvenser för inte bara för kulturarv utan för unga människors val av utbildning. För hur ska man få framtida generationer att bli...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 februari Krönika Jan Gradvall Hur blir man så duktig på sin hobby att man kan leva på den? Frågan dyker alltid förr eller senare upp vid frukostbordssamtal mellan föräldrar och barn. I ena ringhörnan: oförstörda förhoppningar. I den andra: krass erfarenhet. Svaret har...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 februari Krönika Jan Gradvall Nästa helg är det slutligen biopremiär för ”Fifty shades of grey”, filmatiseringen av den bok som det sedan utgivningen 2011 har skrivits cirka en miljon artiklar om, samtliga innehållande ordet het. Det är därför ironiskt att temalåten till...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 30 januari Krönika Jan Gradvall Allting går till mobilen. Oavsett om man sysslar med journalistik, information, kommunikation eller försäljning, så har det blivit helt nödvändigt med aktiv närvaro i människors mobiltelefoner. Mobilen är det första vi sträcker oss efter när vi...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 25 januari Krönika Jan Gradvall Framgången för metoder som 5:2 har gjort en sak tydlig: vi har lättare att ta till oss gammalt sunt förnuft om det förpackas vetenskapligt med en siffra i titeln. Låt oss därför kalla metoden för att inte bränna ut sig för 6:1. Dagen före julafton...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Krönika 16 januari Krönika Jan Gradvall Företag och artister har en sak gemensamt: de som lyckas bäst är sällan de som följer regelboken. Snarare de som river sönder regelboken och i stället börjar skriva nytt på de blankvita sidorna längst bak. I ett gammalt trähus i Solna i skuggan av...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 9 januari Krönika Jan Gradvall Strävan efter normalitet är det mest nedbrytande och farligaste som finns. Som Immanuel Kant sade: ”Ur mänsklighetens krokiga virke kan det aldrig göras något rakt”. Två pojkar sitter bredvid varandra på en skola. Den ena har återigen misshandlats...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 december Krönika Jan Gradvall Efter ett bisarrt år då jag gett ut tre böcker och själv intervjuats närmare 100 gånger av andra så känns det som jag berättat allt om mig själv som går att berätta. En avgörande detalj i mitt liv har jag dock glömt att lyfta fram. Att jag är...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 december Krönika Jan Gradvall För sex-sju år sedan kallade Facebook till ett möte med fotbollsspelaren Cristiano Ronaldos manager. Syftet var att försöka övertyga om att Ronaldo borde vara med på Facebook. ”Han har potential att få 10 miljoner följare”. När Ronaldos...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 december Krönika Jan Gradvall Om du inte är en del av lösningen är du en del av problemet. Med detta citat ringade i bakhuvudet inledde jag min musikbevakning i januari 2014. Som manlig musikskribent är jag, vare sig jag själv väljer att se det eller inte, en del av...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 28 november Krönika Jan Gradvall På Christian Falks dörr stod det ”A Love Supreme”. Det var namnet på hans bolag, döpt efter jazzsaxofonisten John Coltranes legendariska album. Ett album vars kraft, hängivenhet och musikkärlek symboliserar den som Christian Falk gav uttryck för i...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 21 november Krönika Jan Gradvall Vad skulle hända om Spotify till slut ledsnar på allt skitsnack, tackar för kaffet och lägger ned? Det är den fråga man måste ställa sig för att förstå vad de senaste veckornas Taylor Swift-debatt (se sammanfattning på nästa sida) i grunden handlar...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 14 november Krönika Jan Gradvall November är som ett tungt ögonlock. För varje dag som går, desto svårare blir det att motivera sig att vara vaken. Frestelsen att göra en björn och gå i ide är stor. Tittar man sig omkring kan man annars konstatera att sömnen har låg status i...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 november Krönika Jan Gradvall Det är textrader många av oss har i ryggraden. ”The highway’s jammed with broken heroes on a last chance power drive. Everybody’s on the run tonight, but there’s no place left to hide”. Om man tar Springsteens i grunden dystopiska textrader till...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 31 oktober Krönika Jan Gradvall Ny teknik skapar nya förutsättningar för kulturkonsumtion. Det är naturligtvis en självklarhet. Ändå märks det väldigt lite av denna insikt i kulturdebatten. Själva sinnebilden av optimal svensk kulturkonsumtion är fortfarande någon som sitter i...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 24 oktober Krönika Jan Gradvall Ett av vår tids stora missförstånd fortsätter att prägla medievärlden och kulturvärlden och kanske även finansvärlden. Missförståndet om att det är enkelt att göra något enkelt. I själva verket är det precis tvärtom. 99 av 100 kan göra något som...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 17 oktober Krönika Jan Gradvall Kocken är den nya rockstjärnan. Uttrycket myntades av journalisten Bobo Karlsson i början av 1990-talet. Med åren har det visat sig hur rätt han hade. När Bobo Karlsson skrev det för drygt 20 år sedan syftade han i första hand på den förhöjda...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 oktober Krönika Jan Gradvall Vad är i dag det vanligaste yrket i Stockholm? Det första jag gissar på är barnskötare. Den yrkesgruppen är mycket riktigt med bland de vanligaste men kommer först på femte plats med 28 090 personer. Det andra jag gissar på är kontorspersonal....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 3 oktober Krönika Jan Gradvall What song comes next. Det är just nu nyckelfrågan i musikbranschen där strömning tagit över som det populäraste sättet att lyssna på musik. Uttrycket är myntat av branschmogulen Jimmy Iovine, tillsammans med Dr Dre grundare av Beats Electronics som...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 26 september Krönika Jan Gradvall Som offentlig person blir jag precis som alla andra föremål för rykten. Ett envist rykte är att jag, med hänvisning till någon artikel eller bok jag skrivit, påstås vara intelligent. Jag vill härmed kraftfullt dementera det. Nej, jag är inte...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 september Krönika Jan Gradvall Ingen filmskapare genom tiderna har sannolikt nått ut till fler människor än George Lucas. Miljarder i alla världsdelar har sett ”Star Wars”. Ändå förblir vidden av hans gärning underskattad. Fredag den 3 oktober expanderar George Lucas sitt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 september Krönika Jan Gradvall I James Bond-filmen ”Leva och låt dö” spelar Jane Seymour en kvinna som förutspår vad som ska hända härnäst genom att dra kort ur en kortlek. Brian Eno är kulturvärldens motsvarighet till Jane Seymours spåkvinna. När det råder osäkerhet om bästa...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 september Krönika Jan Gradvall Christian Falk. Robin Williams. Birgitta Stenberg. Brasse Brännström. Det är så många stora som denna sommar lämnat oss. Det finns ett mönster i hur vi minns och hyllar dem. Efter många år då det varit tyst om dem i media så bemöts de efter sin...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 augusti Krönika Jan Gradvall Skulle världen vara bättre utan religion? Det är svårt att inte fråga sig det när nyhetsrapporter får en att befara att vi står inför ett tredje världskrig. I grunden på de blodigaste konflikterna finns religiösa motsättningar. Men vad är...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 augusti Krönika Jan Gradvall I en artikel i DI om en ny träningsbok konstaterades att intervaller är det mest effektiva när det gäller konditionsträning. Detsamma gäller även stillasittande skrivbordsarbete. Genom att börja jobba i intervaller har jag förkortat mina...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 augusti Krönika Jan Gradvall Det är sju år sedan JK Rowling skrev den sjunde och sista boken om Harry Potter men förtrollningen består. Sommaren 2007 köade miljoner utanför bokhandlar för att köpa den sista boken. Sommaren 2014 har vi i stället köat för att gå på Harry...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 augusti Krönika Jan Gradvall Det blir uppenbart när jag står inför att köpa en ny dator: ännu ett musikformat är dött. Till den hög med kasserade format där vi redan lagt stenkakor, rullband, Stereo 8 (som 8 track hette på svenska), singlar och lp-skivor (vinyl har fått en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 augusti Krönika Jan Gradvall Inga officiella siffror anges längre för artistgager på festivaler. En anledning till hemlighetsmakeriet är förmodligen att summorna bara ökar. 2010 läckte det ut att Prince fick 15 miljoner kronor i gage för sitt framträdande på...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 juli Krönika Jan Gradvall Ett flickrum i 1990-talets gryning. En olycklig tonåring har ännu en lång och ensam vardagkväll framför sig, omgiven av småsyskon och föräldrar. Men just denna kväll kommer hon plötsligt på vad hon måste göra. Vad hon måste göra är att börja nåla upp...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 juni Krönika Jan Gradvall Strandvägen är en av Stockholms mest majestätiska adressser. Särskilt inledningen av gatan, mellan Artillerigatan och Sibyllegatan, där tre byggnader bildar ett sammanlänkat palats. De företag som huserar här har i första hand varit banker. På...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juni Krönika Jan Gradvall Tolv miljoner dollar. I dagens Hollywood är det ingenting. Det är ungefär hälften vad Johnny Depp, Robert Downey Jr eller Jennifer Lawrence får i arvode per film. Men en film med en total budget endast på tolv miljoner dollar – en film utan...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juni Krönika Jan Gradvall Förra helgen var det Håkan Hellström-helg i Göteborg. Denna helg är det One Direction-helg i Stockholm. Att endast vara 20-22 år och ändå kunna fylla inte bara en utan två kvällar på Friends Arena är stort. För publiken på plats kommer detta att vara...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juni Krönika Jan Gradvall Förra helgen var det Håkan Hellström-helg i Göteborg. Denna helg är det One Direction-helg i Stockholm. Att endast vara 20-22 år och ändå kunna fylla inte bara utan två kvällar på Friends Arena är stort. För publiken på plats kommer detta att vara...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 juni Krönika Jan Gradvall Jag är en latent sportfåne. Så många som skriver om musik har också börjat skriva om sport. Det har sannolikt bidragit till att jag inte gjort det. Jag har lärt mig att utåt tygla mina böjelser. Men vart fjärde år kan jag inte låtsas längre. När det...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 maj Krönika Jan Gradvall Ett kassettband som fastnar i en bilstereo och tvingar föraren att ofrivilligt lyssna på det hundratals gånger. Det är startpunkten för det svenska musikundret. De senaste 15 åren har de största låtskrivarna och producenterna inom popmusik varit...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 maj Krönika Jan Gradvall Det finns många långa vägar i Amerika. Den legendariska och numera nedlagda Route 66. Den evighetslånga Route 20. Men ingen amerikansk väg är längre och krokigare än den från barnstjärna till respekterad artist. Från 2006 till 2011 var Miley...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 maj Krönika Jan Gradvall Synen på människan blir aldrig densamma igen efter att man första gången sett bilder från Förintelsen. Det är en process varje barn måste gå igenom. Min son rycker till, söker min hand och säger: ”Visst kan detta aldrig hända igen?”. För några år...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 maj Krönika Jan Gradvall I begynnelsen var inte elgitarren. I begynnelsen var pianot och saxofonen. Det är lätt att glömma det i dag, men när musikformen rock’n’roll utvecklades i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet så var inte elgitarren något framträdande...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 maj Krönika Jan Gradvall Warren Zevon hade mindre än ett år kvar att leva. I oktober 2002 var han gäst hos David Letterman, svårt märkt av sin lungcancer. Letterman frågade rockmusikern Zevon om hans sjukdom lärt honom någonting om livet och döden. Zevon svarade: ”How much you’re...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 april Krönika Jan Gradvall Där nere någonstans ligger den, världens just nu mest mytomspunna nattklubb, belägen i ett övergivet kraftverk i det forna Östberlin. Vi står på en bro som leder över järnvågsspår i stadsdelen Friedrichshain och tittar på våra armbandsur. Klockan...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 april Krönika Jan Gradvall Det finns en textrad från låten ”A long way down” från Lloyd Coles första soloalbum som jag ofta tänker på: ”The reason it’s a cliche is because it’s true”. Man behöver inte alltid vara så försiktig med att använda klichéer eller klyschor. Anledningen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 april Krönika Jan Gradvall På söndag inleds den sjunde och allra sista säsongen av ”Mad men”, en serie som diskuterats ur alla tänkbara vinklar. Men den kanske allra viktigaste har glömts bort: ”Mad men” som den första Twitterserien. Twitter fick sitt mediala genombrott våren...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 april Krönika Jan Gradvall I morgon, lördag 5 april, är det 20 år sedan Kurt Cobain stoppade ett gevär i munnen och checkade ut från jordelivet. Så många minnen som stiger upp till ytan. Hur jag fick reda på det. Internet fanns inte på den tiden. Det var journalisten Bobo...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weeekend 28 mars Krönika Jan Gradvall Farväl Falkenberg. I samband med en filmpremiär för åtta år sedan var det en vanligt förekommande tidningsrubrik. De närmaste veckorna kommer Farväl Falkenberg att bytas ut mot Falkenbergs återkomst. Nästa lördag, 5 april, är det första hemmamatchen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 mars Krönika Jan Gradvall Vad har du för musiksmak? Det tydligaste svar jag hört på den komplexa frågan är filmregissören Alexander Payne som svarade: ABR (Anything But Reggae). Men att kunna svara på den frågan håller på att bli huvudfrågan i musikbranschen. Den...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 mars Krönika Jan Gradvall För ett par månader sedan träffade jag Elin Unnes på tunnelbanan. Vi känner egentligen inte varandra men har suttit i ett par jurygrupper tillsammans. Hon är en av de musikskribenter jag helst läser, en egen, klar röst, med fokus på tyngre musik som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 mars Krönika Jan Gradvall I den bioaktuella filmen ”Nebraska” möter vi män och kvinnor som spenderar många timmar på barer. När en av stammisarna måste gå på toaletten ännu en gång slår han ut med armarna och säger: ”Öl, man bara hyr den”. Konklusionen av den insikten behöver...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 mars Krönika Jan Gradvall Jag är inte rädd för att bli gammal. Jag är rädd för att bli rädd för att bli gammal. Från essän ”Forever” av Tavi Gevinson, 17 år. Under de 30 år jag skrivit om populärkultur och media har en sak varit konstant: misstron mot den unga generationen....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 februari Krönika Jan Gradvall Min son stannar upp i steget, pekar förfärat mot två tomma skyltfönster och utbrister: ”Neeeej. Vad har hänt?”. Under hans tio år i livet har kvarterets hyrfilmsbutik Buylando varit en permanent inslag. Nu har butiken plötsligt stängt igen över...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 februari Krönika Jan Gradvall I rapporteringen om skådespelaren Philip Seymour Hoffmans överdos är det en detalj som stannat kvar. I hans hem i New York hittades små frimärkspåsar stämplade med varumärket Ace of Spades. Jag vet exakt hur sådana påsar ser ut. Jag har hållit i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 februari Krönika Jan Gradvall Redan på inledningsdagen av OS kan det konstateras att Sverige vinner guldmedalj i åtminstone en gren: popmusik. När jag intervjuade Zlatan för två veckor sedan i DI Weekend beskrev han svenske Max Martins storhet bättre än någon annan genom att...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 januari Krönika Jan Gradvall Ibland får populärkulturen vingar. Ögonblick då den reser sig och havsörnssvävar högt ovanför allting annat. Stråkarna i Beatles ”Eleanor Rigby”. Vinjetten till ”Dallas”. Madonnas svartvita video till ”Vogue”. Donna Tartts debutroman. Sony Bravias...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 januari Krönika Jan Gradvall Att se Zlatan på planen ger nya insikter om att vad som är fysiskt och strategiskt möjligt. Som att se någon spela schack med sin egen kropp. Att prata med Zlatan utanför planen ger också hela tiden oväntade insikter. Som till exempel om...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 januari Krönika Jan Gradvall Vorsprung durch Technik. Försprång genom teknik. Det är Audis slogan. Som DI:s Henrik Mitelman skrev i en krönika vid årsskiftet om finansåret 2014 så är det också en slogan som beskriver Tyskland som enligt Mitelman ”producerar precis det världen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 december Krönika Jan Gradvall Oscargalan den 2 mars 2014 blir sannolikt en uppgörelse mellan två filmer. Den ena är ”Gravity”, den förstummande rymdfilmen med Sandra Bullock, som jag skrev om i en krönika i DI Weekend i oktober. Den andra är ”12 years a slave” som får biopremiär...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 december Krönika Jan Gradvall En boll och ett slagträ kostar totalt 1.10 dollar. Slagträet kostar 1.00 dollar mer än bollen. Hur mycket kostar då bollen? Jag själv, och förmodligen ganska många andra, tror direkt vi kan svaret och svarar alltför snabbt: 10 cent. Det är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 december Krönika Jan Gradvall Lattjolajbanpengar. En svensk kommunalpolitiker beskrev härom veckan pengar till kultur på det sättet. Ett betraktelsesätt som hör hemma i förra seklet men tyvärr lever kvar. En förlegad syn på kultur som något man kan satsa på om man får pengar...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 november Krönika Jan Gradvall För att komma till Sveriges ledande inspelningsstudio tar man tunnelbanan till röda linjens ändhållplats, Norsborg. Resan dit har gett studion dess namn, Redline. Det är måndag morgon. Bröderna Salla och Masse Salazar öppnar de fyra låsta...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 november Krönika Jan Gradvall På nyårsafton 1984 var trummisen i Def Leppard, den då 21-årige Rick Allen, inblandad i en svår bilolycka i sin hemstad Sheffield och förlorade sin ena arm. Om man försöker spåra rötterna till det svenska låtskrivarundret är det osannolikt nog där...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 november Krönika Jan Gradvall Vilka är egentligen de populäraste låtarna och artisterna i Sverige? Vi har haft olika mätinstrument för att avgöra detta, alla har fram till nu varit mer eller mindre trubbiga. Att räkna antalet radiospelningar är ett sätt att avgöra en låts...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 november Krönika Jan Gradvall Vansinnesdåd. Varje gång man läser det ordet så hoppas man att det ska vara sista gången. Men det är aldrig det. Några månader senare är det dags igen. Ännu ett vansinnesdåd. Ännu fler bilder på vardagliga platser avspärrade med polistejp....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 november Krönika Jan Gradvall Vilken var 1900-talets främsta konstart? Den konstart som tydligare än något annat speglade detta århundrade. Som, när man kramar ur det, framstår som själva essensen. Kandidat nr 1: Litteratur. Faller på att 1800-talet lade grunden för...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 oktober Krönika Jan Gradvall Alla dessa lösenord. Ibland kan man bli galen på alla olika lösenord som krävs när man är ute på nätet. Det är omöjligt att hålla reda på alla. Tänk om det fanns ett system som gjorde att man kunde använda ett och samma lösenord för precis allt i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 oktober Krönika Jan Gradvall Det har varit en blek filmsommar och en ännu blekare filmhöst. I jämförelse med det senaste halvårets största album, böcker, utställningar och tv-serier har få biofilmer skapat lika stora nedslagsmärken i populärkulturen. Ända fram till nu. Nästa...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 oktober Krönika Jan Gradvall I en tid när andra medier kämpar mot dalande kurvor nådde radioprogrammet ”Äntligen morgon” med Gry Forssell och Anders Timell på Mix Megapol just all time high. Septembersiffrorna för ”Äntligen morgon” är programmets bästa någonsin med 556 000...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 oktober Krönika Jan Gradvall En måndag 1972 förändrades svensk populärmusik. Två artister som kom att dominera svensk pop i decennier framåt släppte av en märklig slump sina debutalbum på samma dag. Den ene var Tomas Ledin, då 20 år, som intervjuas i detta nummer av DI...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 september Krönika Jan Gradvall Bokmässan i Göteborg är i full gång. Högst upp på agendan är en fråga som återkommer år efter år, en fråga som seminarieledare stryker under med allt tjockare och mer desperata streck, men som tycks förbli olöslig: Hur ska man få svenska män att...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 september Krönika Jan Gradvall Fokus ligger på frontfiguren. Den som står längst fram får oundvikligen den mesta uppmärksamheten. Det gäller inom företag, det gäller inom politik och kultur. Men vad som var så bra och originellt med en tv-serie som ”Vita huset” var att den...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 september Krönika Jan Gradvall Den 4 oktober släpper Veronica Maggio sitt nya album, ”Handen i fickan fast jag bryr mig”. En varm sommardag i augusti spelas albumet för första gången upp för utomstående. Veronica Maggio är själv på plats och berättar om bakgrunden till låtarna....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 september Krönika Jan Gradvall Under ett par dagar har jag brottats med två olika inledningar på den här krönikan. Eftersom jag inte kan välja så kör jag båda. 1. Det finns en deadline för livet på Jorden. Vi har just passerat halvtid. Solen har knappt fem miljarder år kvar av...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 augusti Krönika Jan Gradvall När hösten nu svänger upp på motorvägen, växlar upp och ökar farten, så inser man att det inte finns något sätt att undvika det. Det blir en frontalkrock i år igen. Bang. Krasch. Boom. Hur man än väjer och girar så kolliderar förr eller senare...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 augusti Krönika Jan Gradvall Kunden har aldrig rätt. Det har varit den svenska tv-branschens inställning i snart ett kvarts sekel. En inställning som kommer att få förödande konsekvenser för flera aktörer på marknaden nu när vi kunder slutligen kan välja fritt genom nätet. Och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 augusti Krönika Jan Gradvall Skomakare bliv vid din läst. Inget annat ordspråk är så nedtryckande, så passiverande. Det är som en brännmanet med osynliga tentakler som bränner och straffar under ytan. Allting jag kämpar mot som journalist sammanfattas av det ordspråket. Ett...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 augusti Krönika Jan Gradvall På sommaren ska barn bygga sandslott och kojor. Den uppfattningen är en del av vårt av DNA. Men jag har inte sett ett enda barn bygga en koja den här sommaren. Däremot har jag sett flera barn bygga hus och hela städer med Minecraft. 4:ans buss i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 augusti Krönika Jan Gradvall Den första artikel jag någonsin skrev handlade om det nordirländska punkskivbolaget Good Vibrations. Jag var 15 år och startade tillsammans med en kompis ett så kallat fanzine, en hemgjord tidning som vi sålde på konserter och i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 juli Krönika Jan Gradvall Var finns avantgardet i dag? Det brukar vara den frågan man ska ställa sig för att hitta sin samtids mest nyskapande musik. Genom musikhistorien har det alltid funnits en parallell värld vid sidan av hitlistorna där de djärvaste och mest banbrytande...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juli Krönika Jan Gradvall Hur mycket hinner egentligen förändras under en sommar? Svar: precis allt. Det är när stiltjen breder ut sig, och världen slappnar av och sänker garden, som stora stenar kan sättas i rullning. Den tyske kulturjournalisten Florian Illies har gett ut...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 juli Krönika Jan Gradvall Vi ser inte längre på tv-serier. Vi slukar dem. Likt popkulturella pytomormar sväljer vi hela säsonger i en enda tugga för att sedan låta dem smälta i magen. Liknelsen med pytonormar är snodd från Entertainment Weekly. I maj gjorde tidningen ett helt...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 juni Krönika Jan Gradvall Hur får du egentligen uppslag till alla krönikor? Jag får den frågan ganska ofta. Denna vecka är det enkelt att svara: jag har bara tittat på hur jag klär mig. Min skjorta, mina byxor, mina strumpor och kalsonger, mitt bälte, ja, till och med min...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 juni Krönika Jan Gradvall Min morfar blev 106. Jag önskar att Burt Bacharach får leva lika länge. Inför en andäktig publik på Malmö Opera förra fredagen framförde Burt Bacharach, 85, ett par dussin av de bästa popsånger som någonsin skrivits. Burt Bacharach hade med sig tre...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 juni Krönika Jan Gradvall Samhällsengagemang. Om man går runt det ordet några varv och detaljstuderar det – hissar upp det med domkraft och även synar det underifrån – så märker man att några knappt märkbara men avgörande detaljer har förändrats under de senaste...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 juni Krönika Jan Gradvall Festivaldöden. Det ser ut att bli sommarens ord. När beskedet kom om Peace & Love i Borlänge – Sveriges största festival lägger ned – så fylldes tidningarna med spekulationer om orsaken. En anledning till nedläggningen påstods vara att en elak tysk...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 maj Krönika Jan Gradvall Konsumtion som religion. Det är många som skrivit analyser och debattartiklar på det temat. Alltid med en undertext att något gått snett i samhället. Få saker fördöms så unisont som konsumtionslängtan. Men tänk om uttrycket har en djupare innebörd än...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 maj Krönika Jan Gradvall Ingenting är trevligare än morgonteve. Trevliga programledare sitter i trevliga kläder vid trevliga bord med trevliga kaffemuggar och ler vänligt mot oss tittare. Till och med färgsättningen är utstuderat trevlig. Mjuka kulörer gifter sig med varandra på...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 maj Krönika Jan Gradvall Det kan vara den konstigaste tv-serie jag någonsin sett. En intensivt skäggig man i kamouflagekläder, med gevär i handen, inleder med att stirra in i kameran och väsa med släpig Louisiana-dialekt: ”I morgon ska vi visa naturen vem som bestämmer”. Vad...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 maj Krönika Jan Gradvall ”Where no man has gone before”. Ingenting förklarar magin med ”Star Trek” bättre än den meningen. Ursprungligen var det titeln på det andra pilotavsnittet till science fiction-serien ”Star Trek” från mitten av 1960-talet. Det första refuserades. När...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 maj Krönika Jan Gradvall Att försöka förstå populärkulturens svängningar måste för utomstående ibland kännas som att försöka lösa Rubiks kub. Så fort man tror sig förstå hur allting hänger ihop – aha, nu fattar jag – kommer en ny vridning som gör allting obegripligt allting...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 april Krönika Jan Gradvall När jag läst sagor för min son har jag slagits av hur påfallande ofta det är drakar i dem. Och vilken roll dessa drakar spelar för livet i byn. I ett slott eller en grotta någonstans finns en drake som måste blidkas. Ofta kräver den olika slags...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 april Krönika Jan Gradvall Kommer ni ihåg Behrang Miri? Han dansade ett par veckor i Melodifestivalen. Dessförinnan var han konstnärlig ledare för Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet och skapade debatt när han rensade bort Tintinböcker. I efterhand har debattörer försökt...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 april Krönika Jan Gradvall Utvecklingen mot en mer jämställd värld går långsamt – mycket långsamt. På toppen händer fortfarande nästan ingenting. För att lyckas bli chef så fortsätter könskromosomuppsättning att vara en mycket tyngre merit än kompetens. Av 195...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 mars Krönika Jan Gradvall Varför har jag ägnat en så stor del av mitt liv till att studera populärkultur? Jag vet inte, men på senare år har jag börjat tänka tillbaka på när jag som åttaåring besökte Pompeji som en avgörande händelse. Vad som gjorde det största avtrycket i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 mars Krönika Jan Gradvall Poollitteratur. Det ordet existerar egentligen inte men alla vet ändå direkt vad man menar. Sådana böcker som man läser vid pooler på semesterresor. Det är en särskilt sorts böcker som inte nödvändigtvis behöver vara lättviktiga. Det ska vara böcker som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 mars Krönika Jan Gradvall Svensk journalist reser till Etiopien för att göra reportage. Innebörden i den meningen har för alltid förändrats efter det öde som drabbade Martin Schibbye och Johan Persson. Desto viktigare är den insats som Åsa Veghed just gjort. Journalisten och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 mars Krönika Jan Gradvall Vad är vi egentligen beredda att betala för? Många samtida debatter kan kokas ned till den frågeställningen. För några år sedan rasade en debatt om det som i folkmun felaktigt kallas för konstnärslön. Vad det handlar om är statlig inkomstgaranti för...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 mars Krönika Jan Gradvall Hästlasagne. När det i framtida studier blir dags att sammanfatta senvintern 2013 är det ordet vi kommer att minnas. När man tittar runt omkring sig just nu inser man det inte bara handlar om mat – allt är hästlasagne. För två veckor sedan skrev jag...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 mars Krönika Jan Gradvall Inte mindre än fyra tunga engelska populärkulturjournalister gav i fjol ut böcker om David Bowie. Gemensamt för volymerna av Paul Trynka, Peter Doggett, Dylan Jones och Paolo Hewitt var att de hade summering och tillbakablickande som tema. Efter...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 februari Krönika Jan Gradvall Förra veckan intervjuade jag regissören Tomas Alfredson på scen under musikbranschfestivalen by:Larm i Oslo. Temat för vårt samtal var användandet av ljud och musik i filmer. Tomas Alfredson håller musik som den främsta av alla konstarter. Han slog...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 februari Krönika Jan Gradvall Hur vill du lukta i vår? Själv vill jag lukta som Will Oldham, en mytomspunnen singer-songwriter från amerikanska södern som i sitt skeppsbrutna skägg och sina kroniskt ostrukna kläder ser ut som han trillat av Thor Heyerdahls flotte Kon-Tiki och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 februari Krönika Jan Gradvall Rolodexare. Det är ett utryck vi uppfann när jag skrev för Nöjesguiden i början av 1990-talet. Rolodex är en kortsnurra som används som adressregister. Innan digitaliseringen hade alla redaktioner sådana på skrivbordet. I urvalet av vilka personer...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 februari Krönika Jan Gradvall Nio dagar kvar till den extremt efterlängtade premiären av säsong tre av ”Brottet” på SVT den 10 februari. Det är precis tillräckligt med tid för att hinna sticka Sarah Lunds tröja. ”Brottet”, eller ”Forbrydelsen” som den heter på danska, har...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 januari Krönika Jan Gradvall Vietnamfilmen ”Deer hunter” är ett av filmhistoriens mästerverk. De flesta är överens om det i dag. När jag intervjuat unga skådespelare som Vera Vitali, Fares Fares och Joel Kinnaman, eller talat med manusförfattare som Peter Birro, så dyker alltid...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 januari Krönika Jan Gradvall Jag har en ny idol. Hon heter Angela Merkel. Av alla tänkbara inledningar på en krönika nådens år 2013 är det förmodligen den mest provocerande. Tysklands förbundskansler Angela Merkel framställs i media alltid som en symbol för makt, aldrig som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 december Krönika Jan Gradvall London är mina slalomskidor och mina skridskor. Pengar som andra lägger på vintersport lägger jag på London. När jag var 16 år så åkte jag och en kompis till London på sportlovet och intervjuade The Cure för vår hemgjorda tidning. Sedan dess har...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 december Krönika Jan Gradvall Hur handskas man med tid? Hur ransonerar man tid så att man får den att räcka? Ju mer tempot i samhället skruvas upp, desto mer angelägen blir den frågan. Både för individer och för företag. Det har också skrivits många böcker om tid, bland dem...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 december Krönika Jan Gradvall Varje år är en låt. 1967 var ”All you need is love” med Beatles. 1974 var ”Waterloo” med ABBA. 1983 var ”Billie Jean” med Michael Jackson. 1991 var ”Smells like teen spirit” med Nirvana. Och 2012? ”Gangnam style” med den sydkoreanske rapparen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 november Krönika Jan Gradvall De senaste tio åren har det dykt upp en ny form av böcker som innehållsmässigt rör sig i gränslandet mellan psykologi, ekonomi och undersökande journalistik. Många har läst och inspirerats av storsäljare som ”The Tipping Point”, ”Freakonomics”, ”The...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 november Krönika Jan Gradvall Den ena av de två mest moderna texter jag läst i år är en roman från 1922. Den andra är en roman från 1857. I februari kom Erik Anderssons nyöversättning av James Joyces ”Ulysses”. Nu kommer Anders Bodegårds nyöversättning av Gustave Flauberts...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 november Krönika Jan Gradvall Vissa artister är för udda och extrema för att nå de stora massorna. Det är en sanning som ofta upprepas, både från branschfolk och artisterna själva. Kanter måste slipas ned, kompromisser krävs. Men historien visar att det ofta är precis...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 november Krönika Jan Gradvall Vem blir den nye Steve Jobs? Alltså inte den nye ledaren för Apple, utan den person som likt Steve Jobs blir en internationell symbol för nytänkande och visionära idéer. I princip alla som startar företag i dag har läst Steve...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 november Krönika Jan Gradvall Vad talar Amerika om just nu? Nej, Amerika talar faktiskt inte enbart om Sandy och tisdagens presidentval. Amerika talar också om Nashville. Nashville är den mest uramerikanska av de amerikanska städer vi förknippar med underhållningsindustrin....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 oktober Krönika Jan Gradvall Nästa lördag är det efterlängtad premiär på SVT för säsong tre av ”Downton Abbey”. Utan att röja något av handlingen så kan jag avslöja att det mest dramatiska som händer i ett avsnitt kretsar kring frågan huruvida en kavaj kommer att hinna tillbaka...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 oktober Krönika Jan Gradvall Nyhetsprogrammet ”Aktuellt” hade förra veckan ett inslag om det växande problemet med att unga går direkt till akuten i stället för att vända sig till distriktsmottagningar. I intervjuerna framkom att en av orsakerna var – Google. Vid lindrigare...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 oktober Krönika Jan Gradvall Termen populärkultur har använts sedan 1800-talet. I jämförelse med så kallad riktig kultur ses populärkultur som något mer trivialt och lite dummare. Den bästa definitionen av populärkultur jag stött på är att ”populärkultur är vad som blir över när...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 oktober Krönika Jan Gradvall All samhällsdebatt i dag fokuserar på det som inte fungerar. På ett sätt är det begripligt. För var finns annars nyhetsvinkeln? Problemet är bara att den vinklingen kan skapa en skev och felaktigt pessimistisk bild av utvecklingen i ”det här landet”,...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 september Krönika Jan Gradvall För drygt femton år sedan gav konstnären Anja Notini ut ”Konstnärens rum”, en bok i coffee table-format som blev en bästsäljare och i dag finns i många svenska hem. Det är en fantastiskt vacker bok, oemotståndlig att bläddra i. Vi får kliva in i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 september Krönika Jan Gradvall Framgång föder framgång. Alla känner till det uttrycket. Men vad som gjort Louis CK till världens just nu mest hyllade komiker – och som gör hans karriär intressant att studera även för företag – är att han vänder på det: motgång föder framgång....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 september Krönika Jan Gradvall De senaste årens alltmer glorifierade historieskrivning om Olof Palme gör en sak svårbegriplig för yngre generationer. Hur kunde denna fantastiska människa och till synes ofelbare politiker förlora inte bara ett utan två riksdagsval? Men det är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 augusti Krönika Jan Gradvall Sätt upp tydliga mål. Detta har blivit ett mantra i vår tid. På arbetsplatser, skolor och i hjälpprogram på teve talar man om nödvändigheten av att sätta upp tydliga mål och arbeta efter dem. Att fråga om morötter och målsättning är också en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 augusti Krönika Jan Gradvall Tidningen Nöjesguiden är känd för sina karaktäristiska betygsgubbar. De genialt enkla symbolerna – ett strecks vinkel avgör skillnaden mellan skratt och dödskalle – får en annan dimension om man vet att art directorn som ritade dem visste att han...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 augusti Krönika Jan Gradvall Rockhistorien måste hela tiden skrivas om. Det är en rad från en 20 år gammal ledare jag skrev i tidningen Pop som fortfarande regelbundet citeras här och var. Citatet blir högaktuellt igen när det denna höst återutges tre okända album som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 augusti Krönika Jan Gradvall Två svenskar har gjort succé på amerikanska biografer denna sommar. Att den ena av dem skulle vara Noomi Rapace i ”Prometheus” var ingen större överraskning. Men ingen hade gissat att den andra skulle vara Malik Bendjelloul, en ung...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 augusti Krönika Jan Gradvall Om Gud någon gång visar sig för människan så är det mest sannolikt att det kommer att ske under ett reklamavbrott i teve. Om döda människor tar kontakt med levande så kommer de att göra det via telefon. Den typen av observationer är typiska Philip...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 juli Krönika Jan Gradvall Ett skolbarn skapar elektronisk musik genom att med fingrarna rita mönster på en iPad. Ett annat barn sticker in en spruta i en lök för att utvinna och studera lökens DNA. Ett tredje får prova att spela på en kyrkorgel som är kopplad till en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 juli Krönika Jan Gradvall Fram till den 19 augusti kan man på Musée des lettres et manuscrits i Paris se den 36 meter långa pappersrulle som var originalmanuskriptet till Jack Kerouacs roman ”On the road”. För att slippa göra pauser för att byta A4-papper satte Kerouac i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juli Krönika Jan Gradvall En miljard dollar. Det är den siffran som gör att det är ingen överdrift att tala om att filmhistoria skrivs när ”The Dark Knight Rises” får biopremiär 25 juli. Att stora Hollywoodsatsningar spelar in mycket pengar är ingen nyhet. Filmerna är gjorda...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 juni Krönika Jan Gradvall De första sex månaderna av det svenska nöjesåret 2012 kan sammanfattas i ett enda ord – podcast. Duokonstellationer med medieprofiler som gör nedladdningsbara radioprogram har varit årets hittills största trend. Filip Hammar & Fredrik Wikingsson har...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 juni Krönika Jan Gradvall Semester är en burk med bakterier. Om man låter den vara i fred kan den leda till avgörande insikter. Många av oss går dessa dagar omkring som zombier i ett försök att hinna med allt innan semestern. Stressen och sömnbristen ger en tunnelseende....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 juli Krönika Jan Gradvall I mitten av 1990-talet började Motorola tillverka mobiltelefoner som såg nästan exakt ut som de som användes på rymdskeppet i teveserien ”Star Trek” från 1960-talet. Vad kan man dra för slutsatser av det? Att science fiction-serien ”Star Trek” lyckades...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 juni Krönika Jan Gradvall Tidernas bästa öppningslåt på ett album? Konkurrensen är mördande. Men jag skulle ändå säga ”I wanna be adored” med återförenade The Stone Roses som nästa helg spelar på Hultsfredsfestivalen. ”I wanna be adored” från The Stones Roses debut 1989 är en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 juni Krönika Jan Gradvall Jag kliver av en buss i en av Stockholms södra förorter och ställer mig och väntar på Mohammed. Någonstans här i närheten, bland varulager och viadukter, ligger studion HighWon, en av Sveriges minsta men viktigaste inspelningsstudior. Det är i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 maj Krönika Jan Gradvall Jag har sett underhållningsbranschens framtid. Och det är saldot på ett PayPal-konto utlagt på en blogg. Louis C.K. är USA:s just nu i särklass mest inflytelserika komiker, hyllad av alla från Chris Rock till Joan Rivers som den som tagit över...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 maj Krönika Jan Gradvall För att förstå Polarpristagaren Paul Simons roll i musikhistorien måste man backa tillbaka till tiden före popmusiken. Paul Simon är en del av ett judiskt musikarv, unikt för New York, där man kombinerar Jiddisch-kulturens melankoli, ordrikedom och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend Krönika Jan Gradvall Viken är tidernas största popartist ur ett globalt perspektiv? En sak kan man direkt slå fast: det är inte Elvis Presley, Beatles eller Rolling Stones. De har lyssnare överallt, men har inte gjort något bestående avtryck i jordens två folkrikaste världsdelar,...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 augusti Krönika Jan Gradvall Nörd. Ordet har gått från att ha varit ett nedvärderande glåpord till att bli en allmänt accepterad benämning. Eller har det? När man skrapar lite på ordet så märker man att det bara bytt färg på ytan. För vad det ger uttryck för i grunden är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 april Krönika Jan Gradvall I det avsnitt av ”Mad Men” som sänds nu på söndag tvingas Don Draper mot sin vilja lämna asfalten och gatupulsen på sitt älskade Manhattan för en middag ute i spenaten. I bilen hem från det sömniga villaområdet säger Don, som ligger utslagen av...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 april Krönika Jan Gradvall Raw like sushi. Titeln på Neneh Cherrys debutalbum från 1989 sammanfattade det 1980-tal då sushi i västvärlden var något nytt, hippt och exotiskt. Så sent som 1982, då Harrison Ford åt sushi i ”Blade runner”, var sushi fortfarande så okänt i Sverige...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 april Krönika Jan Gradvall En uppdragen luva. Det blev 17-årige Trayvon Martins död. Den svarte studenten Trayvon Martin hälsade den 25 februari på sin pappa i en liten stad i Florida. När han gick ut för att köpa godis sköts han ihjäl av en självutnämnd kvarterspolis som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 mars Krönika Jan Gradvall Var inte så blyg. Det är en fras vi bär med oss genom hela livet. Från dagis och skola via skoldanser och all slags socialt umgänge till yrkeslivet och anställningsintervjuer. Att vara extrovert, att bjuda på sig själv, rankas som den främsta av...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 mars Krönika Jan Gradvall På tio år har Sverige gått från vara sämst i klassen till att bli bäst i klassen. Och vad det handlar om är den länge uträknade musikbranschen. Som första land i världen är Sverige nu ute ur tunneln. Vad som möjliggjort denna historiska vändning...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 mars Krönika Jan Gradvall Det mest anmärkningsvärda är inte att det på Kungsholmen i Stockholm startas en föräldrakurs i Yu-Gi-Oh!, ett japanskt spel med samlarkort som just nu är omåttligt populärt på landets skolgårdar. Det mest anmärkningsvärda är att jag själv har anmält...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 mars Krönika Jan Gradvall Är det överhuvudtaget möjligt att Melodifestivalen kan bli mer spektakulär, vulgär och omdiskuterad än den varit i år? Det skulle i så fall vara om man genomför en regeländring. Att de tävlande får tillstånd att döda varandra under deltävlingarna....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 mars Krönika Jan Gradvall Det är en av de mest gripande, sorgliga och innerliga skildringar om att vara människa jag någonsin sett. Och det är en dokumentär om nordöstra Englands sista skivaffär. Dokumentärfilmaren och konstnären Jeanie Finlay tog för några år sedan ett beslut...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 februari Krönika Jan Gradvall Blinka och du missar det. Dagens Industri-läsare bör vara extra uppmärksamma under Oscargalan natten mellan söndag och måndag när det blir dags för kategorin Best Original Screenplay. Bland de nominerade för bästa originalmanus finns J.C....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 februari Krönika Jan Gradvall Har du också haft en fruktansvärt stressig vecka? Omöjligt att hinna med allt? Grattis, det betyder att du lever ett normalt och meningsfullt liv. Alla upplever sig i dag som stressade i någon form. Stress har blivit ett av samtidens mest använda...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 februari Krönika Jan Gradvall Ett tal ska aldrig någonsin vara längre än 20 minuter. Varför? ”Because Ronald Reagan said so”. Jag stod framför vår överfyllda bokhylla och stirrade efter en bok jag inte hittade. I stället hittade jag en annan. Jag minns inte varför jag en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 februari Krönika Jan Gradvall Om två veckor kommer Sveriges bibliotekarier att mötas av en strid ström unga kvinnor och män som kommer att vilja låna ”Triumfbågen” av Erich Maria Remarque, en roman från 1946. De kommer även att fråga efter ”Den okända” av den ryske...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 januari Krönika Jan Gradvall Skattemoral avgör de europeiska ekonomiernas framtid. Att Sverige hittills klarat sig mycket bättre än Grekland och Italien beror till stor del på att Sverige har högre skattemoral än i de länderna. Om svenskar i samma utsträckning hade...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 januari Krönika Jan Gradvall Somna nu för fan. Alla som nattat och läst godnattsagor för barn har någon gång tänkt den förbjudna tanken. Debatten om barnuppfostran har i Sverige tagit ny fart efter att Anna Wahlgrens dotter gett ut en bok om sin uppväxt. Oavsett vad man...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 januari Krönika Jan Gradvall En stumfilm. En svartvit stumfilm. En fransk svartvit stumfilm. Det vore århundradets sensation om en sådan film vann Oscar för bästa film, men jag tror det är precis vad som kommer att hända i år. I dag klockan 17.00 Los Angeles-tid går tiden...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 december Krönika Jan Gradvall Några dussin utspridda timmar framför brasan på en engelsk pub. Är det inte den julklappen man allra helst skulle vilja ha? En slags kombination av resecheckar och rikskuponger som även upphäver tiden. Ingen har beskrivit magin med en engelsk pub...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 december Krönika Jan Gradvall Boken ´Jag är Zlatan´ har slagit alla tiders försäljningsrekord i Sverige. De fyra första veckorna sålde boken i 350 000 exemplar. Om även den nya upplagan på ytterligare 100 000 exemplar säljer slut före jul – allt tyder på det – så är ´Jag är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 december Krönika Jan Gradvall Den 10 december får Tomas Tranströmer motta Nobelpriset i litteratur. Samma dag 1962 höll John Steinbeck sitt tacktal i Blå Hallen. Tack vare en omsorgsfull rekonstruktion, där man klippt ihop Super 8-film med en ljudupptagning, kan vi i dag se...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 november Krönika Jan Gradvall Positivt tänkande. Det har varit ett av samtidens ledande mantra. Teorier utformade av idrottspsykologer har spillt över till seminarier och självhjälpsböcker. Men i ett sensationellt uttalande tidigare i år så meddelade en av profilerna inom...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 november Krönika Jan Gradvall Förra sommaren såg jag en trailer till ett nytt teveprogram med en bisarr konstellation av överåriga musiker som vandrade runt i schamporeklamliknande sommarlandskap, klättrade i berg iförda hjälmar och teaterskrattande under ändlösa...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 november Krönika Jan Gradvall Vilket land har klivit fram som det mest spännande i världen just nu inom tevedrama? Svar: Israel. Den 23 november börjar nyalerta SVT visa ”Homeland”, parallellt med att den rullar i USA. Jag har sett de flesta av höstens nya amerikanska...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika Jan Gradvall I Paris finansvärld drar man lott om vem som ska träffa svenska affärsmän. ”Ingen vill eftersom de bara kan prata pengar, möjligen golf. Ingen har läst romaner, ingen har sett konst, ingen har någon religion”. Uppgiften kommer från musikern Tomas Andersson Wij som på...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 oktober Krönika Jan Gradvall Namn spelar roll. Senapskål blev inte en försäljningssuccé i Sverige förrän det bytte namn till ruccola. Som Fredrik Lindström skrivit: ”Ruccola doftar medelhav och sommar, senapskål gödsel och skolmatsal i glesbygd”. Andra exempel inom svensk...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 oktober Krönika Jan Gradvall En debatt i brittiska House of Commons i december förra året. Kerry McCarthy, labour från distriktet Bristol East, kritiserar David Cameron för att svika studenterna. I sin fråga väver hon i tre låttitlar av The Smiths: ”Miserable lie”, ”I don’t owe...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 oktober Weekend 14 oktober Krönika Jan Gradvall Betjänten: ”The same procedure as last year, Miss Sophie?” Grevinnan: The same procedure as every year, James.” Precis så är det även inom filmen. Inför varje nytt år frågar sig filmkritiker vilka nya filmtrender som kommer...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 oktober Krönika Jan Gradvall Härskarteknik. Mycket oväntat dök det plötsligt upp som ett intressant samtalsämne bland gästerna i förra veckans ”Skavlan”. Hur kan man i en diskussion på ett närmast dolt sätt skaffa sig övertag över någon annan? Begreppet visar sig också just ha...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 september Krönika Jan Gradvall Han har levt mer än de flesta. Beskrivningen gäller musikern Olle Ljungström och är hämtad från en recension av nya boken ”Jag är både listig och stark” (Norstedts). Men vad som gör att jag inte kan släppa den meningen – ”Han har levt mer än de...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 september Krönika Jan Gradvall Första tanken när man går runt på den just nu pågående Bokmässan i Göteborg: Herregud, vad många böcker det ges ut i ett så litet land med endast nio miljoner invånare. Det finns inte ett ämne som är för smalt för att det inte ska bli en bok....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 september Krönika Jan Gradvall Alla har hela tiden fel. Det är den mest bestående lärdomen efter att ha studerat trendprofetior. Utmärkande för avgörande förändringar i modern tid – Internet, sms, digital musik, 9/11, Facebook – är att absolut ingen förutsåg dem. Detta...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 september Krönika Jan Gradvall En av höstens mest lovande tevenyheter är att Beavis & Butt-head gör comeback på MTV i oktober. Tiden har aldrig varit mer mogen för den tecknade duons dräpande mediekritik. De två finniga 15-åringarna kommer denna gång heller inte att bara...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 september Krönika Jan Gradvall Tänk dig en världskarta där man kan se alla steg du någonsin tagit. Det skulle bli ett fascinerade dokument. Dina vägar till och från olika arbetsplatser. Knallrött på din barndoms gator. Förvirrade zickzacklinjer i Peking där du en gång gick vilse....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 augusti Krönika Jan Gradvall Vad tål en hjärna? Vad tål din hjärna? Det börjar bli en av samtidens mest angelägna frågor. De första veckorna tillbaka på jobbet hör man en del om hur lång och skön sommaren varit. Men man hör lika mycket om hur frustrerande kort den varit....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 augusti Krönika Jan Gradvall Kultur har i alla tider kämpat för att inte bli jämförd med idrott. Detta har förstärkts av de grumliga kommunala budgetar där samlingsrubriken Kultur & Fritid gör att pengar som kunde gått till kultur nu istället går till byggandet av ishallar och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 augusti Krönika Jan Gradvall Musikjournalistiken är, precis som alla andra genrer, full av klichéer. Saker som upprepas av slentrian. För ett antal år sedan enades jag och några kollegor om att den minst meningsfulla fråga man kan ställa till en artist är: ”Skriver du musiken...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika Jan Gradvall När tiden nu skänkt frågan lite perspektiv kan man återigen väcka årets hetaste diskussion inom svensk television. Hur dåligt är det egentligen att SVT förlorade rätten att visa OS till MTG? I den infekterade debatten efter nyheten i juni blandade man, som så ofta...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika Jan Gradvall Aktualitet. I flera hundra år har det varit främsta argumentet för att få människor att köpa och läsa tidningar. De tidningsförsäljare som i gamla filmer i står i gathörnen och ropar ”Extra! Extra! Read all about it!” sätter fortfarande tonen för hur dagstidningar...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika Jan Gradvall I bevakning av kultur råder en omvänd logik jämfört med affärsvärlden. Det för ögonblicket mest framgångsrika eller populära kan förbli helt osynligt i spalterna. Det är först långt senare, när det släpps ut ur kulturell karantän, som dess betydelse kan erkännas och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 juli Krönika Jan Gradvall ”Aldrig tidigare har det skrivna språket spelat så stor som det gör nu.” Analysen kommer inte från mig utan är ett intervjusvar av barnboksförfattarinnan Catharina Wrååk, nyligen porträtterad i denna spalt för sina utmärkta böcker om drakriddaren...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 juni Krönika Jan Gradvall Vissa intervjusvar dröjer kvar. Under våren var jag i Manchester och gjorde ett reportage om hur denna fula, hårda industristad kunnat fostra två av världens bästa fotbollslag och de senaste 35 årens mest inflytelserika rockband. Jag träffade bland...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 juni Krönika Jan Gradvall En vanlig missuppfattning när det gäller skrivande: det svåra är inte att skriva komplext och invecklat. Det svåra är att få en text att kännas lättläst. På dagstidningars kultursidor och i intellektuella tidskrifter stöter man dagligen på texter där...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 juni Krönika Jan Gradvall Den 19 juni 1948 höll Columbia Records en presskonferens på Waldorf-Astoria i New York. Vad som presenterades den junidagen förändrade musikhistorien. Formatet som visades upp på presskonferensen kallades LP, en ny sorts vinylskiva, tio eller tolv...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 maj Krönika Jan Gradvall Den 9 juni har TV3 bjudit in press och branschfolk till en stor middag i Stockholm. Det är ingen risk att det blir tyst under den middagen. TV3 har en hel del att förklara. Den här våren har innehållsmässigt varit den sämsta i TV3:s historia. Den...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 maj Krönika Jan Gradvall Den ekonomiska och etniska segregationen i Sverige ökar. Särskilt i storstäderna. Situationen i några av de värsta utsatta förorterna är densamma som när Ebba Grön 1979 beskrev den på sitt debutalbum: ”Det finns inget att göra i den här trista...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 maj Krönika Jan Gradvall Uttrycket hype har blivit ett av samtidens mest negativt laddade uttryck. Varje gång ordet hype används för att beskriva något som blivit upphaussat i media sker det med en undertext att uppmärksamheten är oförtjänt och överdriven. Ordet kommer också...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 maj Krönika Jan Gradvall Att en svensk konstnär porträtteras på en helsida i ledande konsttidningen Artforum kan jämföras med att en svensk musiker får en helsida i magasinet Rolling Stone. Klara Lidén, född 1979, porträtteras på nio sidor i marsnumret av Artforum. Och får...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 april Krönika Jan Gradvall Alla som hamnat på mörka och övergivna gator i främmande städer känner igen den här känslan: man höjer sin beredskap för tänkbara rånare. Man tittar lite extra i sidled, undviker att plocka fram turistkartan, döljer kameran och sin dyra telefon,...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 april Krönika Jan Gradvall Ibland kan ett citat som man slumpvis stöter på växa till något stort som förklarar ett helt sammanhang. För några veckor sedan läste jag på Twitter: ”Ideas are nothing. Doing is everything.” Citatet kom från Ji Lee, creative director på Googles...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 april Krönika Jan Gradvall Nästa vecka ges årets på förhand mest omtalade roman ut i USA, ”The Pale King”. Två och ett halvt år efter att han hängde sig får vi slutligen läsa den sista romanen av David Foster Wallace (1962-2008). Ingen författare verksam under IT-eran har så...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 april Krönika Jan Gradvall Jag älskar att betala skatt. Plötsligt hör man det allt oftare. Ian McMillan, en av Englands mest kända poeter, säger i en intervju i The Word: ”Jag älskar att betala skatt. Det är vad som skiljer oss från mollusker och kameler och apor. Folk säger...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 mars Krönika Jan Gradvall Ingen förutsåg att skivsamlingarna skulle försvinna från de svenska hemmen. I decennier dominerades inredningsreportage och IKEA-kataloger av smart förvaring för LP-skivor och därefter CD-skivor. Vi är några procent som har allting kvar, men den stora...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 mars Krönika Jan Gradvall Det sämsta med svensk press? Att svara på det kräver en avhandling. Men att utse de sämsta sidorna i svensk press är lättare – dagstidningarnas tevetablåer. Vi upplever just nu den mest omfattande förändringen i tevemediets historia. Vi följer...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 mars Krönika Jan Gradvall Varje gång något nytt läcker ut via WikiLeaks tänker jag på en bok jag läste 1993. Författaren William Gibson är mest känd för sina tidiga högteknologiska science fiction-romaner som ”Neuroromancer”. När han 1993 följde upp med romanen ”Virtual...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 mars Krönika Jan Gradvall När det görs årskrönikor över 2011 vet vi redan en sak som kommer att vara med – svenskar som skalar bananer i Norge. Tre veckor efter ”Uppdrag granskning”-inslaget om unga svenska gästarbetare i Norge tänker jag fortfarande på det dagligen. Men jag...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 februari Krönika Jan Gradvall Vad avgör om en låt blir spelad i en svensk kommersiell radiokanal? Vad som borde avgöra är låtens popularitet, dvs om det är en hitlåt eller inte. Men när man synar branschen i sömmarna visar det sig dock att även andra faktorer spelar in i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend Krönika Jan Gradvall Det är en av filmhistoriens bästa slogan: ”The film that cost over $ 20 000 000 000 000 to make”. Oscarnominerade dokumentären ”Inside job”, som har svensk biopremiär i dag, skildrar bakgrunden till finanskrisen hösten 2008 som i dag kostat världen över 20...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 februari Krönika Jan Gradvall Vad har följande filmer från 2000-talet gemensamt: ”A history of violence”, ”Road to perdition”, ”300”, ”From hell”, ”The league of extraordinary gentlemen”, ”V for vendetta”, ”Wanted”, ”Ghost world”, ”Sin city”, ”Hellboy”, ”Persepolis”, ”Batman”...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 februari Krönika Jan Gradvall Spotify har tillgång till statistik över de mest spelade låtarna i Sverige. De kan följa utvecklingen timme för timme, men allt som offentliggörs är en veckolista. Men i morgon kväll, lördag, kommer de som jobbar Spotify att efter 20.00 kunna se en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 januari Krönika Jan Gradvall Ett avgörande problem med nyhetsrapportering är att de nyheter som förmedlas skapar en falsk illusion av att vi förstått vad som faktiskt har hänt. Aktuella exempel är rapporteringen om den svenska insatsen i Afghanistan. Ett typiskt telegram:...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 januari Krönika Jan Gradvall I min dator har jag sparat två skickade mail som jag aldrig kommer att få svar på. Mottagaren är nämligen död. Min vän dog under vår mailväxling. Jag har även sparat hans sista mail till mig, skrivet med en ton så vardaglig att det kunde vara skickat...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika Jan Gradvall En rensad almanacka. Dagar med ingenting inbokat. Långsamhetens lov. Alla som har förmånen att ha ett jobb känner igen den sortens tankar och dagdrömmar. I intervjuer med framgångsrika människor inom alla branscher är det uppenbart att det i dagens samhälle ger högre...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 december Krönika Den här helgen är den viktigaste för bokhandlarna under hela året. Så har det varit i 100 år, men – som vi nu fått lära oss på så många områden – så kommer det inte att vara i 100 år till. Situationen i bokbranschen inför denna jul påminner om den i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 december Krönika Jan Gradvall Med ett 150-tal träningscenter över hela landet är SATS ledande i sin bransch. Musiken på några av de träningspass som SATS anordnar varje dag väljs ut centralt. Under den gångna månaden avslutades alla spinningpass med samma låt: “Fix you” med...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend Krönika Jan Gradvall Det klokaste någon sagt om produktivitet är: ”If you want something done, ask a busy person to do it”. Jag har själv citerat det i flera år, men när jag nu kollade upp källan visade det sig att det inte kommer från någon nationalekonom eller filosof, utan från...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 novemer Krönika Jan Gradvall ”Vistas utomhus? Varför då när människan spenderat så lång tid med att göra inomhus perfekt?” Under årets mörkaste period – när man nedbäddad under sin filt av bombarderas av klyschan ”ta en nypa frisk luft” – är man glad över att det finns genier...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 november Krönika Jan Gradvall Vi backar bandet 15 år tillbaka i tiden. Du sitter med morgontidningen vid frukostbordet, läser en artikel och känner att du omedelbart vill veta mer om samma ämne. Hur gör du? Du kan slå på tv:n eller radion och hoppas att någon kanal i exakt...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 november Krönika Jan Gradvall Det ena av de två mest vilseledande och farliga orden som används när man talar om utbildning är begåvning. Det andra är talang. När Stephen Hawking för tre veckor sedan höll ett av sina numera sällsynta föredrag i Oxford gick han också till...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 november Krönika Jan Gradvall Vill man förklara magin i grafisk formgivning kan man inte välja en bättre filmscen än den i ”24 hour party people” när Tony Wilson och Peter Saville träffas på en parkeringsplats. ”24 hour party people” är en dramatisering av staden Manchesters...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 oktober Krönika Jan Gradvall Paul McGuinness är sedan över 30 år tillbaka manager åt U2. Men Paul McGuinness största hjälte i musikvärlden är inte Bono utan Ernest Bourget, en fransk kompositör av orkestermusik som ingen längre kommer ihåg. Men alla i musikvärlden borde...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 oktober Krönika Jan Gradvall Det har gått inflation i överdimensionerade boxutgåvor. Den kommande Springsteen-boxen ”The Promise: The making of ’Darkness on the edge of town’”, som ges ut 13 november, kan tyckas vara ännu ett exempel där fansen får betala mer för volym än för...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 oktober Krönika Jan Gradvall Nästa fredag är det premiär för årets i särklass bästa och intressantaste film. Media och filmbolag slog på stora trumman och påstod att ”Wall Street: Money never sleeps” skulle säga något väsentligt om vår tid. Det gjorde den inte. Den verkliga...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 oktober Krönika Jan Gradvall Nobelpristagaren i alla ära men nästa veckas mest twittrade poet och författare kommer ändå att fortsätta vara Philip Larkin. Söker man på Twitter eller Facebook hittar man varje dag hundratals som refererar till eller citerar Philip Larkin. En av...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 oktober Krönika Jan Gradvall Under en fest sommaren 1973 trillade musikern Robert Wyatt ut från ett fönster på fjärde våningen. Han blev totalförlamad från midjan och nedåt. Resten av sitt liv har han fått tillbringa i rullstol. Det första album Robert Wyatt spelade in efter...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 september Krönika Jan Gradvall Den 9 juli skedde en spionutväxling mellan Ryssland och USA. De nio ryssar och en peruan som just erkänt i amerikansk i domstol att de levt dubbelliv i USA som agenter åt Ryssland utvisades och sattes på ett flygplan. Exakt motsatt resa gjorde fyra...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 september Krönika Jan Gradvall Illvilliga journalister. I all den kritik som riktas mot journalister är det ett av de vanligast förekommande uttrycken. Från Littorinaffären till Assangeaffären läggs skulden ofta på ”illvilliga journalister”. Men att påstå att journalister...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 september Krönika Jan Gradvall ”E sjukt förkyld”. ”Så sjuk, vill ligga i sängen resten av mitt liv”. ”Ont i halsen och har typ snor i hela huvudet.” Den som följer Twitter eller Facebook kan just nu ta del av många liknande statusuppdateringar. När vi numera vaknar upp på...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 september Krönika Jan Gradvall När Barack Obama förra veckan klev ut från en bokhandel på Martha’s Vineyard med boken i handen var det inte någon diskussion längre: ”Freedom” av Jonathan Franzen är höstens stora roman Boken har utnämnts till mästerverk av i princip samtliga...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 augusti Krönika Jan Gradvall På söndag, dagen innan Polarprisutdelningen, hålls Polar Music Talks på biografen Skandia i Stockholm. De båda pristagarna, Björk och Ennio Morricone, intervjuas på scen i var sitt samtal om musik. I fallet Björk är intervjuaren är lika exklusiv...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 augusti Krönika Jan Gradvall Om du någon gång kliver in i Långttillbakamaskinen och ställer in mätaren på 1980-talet så kommer du att få ta del av några intressanta diskussioner. Du kan berätta att Sovjetunionen kommer att upplösas, att Berlinmuren kommer att rivas och att USA...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 augusti Krönika Jan Gradvall Den mest avgörande men ändå minst omtalade revolutionen inom rockmusiken de senaste decennierna är förbättringen av ljudet på konserter. På omslaget till Pink Floyds album ”Ummagumma” från 1969 finns en bild där bandets två råddare, Alan Stiles...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 augusti Krönika Jan Gradvall Vilken film har haft störst inverkan på samtidskulturen under de senaste 50 åren? Svaret är att det kanske inte är någon långfilm, utan den så kallade Zapruder-filmen, den skakiga filmsnutt i utfrätta färger som fångar mordet på John F Kennedy. När...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 juli Krönika Jan Gradvall Svenska magasinet Filter har blivit unisont hyllat för sin satsning på långa reportage. Många har dragit paralleller till ”New journalism”, den amerikanska journalistikgenre som uppstod på 1960-talet där journalister fick möjlighet att jobba i veckor...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 juli Krönika Jan Gradvall Det är ingen tillfällighet att perenna bästsäljare som Bodil Jönssons ”Tio tankar om tid” och Owe Wikströms ”Långsamhetens lov” hittar sin största publik just på sommaren. Under semestern förväntas vi dela vår tid mellan att påta i trädgårdslandet och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 juli Krönika Jan Gradvall Det blev Pimm’s i år igen. Engelska Pimm’s fortsätter att vara den perfekta sommardrinken. Först en karaff med några centimeter i botten av den mörkt röda, nästan téfärgade drycken. Pimm’s är en ginbaserad blandning med hemliga ingredienser som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 juli Krönika Jan Gradvall Politik och musik hör ihop. Men politik och musik hör ihop på ett sätt som är mycket mer komplext och motsägelsefullt sätt än de flesta föreställer sig. För det behöver inte nödvändigtvis vara innehållet i musiken som är politiskt. Allt handlar om...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 juni Krönika Jan Gradvall För den oinvigde måste scener från en rockfestival föra tankarna till Gustav Dorés illustrationer av Bibeln. Lera. Trängsel. Knutna nävar. Förvridna ansikten. Har de fallna änglarna samlats inför sin slutgiltiga dom? Men faktum är att det brukar vara...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 juni Krönika Jan Gradvall Den St George-flagga som de engelska fotbollsfansen viftar med under fotbolls-VM har en solkig baksida. Flaggan, med rött kors mot vit bakgrund, är en symbol för St George, Englands skyddshelgon. St George är den kristne martyr, död 23 april år 303,...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 juni Krönika Jan Gradvall Små öar har visat sig kunna ha en osannolik stor påverkan på den musikaliska utvecklingen i resten av världen. Ett exempel är Jamaica, vars reggae lagt grunden till allt från rappande, dubeffekter, drum & bass och hela remixkulturen. Ett annat exempel...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 juni Krönika Jan Gradvall Bland höjdpunkterna på Ed Ruscha-utställningen på Moderna Museet finns hans målningar av bensinmackar från 1966, där färgerna är så starka att de ser ut att kunna självantända vilken sekund som helst. Moderna Museet fokuserar just på Ed Ruschas...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 maj Krönika Jan Gradvall Amerikanska månadsmagasinet Vanity Fair har ibland ett annat omslag på den engelska utgåvan. Och det är endast den engelska utgåvan som finns att köpa i Sverige. När juninumret av Vanity Fair har en VM-special med fotbollsspelarna Didier Drogba och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 maj Krönika Jan Gradvall Söndag 23 maj 2010 kommer att bli ett datum som skrivs in tv-historien. Finalavsnittet av ”Lost” kan bli fildelargenerationens motsvarighet till direktsändningen av Beatles ”All you need is love” den 25 juni 1967. Ett populärkulturellt ögonblick som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 maj Krönika Jan Gradvall Nej, det är inte lärare som historiskt sett haft de längsta semestrarna i Sverige. Det är Sverige Television. Av tradition har det varit just runt denna helg som man brukar stänga butiken för säsongen. När försommarkvällarna blir ljusare och ljusare...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 maj Krönika Jan Gradvall 13-åriga tjejer har aldrig fel. Tittar man bakåt genom pophistorien inser man att det är en grundregel att följa. 13-åriga tjejer har en ofelbar bullshit-detektor. De skulle aldrig nöja sig med att lyssna på halvsunkiga album av ”viktiga” artister. Vad...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 april Krönika Jan Gradvall Vad kan vi inte leva utan? Vad är vi minst beredda att avstå? Alla sådana hypotetiska frågar har fått en mer konkret innebörd i postvulkansamhället. I en amerikansk undersökning ställdes nyligen frågan: ”Om du under en vecka skulle avstå från alla...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 april Krönika Jan Gradvall För drygt sex år sedan skrev jag i Dagens Industri om en ny amerikansk roman, då ännu helt okänd i Sverige, som ”snart kommer att sticka upp ur alla handbagage på flyget”. Författaren hette Dan Brown. Boken hette ”The Da Vinci Code”. Nu skriver...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 april Jan Gradvall Krönika Att skriva kort kan vara svårare än att skriva långt. Utmaningen för en skribent ligger inte bara i att komprimera innehållet, utan att samtidigt även färga texten med sitt temperament och sin personlighet, detta trots att utrymmet tar slut innan det...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 april Krönika Jan Gradvall En tv-serie som gjort outplånligt intryck är ”En röst i natten”. Serien producerades i tre år, 1988 till 1991, och har flera gånger gått i repris i svensk tv. En polis i San Fransisco, Jack Killian, avgick efter att ha vådaskjutit en kollega och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 mars Krönika Jan Gradvall Den 4 maj 1970 är en svart dag i amerikansk historia. Under en studentdemonstration mot Vietnamkriget på Kent State University i Ohio började soldater skjuta mot de obeväpnade studenterna. Nio skadades, fyra dog. Neil Young har spelat in en känd låt...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 mars Krönika Jan Gradvall Den här helgen innebär startskottet för några av de mest påkostade satsningarna i svensk televisions historia. SVT och TV4 drar på sig boxningshandskarna och går i clinch med varsin filmatisering av två av de mest lästa romansviterna någonsin. I...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 mars Krönika Jan Gradvall Det är öppningsraderna i en av rockhistoriens mest kända låtar: ”Now the king told the boogie men, you have to let that raga drop.”. Texten till The Clashs MTV-klassiker ”Rock the Casbah” är i långa stunder inte menad att vara begriplig, men just dessa...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 mars Krönika Jan Gradvall I yngre kretsar räknar man med febrig förväntan ned till årets stora filmpremiär. Nu är det bara drygt två veckor kvar. Med yngre kretsar avses då inte sextonåringar utan sexåringar. Och det handlar inte om en biofilm utan en film som får premiär...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 februari Krönika Jan Gradvall Bara inte ABBA gör en Beatles. Det är bara drygt två veckor kvar tills ABBA vid en ceremoni på hotellet Waldorf Astoria i New York väljs in i Rock and Roll Hall of Fame. Sammanhanget kunde inte vara tyngre. ABBA blir invigda samtidigt som Iggy...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 februari Krönika Jan Gradvall Managementlitteratur har blivit en av samtidens mest lönsamma men samtidigt mest ihåliga litterära genrer. Nästan alla böckerna följer samma mall. Det är alltid samma typ av snärtiga texter i punktform, kryddade med googlad statistik. Kapitlen är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 februari Krönika Jan Gradvall Ingen kan ha undgått att OS i dag kommer till Vancouver. Vad inte lika många känner till är att OS därmed också kommer till Douglas Coupland. Douglas Coupland, författare till några av de senaste 20 årens mest citerade böcker, säger till en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 februari Krönika Jan Gradvall Extra liv har blivit ett begrepp inom dator- och TV-spelvärlden. Spelaren får extra liv genom att till exempel samla på sig olika föremål. Men denna ständiga jakt på extra liv förekommer även i verkligheten. För några år sedan blev...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 januari Krönika Jan Gradvall Barn är ett folk och dom bor i ett främmande land. De flesta svenskar känner nog igen den textraden. Den är hämtad från ”Det gåtfulla folket”, en svensk klassiker, med text av Beppe Wolgers, som Olle Adolphson spelade in början av...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 januari Krönika Jan Gradvall Jag har alltid varit intresserad av teologi. Religion och matematik var de enda två ämnen i skolan där jag under alla år hade högsta betyg. Ändå måste jag konstatera att den klokaste teologiska slutsats jag tagit del av kommer från Belinda...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 januari 2010 Krönika Jan Gradvall Kommer 2010-talet att bli decenniet då blygheten slutligen får sin revansch? Efter att i hundratals år ha ansetts som ett socialt handikapp visar den senaste tekniska utvecklingen att blyghet tvärtom kan vara en tillgång. Och i frontlinjen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 december Krönika Jan Gradvall Denna vecka återförenar Johnny Rotten det band som förändrade den moderna populärmusiken. Och det är inte Sex Pistols. I kväll spelar Johnny Rottens andra grupp, Public Image Ltd, i Glasgow. Från och med måndag spelar därefter Public Image Ltd...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 december Krönika Jan Gradvall Årets två största nöjeshändelser? Den ena är förstås Michael Jacksons död. Eller snarare: Michael Jacksons död, begravning och musikaliska återuppståndelse. Soundtracket till 2009 blev en megamix med Michael Jacksons alla hitlåtar. Den andra är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 december Krönika Jan Gradvall Svensk film har ännu ett år misslyckats med sitt jämställdhetsmål. Bland höstens filmpremiärer hade bara 3 av 22 filmer kvinnliga regissörer. Parallellt med detta har kvinnor de senaste åren tagit över den rörligare och mindre...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 november Krönika Jan Gradvall När vi i dag tänker tillbaka på exempelvis 60-talet, 70-talet eller 80-talet är det ganska lätt att ringa in dessa decennium rent kulturellt. Vi förknippar respektive decennium med ett visst sound och även ett visst utseende. Säger man till exempel...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 november Krönika Jan Gradvall Ibland har man tänkt igenom saker som man inte visste att man hade tänkt igenom. När jag nyligen blev intervjuad i amerikansk radio så hörde jag plötsligt mig själv hålla en lång utläggning om varför svenskar är så besatta av vilda västern. Många...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend Krönika Jan Gradvall På onsdag inleds Stockholms filmfestival som i år firar 20-årsjubileum. Om man studerar hur filmen utvecklats under de 20 år som festivalen funnits kan man direkt se en tydlig trend: dokumentärfilmens renässans. Många av de senaste två decenniernas mest...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 november Krönika Jan Gradvall Nej, ny teknik leder inte alltid till nytt innehåll. Tvärtemot vad alla förutspådde i den futuristiska yran runt millennieskiftet så har tv-utbudet under 2000-talets första decennium dominerats av något så lågteknologiskt och så gammaldags som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 oktober Krönika Jan Gradvall I inledningen av Killinggängets pjäs på Dramaten säger Johan Rheborgs figur: ”Med åldern har jag märkt att jag är tokig i modern dans. Vet du varför? För man kan inte förklara det med intellektet. Det svävar ovanför det. Förstår du?" I likhet med...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 oktober Krönika Jan Gradvall För något halvår sedan hörde jag en konstkrönika i P1 av den utmärkte konsthistorikern Mats Arvidsson. I ett resonemang om ett konstverk började han berätta om två teckningar som hans döttrar gjort. Den ena dottern hade på några minuter gjort ett...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 oktober Krönika Jan Gradvall Ungefär 99,9 procent av alla som kommer att köpa biobiljett till ”Upp”, svensk premiär i dag, kommer att göra det för att det är ännu en utmärkt familjefilm signerad animationsgenierna på Pixar. Men det finns även en promille cineaster som kommer...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 oktober Krönika Jan Gradvall Det är ingen nyhet att dinosaurierna tagit över rockmusiken. Att 50-åringarna i U2 är det yngsta band som har kapacitet att sälja ut arenor säger allt om hur illa det är med återväxten. Det finns inga artister som kan ersätta dagens ”Jurassic...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 oktober Krönika Jan Gradvall Nästa fredag är det svensk biopremiär för den induktionshällsheta matlagningsfilmen ”Julie & Julia”. Alla förväntar sig att Meryl Streep får kvittera ut ännu en Oscar för sin huvudroll som Julia Child I det matlagningsbesatta och isterbandsavlånga...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 september Krönika Jan Gradvall Det är tre månader kvar av 2009, men det står redan klart vad alla årskrönikor kommer att domineras av: Michael Jackson. Popstjärnans plötsliga bortgång i somras satte igång en Michael Jackson-feber av ett slag som saknar motstycke i modern...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 september Krönika Jan Gradvall När vi tänker tillbaka på hösten 2009 kommer vi att tänka på Kongonorrmännen. Förutom den mänskliga tragedin, med den mördade chauffören och den farsartade rättegången, så har bilderna på de fängslade Kongonorrmännen gjort outplånligt intryck på...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 september Krönika Jan Gradvall En förklaring till att Beatles-skivorna fram till denna vecka låtit så sterila på CD är en effekt som användes vid den första remastringen 1987 kallad de-noising. Vad det innebär är att allt bandbrus filtreras bort. Men när bruset tvättades bort...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 september Krönika Jan Gradvall Sanningen är subjektiv. I en intervju för 15 år sedan hävdade Jan Guillou att han i sin ungdom var så duktig i simning att han var ett OS-hopp i grenen. I en klassisk artikel i Expressen 1995 beslutade sig Per Svensson att utsätta...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 augusti Krönika Jan Gradvall När nu höstsäsongen drar i gång i tv-kanalerna vet vi vad vi kan vänta oss. Nya dramaserier, nya dokusåpor, gamla långfilmer. Och nya stödgalor. Redan för fyra år sedan var antalet stödgalor i tv så många att bloggen Studiomannen, skriven av en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 augusti Krönika Jan Gradvall I maj 2011 invigs ett nytt, kompletterande kulturhus i Stockholm. Projektet är finansierat helt utan statliga bidrag. Axel Johnson Gruppen har slagit sig samman med H&M:s Stefan och Karl-Johan Persson. Ett av de anonyma husen i betongghettot bakom...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 augusti Jan Gradvall Krönika De senaste åren har ett uttryck fått vingar i Stockholms mediekretsar. ”Det är svårare att få tid hos Rockabilly-Bobo än att få Stora Journalistpriset.” I likhet med andra bevingade ord och uttryck bygger det på ett korn av sanning. I takt med att...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 juni Krönika Jan Gradvall Det var aldrig bättre förr. Det är det centrala budskapet och den viktigaste lärdomen från sommarens fynd i hyrvideobutikerna. Den amerikanska filmen ”Nick & Norahs oändliga spellista” gick tyvärr aldrig upp på bio i Sverige, men släpps på onsdag som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 juni Krönika Jan Gradvall Nästa vecka är det svensk premiär för årets i särklass bästa film. Eller rättare sagt, borde ha varit svensk premiär. Dokumentären ”Anvil! The story of Anvil” släpps på måndag som engelsk dvd, men med vaknare svenska distributörer borde den, precis som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 juni Krönika Jan Gradvall Lågkonjunkturen för åtminstone en god sak med sig: luften håller även på att pysa ur de senaste årens hysteriskt uppumpade inredningsbubbla. Jakten på perfektion och rena ytor inom heminredning hann gå så långt att man i dag inte längre kan bläddra i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 november Krönika Jan Gradvall I en av Imperiets bortglömda men bästa låtar lyder refrängen: ”Afrika, måste tillbaks till Afrika, måste tillbaks till Afrika”. Den sortens mantraliknande tänkande börjar nu även sprida sig till finans- och teknikvärlden. I en krönika i The...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 maj Krönika Jan Gradvall Utropstecken! Som jag föraktat dem. Bland det första man lär sig som skribent är att alla texter blir mer stringenta om man tvättar bort alla flåsiga utropstecken. Den store F Scott Fitzgerald har skrivit: ”Stryk alla utropstecken. Ett utropstecken är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 maj Krönika Jan Gradvall Riddartecknet av Nordstjärneorden är en kunglig svensk orden så anrik att den för tankarna till den tid då det inte var modebloggen The Sartorialist utan Livrustkammaren som speglade gatumodet i Stockholm. Orden instiftades 1748 av Fredrik 1 och delas ut...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 maj Krönika Jan Gradvall Under den så kallade gyllene eran för public service fanns det en inte fullt lika gyllene företeelse som kallades samnordiska frågesporter. Svenskar som under 1960- och 1970-talet satte på tv:n i hopp om lite kravlös underhållning fick genast sluta...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 april Krönika Jan Gradvall Under alla år har jag haft som princip att säga ja till alla från olika journalistskolor som vill intervjua mig för sina elevarbeten. Att skriva om ämnen som musik och tv är uppenbarligen ett lockande yrke för många. De senaste åren har jag...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24/4 Krönika Jan Gradvall Det har blivit dags att mynta ett nytt populärkulturellt fenomen: Facebook-konserter. Förra fredagen spelade den återförenade engelska gruppen The Only Ones på Strand vid Hornstull i Stockholm. The Only Ones har aldrig varit stor någon annanstans än i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 april Krönika Jan Gradvall Faller. Minskar. Sjunker. Tappar. Vi har varit så fixerade vid den senaste tidens negativa utveckling att ingen i media uppmärksamhet ett område som tvärtom faktiskt ökar. Tv-tittandet. Under årets första tre månader ökade det totala tv-tittandet i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 april Krönika Hur ska man kunna rädda den undersökande och berättande journalistiken? Bloggare och twittrare kan i dag göra många saker lika bra som utbildade journalister – förmedla nyheter, bedriva kritik, blåsa igång drev – men ingenstans på nätet hittar man den sortens...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 mars Krönika Jan Gradvall I mars 1986 gjorde jag den första svenska intervjun med Pet Shop Boys. Det var i EMI-huset vid Manchester Square i London. Jag minns platsen så väl för att det var i trapphuset i samma byggnad, tyvärr riven i dag, som de fotografier togs som pryder de...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 mars Krönika Jan Gradvall Hur mycket pengar har jag genom åren lagt ned på att köpa månadsmagasin? Det är tilläckligt många månadslöner för att jag ska inse vidden av vad som hände i måndags. Stående framför de dignande hyllorna i pressbutiken inser jag plötsligt att det för...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 mars Krönika Jan Gradvall ”Allt du vet om webdesign är fel”, ”Kan sociala medier göra slut på rasism?”, ”Hemligheterna bakom framgångsrikt modebloggande” och, inte minst, ”Vem ska kolla min mail efter att jag dött?” De fyra lockade föredragsrubrikerna är några av anledningarna...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 mars Krönika Jan Gradvall Det var en mörk och regnig höstkväll 1982. Jag är gammal nog att ha sett ”Blade runner” när den gick upp på svenska biografer. Det blev en av mitt livs stora filmupplevelser. ”Blade runner” kom för evigt att prägla min bild av framtiden. Men man ska...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 februari Krönika Jan Gradvall Under tidigt 1980-tal var ”Dallas” världens populäraste tv-program. SVT, som hade monopol på tv-sändningar, valde ändå att sända ”Dallas” med hela tre års fördröjning. Eftersom mediesituationen var en annan – Internet fanns till exempel inte – var...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 februari Krönika Jan Gradvall För tio år sedan började ett par vänner bjuda in till en vaka som blivit en tradition och en av årets höjdpunkter. Varje Oscarsgala samlas vi runt 02.00 i deras lägenhet och äter en utdragen nattbrunch som varar ända till gryningen då den allra...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 februari Krönika Jan Gradvall Amerikansk tv-dramatik på 00-talet har lidit av samma problem som den svenska restaurangbranschen. Dagens kockar försöker hela tiden överträffa varandra i nytänkande. Det går snart inte att beställa en vanlig rätt på en svensk restaurang. Är det...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 februari Krönika Jan Gradvall Av all den nya musik från 2009 jag förhandslyssnat på är den bästa två låtar med Miike Snow, ett nytt svenskt musikprojekt som än så länge valt att vara anonymt men kommer att ge eko över hela värden. Lika intressant som vem eller vilka som döljer...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 januari Krönika Jan Gradvall ”Don’t forget the motor city!” Martha & The Vandellas utrop i Motown-klassikern ”Dancing in the street” har en helt annan betydelse i dag än när den spelades in 1964. Då handlade det om ”an invitation across the nation” med den hoppfulla staden...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 januari 2009 Krönika Jan Gradvall I mitten av december skickades ett mail ut till 260 nyckelpersoner i Hollywood. I ämnesraden stod det ”The Black List” och minuten efter var listan det stora samtalsämnet i hela filmbranschen. ”The Black List” är en rankinglista på de bästa...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 januari Krönika Jan Gradvall Förvånansvärt lite har egentligen hänt med amerikansk television sedan starten 1948. I 60 år har det varit väder, sport och nyheter. I 60 år har det varit situationskomedier, frågeprogram med miljonvinster och, inte minst, dramaserier om advokater,...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 december Krönika Jan Gradvall Enligt många bedömare kommer januari 2009 att bli en dramatisk och avgörande månad för hela världsekonomin. Går det illa då, kan det gå riktigt illa under resten av året. Men redan nu står det klart att åtminstone den första dagen på det nya året...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 december Krönika Jan Gradvall Tänk om man i stället fick leva sitt liv baklänges? En av julhelgens stora filmer i USA är ”Benjamins Buttons otroliga liv” som får premiär i Sverige i mitten av januari. Baserad på en novell av F. Scott Fitzgerald från 1922 har mästerregissören...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 december Krönika Jan Gradvall Den 11 september 2001 släpptes rapparen Jay-Z:s sitt mästerverk ”The blueprint”. Timingen var naturligtvis en ren slump, men när man lyssnade på skivan lät det verkligen som Jay-Z på sitt album speglade det nya New York som försökte resa sig ur...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 november Krönika Jan Gradvall Ju oftare det skrivs under upprop där kulturpersonligheter kallar fildelare för pirater, desto mer uppenbart blir det att de fortfarande inte förstått vidden av frågan. Fildelning innebär, rent konkret, inte att man stjäl utan att man gör ett...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 november Krönika Jan Gradvall 326 svenska biografägare på landsorten gick nyligen ut i ett gemensamt upprop om att illegal nedladdning av filmer är ett hot mot deras verksamhet. 326 svenska biografägare har fel. Det största hotet mot biograferna är deras egen dåliga...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 november Krönika Jan Gradvall Kan de kommande 50 årens populärmusik verkligen bli så spännande som de senaste 50 åren har varit? Musikern David Byrne får just den frågan i en intervju i senaste numret av Word. Han svarar: ”Jag tror att de kommande 50 åren kommer att handla om...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 november Krönika Jan Gradvall Tidlöst. Av alla de berömmande adjektiv som regelbundet används inom journalistiken är tidlöst ett av de mest frekventa. Det är också ett av de minst genomtänkta och mest missvisande. Ta musikjournalistiken som exempel. När man blickar tillbaka...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 oktober Krönika Jan Gradvall Om man försöker lokalisera hjärtat i Amerika hamnar man rätt nära när man kliver in på Allens Boots på South Congress Avenue i Austin, Texas. Skylten utanför butiken är en flera meter hög cowboystövel. Inuti butiken finns 4 000 olika boots att välja...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24/10 Krönika Jan Gradvall Som medlem av Spinnjuryn har jag just gått igenom de svenska PR-byråernas mest effektiva och kreativa kampanjer under det gångna året. När man på detta vis detaljanalyserar hur PR och reklam fungerar märker man den mest effektiva sorten är den där...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekened 17 oktober Krönika Jan Gradvall Alla som verkar inom det som brukar kallas populärkultur och livsstil upprepar ständigt sin ambition att ”spegla samtiden”. Varje gång konjunkturen vänder så visar det sig dock att den enda spegelbild de flesta i själva verket är intresserade av är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 oktober Krönika Jan Gradvall I det längsta försökte jag skjuta upp arbetet med att skriva den här krönikan. Det finns faktiskt en psykologisk förklaring till varför. Uttrycket att prokrastinera, en översättning av engelskans procrastinate, finns ännu inte i Svenska...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 oktober Krönika Jan Gradvall Den amerikanska ekonomin har kapsejsat. Kölen på finansmarknaden pekar rakt uppåt. Det är inte bara därför det inte längre går att ta del av ekonominyheterna utan att tänka på popgruppen Duran Duran och sångaren Simon Le Bons ökända...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 september Krönika Jan Gradvall Det finns många paralleller mellan Glasvegas 2008 och Oasis 1994. Båda är brittiska popband med rötter i arbetarklass och fotbollskultur som släppt debutalbum som höjts till skyarna av både brittiska och svenska rockkritiker. Skotska Glasvegas...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 september Krönika Jan Gradvall Ingen skulle ifrågasätta att en trädgårdsmästare med tillgång till trädgårdsredskap har bättre förutsättningar att sköta sitt jobb än den som står med tomma händer. Varför är vi då så besatta av tanken på att våra hjärnor borde klara sig utan...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 september Krönika Jan Gradvall Det är en av Londons just nu hetaste biljetter. Rekordmånga förköpsbiljetter har sålts. I den långa kön utanför entrén stiger ett förväntansfullt sorl. ”This will be great”, säger en kvinna bakom mig. En rockkonsert? En musikalpremiär? Nej, en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 september Krönika Jan Gradvall Sju dagar kvar till höstens stora svenska nöjeshändelse. Förväntningarna inför premiären på ”My fair lady” på Oscarsteatern är lika uppskruvade som inför Bruce Springsteen på Ullevi. 97 procent av höstens biljetter är redan slutsålda. Det är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 augusti Krönika Jan Gradvall Om man gör en lista över tidernas mest internationellt framgångsrika svenska låtskrivare går den att koka ned till endast fem namn: Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Per Gessle, Dag Volle (Denniz Pop) och Martin Sandberg (Max Martin). Fem svenskar...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22/8 Krönika Jan Gradvall På tisdag delas Polarpriset ut på Konserthuset i Stockholm. Men den mest nyskapande och i dagsläget intressantaste personen vid årets prisutdelning kommer inte att vara någon av vinnarna, Pink Floyd och Renée Fleming, utan prisutdelaren Peter Gelb. Den...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15/8 2008 Krönika Jan Gradvall Idealet vore om ens hjärna tog hänsyn till almanackan. När semestern börjar skulle man per automatik känna sig helt avslappnad. Och när semestern är slut skulle hjärnan vara så full att energi att idéerna rinner över. Men i stället blir det för...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juni Krönika Jan Gradvall Med den nya teknikens hjälp kan vi försäkra oss om att aldrig missa något, inte ens under semestern. Vi nås av sms och mail och nätnyheter dygnet runt. Inget kommer att kunna förvåna oss när vi kommer tillbaka. Samtidigt kan man fråga sig om inte...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juni Krönika Jan Gradvall Att tala med stora bokstäver. Alla känner till det uttrycket. Frågan är dock exakt vilken sorts stora eller små bokstäver vi använder när vi talar och tänker. Är det sans serif eller antikva? Och vilket typsnitt är det i så fall? Tänker du i...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 juni Krönika Jan Gradvall Om tio dagar öppnas kistlocket till en av rockhistoriens mest mytomspunna skatter. Beach Boys-trummisen Dennis Wilsons första och enda soloalbum ”Pacific ocean blue” har sommaren 2008 chansen att slutligen bli det klassiska sommaralbum det förtjänade att...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 maj Krönika Jan Gradvall Postmannen ringer alltid två gånger. Det är en oslagbar titel. Vem vill inte läsa den boken eller se den filmen? Vad inte lika många tänker på är att ingen någonsin ringer på dörren i den historien. Vare sig i boken, eller i någon av de två berömda...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 maj Krönika Jag googlar Amanda Jenssen. Det finns många skäl till att göra det dessa dagar. Amanda Jenssens debutalbum är inte bara det mest säljande i Sverige just nu. Enligt statistik från iTunes säljer albumet så bra att det till och med är det tredje mest sålda i Europa....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 maj Krönika Jan Gradvall Tio år efter premiären känns filmen ”Truman Show” i dag mer relevant än någonsin. Huvudpersonen Truman Burbank, som spelas av Jim Carrey, tror att han lever ett normalt liv. Vad han inte vet är att hela hans verklighet bara är en konstruktion. Allt...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 maj Krönika Jan Gradvall Kocken är den nya rockstjärnan. Den observation som journalisten Bobo Karlsson gjorde för 15 år har sedan dess upprepats så många gånger att den blivit en kliché. Men samtidigt har det aldrig varit mer sant än i dag. För 15 år sedan handlade det om...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 maj Krönika Jan Gradvall I likhet med 300 000 andra svenskar spenderade jag en del av den gångna vintern i Thailand. För att pricka av den för barnfamiljer obligatoriska elefantridningen åkte vi upp i bergen. I en glänta i djungeln bodde de burmesiska elefantskötarna med sina...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 april Krönika Jan Gradvall Manusförfattare har tidigare hämtat inspiration från kriminaljournalistiken i kvällstidningar när de letat bra skurkar. I dag läser de i stället Wall Street Journal, Financial Times och Dagens Industri. Att affärsmän ofta framställs som skurkar på...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 april Krönika Jan Gradvall Efter ett drygt decennium med ständig nätuppkoppling börjar det bli tydligt vad Internet egentligen är för någonting. En gigantisk kopieringsapparat. Allting som hamnar i denna Xeroxmaskin kopieras och kopieras och kopieras tills det slut finns så...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 april Krönika Jan Gradvall Hur hade Tintin gjort? Jag har noterat att jag ställer mig den frågan påfallande ofta, förmodligen oftare än vad jag borde erkänna. Men som moraliskt rättesnöre tänker jag oftare på Tintin-albumen än på Bibeln. Tintin-albumen är de enda böcker från...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 april Krönika Jan Gradvall Femhundra meter från där jag bor pågår Sveriges mest omfattande fildelningshärva. Varje dag hämtar tusentals helt öppet hem olika upphovsrättskyddade verk utan att betala ett öre för dem. Justitieminister Beatrice Ask känner till vad som pågår, men har...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 mars Krönika Jan Gradvall Torkade du också tårarna till Amy Winehouse-konserten på SVT i söndags? Det kändes ovanligt relevant att SVT sände en konsert med Amy Winehouse just under påsken. Under det ett och ett halvt år som förflutit sedan Amy Winehouse släppte sin senaste...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 mars Krönika Jan Gradvall Jag sitter på ett Starbucks-fik i Chicago och öppnar den senaste boken som Oprah Winfrey valt ut till sin bokklubb. Jag är inte ensam. Runt den öppna brasa som finns på Starbucks i Old Town, Chicagos motsvarighet till Greenwich Village, räknar jag till...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 mars Krönika Jan Gradvall ”Satsar en kvinna på duglighet misstänks hon för okvinnlighet. Satsar hon på sin kvinnlighet misstänks hon för oduglighet.” Det citatet förklarar både Marianne Hööks storhet som stilist och varför nästan alla så kallat legendariska journalister varit...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 februari Krönika Jan Gradvall ”Har du hört den förut?” Det är titeln på ett av Sveriges mest långlivade och förmodligen också allra mest omoderna TV-program. Gamla skolans komiker som Ewert Ljusberg, Jarl Borssén och Margareta Kjellberg sitter på en mellanbrun pub i en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 februari Krönika Jan Gradvall Bara en vecka kvar till premiären av årets bästa film. En film som kommer att leva kvar och andas tungt i din hjärna resten av året. Natten till måndag har Bröderna Coens ”No country for old men” också en god chans att hämta hem de tyngsta...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika Jan Gradvall Ämnesrubrikerna i herrmagasin har varit desamma i decennier. Ovanför tidningens logotype står det saker som ”Sport”, ”Sex”, ”Music”, ”Film”, ”Gear” och ”Style”. Så även på omslaget till engelska GQ. Men den senaste tiden har ett nytt ord smugit sig in i tidningens...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 februari Krönika Jan Gradvall I går fick jag ett paket från Amerika. Ett paket vars innehåll kommer att göra att justitieministern Beatrice Ask ser ännu tröttare ut i nästa TV-intervju om nedladdning. Och som visar varför det aldrig kommer att kunna stoppas. Ända sedan Karl...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 februari Krönika Jan Gradvall Problemet med att börja använda ord som upplevelseindustrin är att den lockar till sig investerare som tror att konst och underhållning fungerar som andra branscher. Guy Hands, född 1959, har fått en stormig start som ny ägare av EMI, ett av...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 januari Krönika Jan Gradvall. I dag får Svenska Institutet och Exportrådet gratisreklam värd miljontals kronor. Detta utan att de själva behöver lyfta ett finger. Eller ens har en aning om att det sker. Förklaringen finns i en film som i dag har premiär på amerikanska...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 januari Krönika Jan Gradvall Sent i går kväll startade årets bästa nya TV-serie. Om du missade första avsnittet är du inte ensam. Nya amerikanska dramaserien ”Mad men” – som i söndags natt vann två Golden Globes för bästa dramaserie och manliga huvudroll – visas i Sverige på...  Mer »

Mia & Klara

När jag nu sett alla avsnitt av ”Mia och Klara” – serien släpps på DVD i mars – är jag beredd att utnämna det till Sveriges just nu roligaste humorserie. Rent av en svensk ”Little Britain”. TV-krönika från Café, januarinumret.  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 december Krönika Jan Gradvall Vad var oddsen för att avslutningen på nöjesåret 2007 skulle domineras av Lasse Holmqvist? I dag är det USA-premiär för Tim Burtons nya film ”Sweeney Todd” med Johnny Depp i huvudrollen. I sin förra filmroll i ”Pirates of the Carribean” lånade...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend Krönika Jan Gradvall Den 9 januari 2008 dör Grammisgalan. Att galan länge haft problem är ingen hemlighet. En mångårig inkonsekvens i juryarbetet har gjort att vare sig publik eller artister längre vet vad en Grammis egentligen är värd. Därav alla uteblivna artister på galan. Därav...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 december Krönika Jan Gradvall Populärmusikens bästa väder har alltid varit regn. Burt Bacharachs ”Raindrops keep falling on my head”, Creedence Clearwater Revivals ”Who’ll stop the rain”, Alice Babs ”Regntunga skyar”, Randy Newmans ”I think it’s going to rain today”, Orups ”Regn...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 november Krönika Jan Gradvall För Bruce Springsteen var det Bob Dylan som visade vägen. I en intervju i senaste Rolling Stone säger Bruce Springsteen att när han hörde Bob Dylans ”Highway 61 Revisited” var det som om någon plötsligt ryckte bort skynket. För första gången såg han...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 november Krönika Jan Gradvall Vi vet vad Jesus åt under sin sista måltid. Bröd och vin. Vi vet vad Tony Soprano valde innan bildrutan gick över till svart. Friterade lökringar. En undersökning i amerikanska fängelser visar att 80 procent av fångarna på Death Row väljer...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 november Krönika Jan Gradvall Hösten 2007 kommer att gå till historien som en tid när två etablerade artister totalt bröt mot alla konventioner i branschen. Den 10 oktober släppte Radiohead ett album utan att ha skivkontrakt. Den 18 november inleder Peter LeMarc en turné där han...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 november Krönika Jan Gradvall På 1960-talet och 1970-talet lyckades Sten Broman föra ut klassisk musik till en masspublik. Iförd någon av sina skräddarsydda kostymer, alla ritade av honom själv, ledde Lundaexcentrikern TV-programmet ”Musikfrågan Kontrapunkt” och lyckades få en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 november Krönika Jan Gradvall Efter två timmars avhållsamhet börjar jag rastlöst trumma med fingrarna mot skrivbordskanten. Efter tre timmar är jag så nervös att jag kan jag inte längre koncentrera mig på jobbet. Efter fyra timmar ger jag till slut upp och måste erkänna för mig...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 oktober Krönika Jan Gradvall Mitt främsta fotbollsminne är en match i Allsvenskan 1973. Saab tog emot grannlaget Åtvidaberg. Det blev tidernas publikrekord i Linköping med över 18 000 åskådare. Det var så överfullt på Folkungavallen att publiken spillde ut över löparbanorna. Vi...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 oktober Krönika Jan Gradvall Den 8 november släpper H&M en ny lyxkollektion skapad i samarbete med den italienske modedesignern Roberto Cavalli. Temat på bilderna som skickats ut till pressen är hårt festande överklassungdom. Idealet som lyfts fram är, helt i linje med den...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 oktober Krönika Jan Gradvall Sex & Våld. Det kunde ha varit titeln på Sveriges bästa rocktidning under sjuttiotalet. Kjell Alinge kom med förslaget, chefredaktören Lennart Persson sade ja, men resten av redaktionen röstade mot. Tidningen fick i stället heta Larm. Sex & Våld...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 oktober Krönika Jan Gradvall Nästa söndag släpps en råtta in i den franske ambassadörens paradvåning på Narvavägen i Stockholm. En amerikansk råtta dessutom. Disney och Pixar har övertalat den franske ambassadören att i sin bostad bjuda på ”franska läckerheter” inför en...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 september Krönika Jan Gradvall I dag öppnar en stor retrospektiv över konstnären Richard Prince på Guggenheim i New York. Den amerikanske konstnären började 1977 med att göra ”rephotographs”, fotografier av andra fotografier. Mest känd är hans bild av en ridande cowboy hämtad...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 september Krönika Jan Gradvall David Bowies ”Five Years” dyker upp i spellistan i min dator: ”We’ve got five years, stuck on my eyes/ Five years, what a surprise”. Det skulle kunna vara signaturmelodin för hela det här jubileumsnumret. Första tanken när man ska reflektera...  Mer »

Skivrecensioner, DI Weekend

Weekend 14 september Krönika Jan Gradvall En skivproducent blev nyligen erbjuden VD-stolen på ett av de mäktigaste bolagen inom nöjesindustrin. För att han skulle acceptera jobbet ställde han några krav. 1. Han skulle aldrig bära kostym. 2. Han skulle aldrig behöva lämna sin hemstad. 3....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 september Krönika Jan Gradvall Hur många minns artisten Paul Hardcastle och hans bisarra hitlåt ”19”? Över elektronisk dansmusik hördes en röst stamma fram ordet ”N-n-n-n-n-nineteen” om och om igen. Rösten var hämtat från en dokumentärfilm om Vietnamkriget där speakern...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 augusti Krönika Jan Gradvall För en gångs skull är höstens bästa dramaserie inte amerikansk utan svensk. Dramatikern Peter Birros ”Upp till kamp”, med premiär i SVT på måndag 20.30, handlar om fyra unga vänners liv i Göteborg mellan 1965 och 1976. Greppet att skildra en hel...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 augusti Krönika Jan Gradvall Ett bokförlag diskuterade för en tid sedan hur författarinnan Majgull Axelsson skulle kunna nå ut till fler läsare. Kommunikationsstrategen Erik Tivelius på Stockholm One gjorde en analys som alla bokförlag borde ha fastnålad på sina anslagstavlor:...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 augusti Krönika Jan Gradvall Det säger mycket om den bortregnade nöjessommaren 2007 att det enda som spred optimism i branschen var något som äger rum först i november. När bandet Kent i slutet av juli släppte biljetterna till sin höstturné i Norden såldes alla biljetter...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 juni Krönika Jan Gradvall Under hela våren har det så gott som dagligen kommit nya rapporter om dramatiskt förändrade medievanor. Tryckta dagstidningar och reguljära TV-sändningar förpassas snart till ”Jurassic Park”. Unga människor har inget tålamod med sådant längre....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 juni Krönika Jan Gradvall De senaste åren har handlat om att göra allting tillgängligt på nätet. De närmaste åren kommer att handla om att hjälpa oss hitta i detta överflöd. För några veckor sedan var jag inbjuden att tala på ett frukostseminarium för tidningen Chef...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 juni Krönika Jan Gradvall Världens just nu mest inflytelserike recensent skriver inte om litteratur eller teater, inte heller om musik eller TV. Walter Mossberg, 60, recenserar ny teknik. Walter Mossbergs torsdagskrönikor i Wall Street Journal har fått en sådan betydelse att...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 juni Krönika Jan Gradvall Tastemaker är ännu ett nytt medieord som saknar vettig svensk översättning. En tastemaker är en person som skapar eller influerar nya trender. Världens ledande tastemaker just nu är Hirsoshi Fujiwara, en 40-årig japan i keps som kallas Gudfadern av hela...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 maj Krönika Jan Gradvall På torsdag är det nypremiär för tidernas mest minnesvärda TV-serie. Kanal 9 börjar visa ”En förlorad värld” från 1981 i repris. Till att börja med är det ett smart sätt att etablera sig för en ny kanal. Receptet för en nischkanal som slåss om...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 maj Krönika Jan Gradvall Som bevakare av populärkultur och media får jag ofta frågan: ”Vad ska jag inte missa den här helgen för att hålla mig ajour?”. I dag är det lätt att svara, precis det som är varje gång det är premiär på en ny film av David Fincher. Gå på bio och se...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 maj Krönika Jan Gradvall Jag sitter på Gotham Bar & Grill i New York och skär i en stek stor som en rullstensås. Eftersom jag äter ensam kan inte låta bli att lyssna på paret vid bordet bredvid. Kvinnan säger att hon är sugen på både ankan och torsken, men kan inte bestämma sig....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 maj Krönika Jan Gradvall Den långa svansen. Den tändande gnistan. Under de senaste åren har vi fått lära oss flera sådana nya benämningar för omvälvande kulturella och mediala förändringar. Nu kommer ett till sådant uttryck: Den svarta svanen. Ett begrepp som kommer att bli ett...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 april Krönika Jan Gradvall Den mest påkostade tidningssatsningen på 2000-talet är en helt ny form av affärstidning. Ett glassigt magasin med Tom Wolfe som stjärnskribent. Kvinnliga chefredaktören Joanne Lipman skriver i första numrets ledare: ”Business is about power. And guts....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 april Krönika Jan Gradvall På torsdag kommer ett nytt nummer av tidningen Vi. Enligt den förhandsreklam som finns i senaste numret satsar Vi på en stor intervju med Robert Gustafsson. Tidningen skriver: ”Alla har vi sett och skrattat åt Robert Gustafssons knäppa figurer. Men Vi...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 april Krönika Jan Gradvall Vad är det som gör att svensk popmusik på engelska i slutänden ändå alltid låter svensk? Årets mest framgångsrika engelska popdebutant, Mika, intervjuades häromveckan i Svenska Dagbladet. Mika berättade att han är en stor beundrare av svensk pop just...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 mars Krönika Jan Gradvall På onsdag får vi se en glimt av filmens framtid. Den digitala actionfilmen ”300”, som får Sverigepremiär endast tre veckor efter USA-succén, har fått hela filmbranschen att släppa allt den har för händerna. Kritikerna för att busvissla. Filmdirektörerna...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 mars Krönika Jan Gradvall Via utmärkta sajten Antikvariat.net hittar jag till slut vad jag söker: Myggans nöjeslexikon. Det sedan länge utgångna uppslagsverket visar sig finnas i lager på ett antal olika antikvariat runt om i landet. Jag väljer det antikvariat som ligger närmast...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 mars Krönika Jan Gradvall SVT:s sex magiska undantagsveckor är över. Hur ska SVT kunna fortsätta locka yngre tittare nu när den svenska delen av Melodifestivalen är över? Hur många av lördagens fyra miljoner tittare kommer att titta på SVT i morgon? Det är svårt att inte...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 mars Krönika Jan Gradvall Det behöver inte vara så kallat tunga och viktiga böcker som ger de största insikterna om samtiden. Chuck Klostermans bok ”Killing Yourself To Live: 85 procent av en sann historia” (Damm), som nästa vecka ges ut på svenska, är en av de mest lättviktiga...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 mars Krönika Jan Gradvall För exakt 40 år sedan befann sig Beatles i Studio Two, Abbey Road, för att spela in sitt mest berömda album, ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Just i dag, den 2 mars, avslutade de inspelningen av ”Lucy In The Sky With Diamonds”. Vi vet till och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 februari Krönika Jan Gradvall Olika tidsepoker skapar längtan efter olika typer av stjärnor. Om den sortens stjärnor vi längtar efter inte kommer fram självmant så ser nöjesindustrin till att skapa dem. Efter 1930-talets depression längtade filmpubliken efter glamour och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 februari Krönika Jan Gradvall För att inte känna sig bortkommen i den sedvanliga vårfloden av nya artistnamn och invecklade musiktrender räcker det egentligen med att lära sig stava till ett nytt namn: Mika. Denne engelske 23-åring, född i Libanon, har alla förutsättningar att...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 februari Krönika Jan Gradvall En orsak till att det aldrig blir tråkigt att rapportera från populärkulturens frontlinjer är att ingen någonsin lyckas förutse de mest avgörande trenderna. Ingen kunde förutse anstormningen av kanadensiska popband för några år sedan. Ingen har...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 februari Krönika Jan Gradvall Mätföretaget MMS årsrapport för 2006 visar att den faktor som påverkar vårt TV-tittande mer än något annat inte är alla tekniska förändringar utan – dagsljuset. Precis som vid starten 1956 fortsätter vi även i den digitala eran att titta som mest på...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 januari Krönika Jan Gradvall Det finns slutna rum dit journalistiken inte når. Ingen lär någonsin få reda på exakt vad som sades på Skandias styrelsesammanträden. Eller i UD:s korridorer dagarna efter tsunamin. Det enda sättet att i de fallen komma närmare den verkliga sanningen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 januari Krönika Jan Gradvall Ett enda klick på Amazon.co.uk och jag är drygt 4 000 kronor fattigare. Amerikanska specialistskivbolagets Hip-O Selects boxar med ”The Complete Motown Singles” går nu äntligen att köpa även i Europa. Det är inte helt lätt att motivera en sådan...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 december Krönika Jan Gradvall Medievärldens framtid ligger i händerna på ett gäng tjugoåringar i Silicon Valley. Vad de beslutar sig för avgör framtiden för både Bonniers, Schipsted, MTG och Sveriges Television. Brödraskapet i Silicon Valley träffas ungefär var tredje vecka....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 december Krönika Jan Gradvall Precis som ekonomin blir populärkulturen mer och mer global. Oavsett vilken modern storstad man kommer till i världen ser man samma logotyper i skyltfönstren. Från X-Men till Xbox. Rimligen borde denna utveckling leda till att även själva...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 december Krönika Jan Gradvall När det snart blir dags att summera medieåret 2006 går det inte att undvika namnet Filip Hammar. Vid Kristallen-galan i september blev Filip Hammar och hans radapartner Fredrik Wikingsson galans stora vinnare och gick hem med tre tunga priser. Årets...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 december Krönika Jan Gradvall Som man frågar får man svar. Den sanningen gäller även i högsta grad för intervjuteknik, oavsett om det gäller journalistisk eller i arbetslivet. Värdet av svaret har helt att göra med utformningen av själva frågan. Bland det tydligaste exemplet...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 november Krönika Jan Gradvall Malcolm Gladwells bästsäljande bok ”The Tipping Point fick på svenska titeln ”Den tändande gnistan”. En bok om hur till synes obetydligt små saker i slutänden kan göra en väldigt stor skillnad. Precis så kan det vara med nyheten om att Lars...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weeekend 17 november Krönika Jan Gradvall På tisdag blir det tyst. Inga skivor kommer att spelas i radio. Dirigenter kommer inte att kliva upp på sina podier. Skivaffärerna kommer att vara stängda. Jinglar kommer inte jingla. Och alla lämnar sina iPod hemma. Cirkus Scott-legenden...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 november Krönika Jan Gradvall Kunden har aldrig rätt. Under 15 år har det varit de svenska TV-distributörernas motto. Vid 1980-talets slut var vi svenskar så svältfödda på bättre TV att vi var beredda att gå med på vilka villkor som helst för att få tillgång till fler...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 november Krönika Jan Gradvall Ingen kan förbereda sig på mötet med Borat. Filmen om den mustaschprydde utrikesreportern från Kazakstan, som i dag har premiär i Sverige och resten av världen, är inte bara årets i särklass roligaste film. Det är också den mest banbrytande och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 oktober Krönika Jan Gradvall Det var en av tidernas mest originella, intelligenta och elaka tidningar. Det var också Jan Stenbecks favorittidning. 15 år efter storhetstiden kommer nu en påkostad bok i coffee table-format om det legendariska månadsmagasinet Spy. Boken ”Spy:...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 oktober Krönika Jan Gradvall Varje gång Hollywood gör en ny film glömmer man bort en målgrupp: världens tre miljarder kvinnor. Under 2005 gjordes det inte en enda påkostad storfilm i Hollywood med en kvinna i ensam huvudroll. Att det närmaste man kom var Naomi Watts i ”King...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 oktober Jan Gradvall Krönika Vad är egentligen finkultur eller högkultur? Är det något statiskt, något fruset i tiden, som kan hänvisas till en viss epok? Eller är kultur något i ständig rörelse som förändras med sin samtid? William Shakespeare räknades inte till högkultur...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 oktober Krönika Jan Gradvall Varje resa till London slutar alltid likadant. Man sitter där vid Gate 63, lätt svettig i pannan och synar fartränderna på kreditkortet. Ingen annat resmål är för svenskar så förknippat med shopping. Och just i London handlar man alltid mer än man...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 augusti Krönika Jan Gradvall Det kan vara ett inledningsanförande på bolagsstämman. En säljpresentation för dina kunder. En viktig dragning för kollegor. Det kan vara när som helst när du i likhet med en skådespelare ställs inför ett möte med en förväntansfull publik. Allt...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 september Krönika Jan Gradvall Den verkliga orsaken till skivbranschens omtalade kris återfinns i själva ordet skivbranschen. David Kusek, författare till boken ”The Future of Music”, säger till tidningen Wired: ”The labels were never in the business of selling music. They were...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 september Krönika Jan Gradvall Problemet med att skriva att på tisdag börjar världens just nu bästa TV-serie är att det förmodligen är ingen som tror på det. Parallellt med att TV-serier på 2000-talet fått lika hög populärkulturell status som popmusik och mode har genren...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 september Krönika Jan Gradvall Inom filmbranschen refereras det ständigt till 1970-talet som en svunnen guldålder för amerikansk film. Till skillnad från dagens Hollywood, där popcornmonstren trampat ihjäl all originalitet, präglades 1970-talet av personliga filmer med en uttalad...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 september Krönika Jan Gradvall Kreativitet och skapande är fundamentet i både kulturvärlden och affärsvärlden. Men vad innebär egentligen själva begreppen? Enligt ett uppmärksammat inslag om falsksång i SVT:s nya musikprogram ”Musikministeriet” går skapande att reducera till...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 augusti Krönika Jan Gradvall Om två veckor är det svensk biopremiär för filmen som Mats Qviberg borde se. Eller kanske är det precis det han inte borde göra. I våras skrev finansprofilen Mats Qviberg en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Sätt stopp...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 augusti Krönika Jan Gradvall När ABBA vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974 intervjuades de efteråt i ”Rapport”. SVT-reportern mötte vinnarna, inte med ett grattis, utan med frågan om det inte var omoraliskt att sjunga om ett slag där över 20 000 människor dött....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 juni Krönika Jan Gradvall Anders Björkman, Expressens TV-nestor, skrev nyligen: ”Vad är den stora trenden i TV? Jo, att ingen riktigt vet vad som är den stora trenden.” Kanal 5:s programchef Johan Westman gav i våras uttryck för samma sak när han sågade de svenska...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 juni Krönika Jan Gradvall Blir det indiansommar i år? Redan nu upplever i en piratsommar. Pirater, pirater, överallt dessa pirater. Om tre veckor är det biopremiär för ”Pirates of the Carribean: Död mans kista”, en film där Johnny Depp baserat hela sin rollfigur på Rolling...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 juni Krönika Jan Gradvall När Tyskland gör avspark i kväll 18.00 kommer det att vara fler människor i världen än någonsin tidigare som ser på fotboll. Detta VM kommer inte bara att följas via TV och radio, utan i lika hög grad via datorer och mobiltelefoner. Och det här är som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 juni Krönika Jan Gradval Debatten om blattesvenska har dominerat svensk media den senaste tiden. Lika kontroversiellt men mindre uppmärksammat är ett annat samtida språkbruk – lattesvenska. Hur har latte kunnat gå från att vara kaffe med mjölk till en symbol för allt som är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 26 maj Krönika Jan Gradvall Det enda som är värt att se i ”Da Vinci-koden” äger rum under filmens första tre minuter. Tom Hanks spelar Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik. För att på ett snabbt och effektivt sätt förklara både Langdons yrke, samt hela filmens...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 maj Krönika Jan Gradvall Dokusåporna håller på att dö ut. Denna profetia har upprepats som ett mantra inom TV-branschen. Ironiskt är det precis just då som genren når sin höjdpunkt. Andra säsongen av ”Project Runway”, som får premiär på TV3 på måndag, är den bästa dokusåpa jag...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 maj Krönika Jan Gradvall En surfare som spelar akustisk gitarr och har tonsatt en barnbok om en nyfiken apa. Där har vi den motvilliga stjärna som kommer att bli sommarens mest spelade artist. Jack Johnson har redan erövrat USA och England. Nu väntar Sverige. Samtidigt som P3...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 maj Krönika Jan Gradvall Håller generationsklyftorna på att försvinna? I mitten på 1960-talet spelade The Who in ”My Generation” med textraden ”I hope I die before I get old”. Den typen av generationsmotsättningar har varit grunden till hela den moderna populärkulturen....  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 28 april Jan Gradvall Krönika Produktveckling. Det är ett kränkande ord för artister, men i grund och botten är det vad musikbranschen handlar om. Form och innehåll måste hänga ihop. Artist och musik måste säga samma sak. Om Ulf Lundell var iklädd stringbadbyxor på ett skivomslag...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 april Jan Gradvall Krönika I slutet av 1970-talet gjorde den skånska rockgruppen Problem en låt kallad ”Vodka Pepsi rus”. Texten handlade om en möjlighet till förbrödring mellan två till synes oförenliga världar. För om öst (vodka) och Pepsi (väst) kunde mötas i samma drink,...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 april Krönika Jan Gradvall Eleonore Nygårds jobbade som ingenjör i Jönköping, men hade ingenting gemensamt med de andra i fikarummet. Medan de medelålders männen pratade om senaste numret av Elinstallatören satt Eleonore, 24, i ett hörn för sig själv och läste Vogue. För att...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 mars Krönika Jan Gradvall Magasinet Diego har i sitt senaste numret ett reportage där fem av landets sammanlagt 66 000 arbetslösa akademiker porträtteras. En av dem säger: ”Att jag överhuvudtaget valde att studera berodde på att jag såg det som en slags garanti för att få jobb.”...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 mars Krönika Jan Gradvall I dag är det svensk biopremiär för George Clooneys ”Good night, and good luck”. En bländande vacker svartvit film om den envise, modige amerikanske nyhetsjournalisten Edward R. Murrow (1908-1965) som avslutade sina TV-program på 1950-talet med frasen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 mars Krönika Jan Gradvall Hur ska Sverige kunna anpassa sig till den globala ekonomin när vi fortfarande lever med ordspråk från det gamla bondesamhället? Senast i går hörde jag någon säga: ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.” Men stämmer det verkligen år...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 mars Krönika Jan Gradvall Blir du fortfarande nyfiken när du får mail? Eller blir du bara stressad? Vad som varit ett av de senaste tio årens främsta nya hjälpmedel håller för många nu på att bli en belastning. Ingen i den gamla världen förväntade sig att man direkt skulle...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 mars Krönika Jan Gradvall Hur når man egentligen de unga? Det är den stora frågan i svensk media i dag. Rapporter inifrån SVT vittnar om att det inte längre hålls ett planeringsmöte utan att frågan dyker upp: ”Vi måste nå de yngre tittarna.” Gamla institutioner vacklar i det...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 februari Krönika Jan Gradvall På 1950-talets skolgårdar stod valet mellan Elvis Presley och Tommy Steele. På dagens skolgårdar gäller frågan snarare ”Lost” eller ”Prison Break”. I takt med att popvärlden blivit mer och mer fragmentiserad – de flesta i klassen har inte ens...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 februari Krönika Jan Gradvall För någon månad sedan satte jag upp en Post-It-lapp ovanför datorn där jag skrivit Congotronics. En påminnelse om att köpa en omtalad skiva med den titeln. Båda dessa företeelser – Post-It och Congotronics – visar sig vara exempel på misstag som...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 februari Krönika Jan Gradvall Om en vecka invaderas Sverige av pingviner. Den franska dokumentärfilmen ”Pingvinresan” har vuxit till ett av samtidens märkligaste kulturfenomen. I USA har ”March of the penguins” spelat in 77 miljoner dollar. Nästa fredag marscherar pingvinerna in...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 februari Krönika Jan Gradvall Lägre intäkter kan ge högre vinst. ”King Kong” har på bio i USA spelat in drygt 210 miljoner dollar – men den kostade 207 miljoner att göra. Årets mest oväntade biosuccé, skräckfilmen ”Hostel”, kostade bara 4,5 miljoner dollar att göra. Premiärhelgen...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 januari Krönika Jan Gradvall Hunden är människans bäste vän. Därmed borde även valet av hund säga något om oss människor och den tid vi lever i. I januari varje år publicerar Svenska Kennelklubben en topplista över föregående års populäraste hundraser i Sverige. Det mest...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 januari 2006 Krönika Text: Jan Gradvall Vad är den egentliga orsaken till den nuvarande biografkrisen? Sju procent färre amerikaner gick på bio under 2005 jämfört med året innan. Intäktsfallet på biograferna är det största sedan 1985. Många skyller krisen på att det görs för...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 23 december Text: Jan Gradvall Av alla osannolika framgångshistorier under 2005 är ingen mer osannolik än James Blunts. Vid årets början visste ingen vem James Blunt var. Så här vid årets slut kan man inte gå förbi en radio utan att höra...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika publicerad i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 16 december Under IT-erans höjdpunkt i slutet av 1990-talet, när portaler var ordet för dagen, myntades ett uttryck i Silicon Valley: ”Content is king, but distribution is King Kong.” Det är lätt att få den frasen i huvudet när King...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 9 december Text: Jan Gradvall Somliga går i trasiga skor. Somliga andra tycker det är så viktigt att skorna är i perfekt nyskick att de inte ens plockar dem ur kartongen. I går var det premiärvisning i Stockholm av ”Just For Kicks”,...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Nyheters fredagsbilaga Weekend 2 december Text: Jan Gradvall Är Kanada det nya Sverige? Efter att världen tidigare talat om det svenska popundret har 2005 handlat om det kanadensiska popundret. Efter att Kanada länge betraktats som en musikalisk avkrok väller det nu...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 25 november Text: Jan Gradvall Bloggromanerna är här. Precis som att det för sju år sedan dök upp mailromaner var det bara en tidsfråga innan det även skulle komma bloggromaner. Egentligen är det inte heller något nytt. Vad det handlar om är...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 18 november Text: Jan Gradvall Denna vecka inleds slaget om julhandeln. Att Madonna och Bruce Springsteen skulle gå upp i topp på den svenska försäljningslistan var ingen överraskning. Ingen hade dock kunnat förutspå att de skulle utmanas av...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 11 november Text: Jan Gradvall Har fotografi som uttrycksform någonsin varit lika hett och relevant som just nu? Priserna på fotografier på konstauktioner slår nya rekord. Genom billiga digitalkameror och allestädes närvarande mobiltelefoner...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 4 november Text: Jan Gradvall Vad är en bra affär? Den nya underhållningsvärld som nu växer fram, med helt nya spelregler, ger även nya möjligheter att räkna. Ett av månadens bästa rockalbum kommer från Clap Your Hands Say Yeah. Det udda...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 28 oktober Text: Jan Gradvall Vad är det egentligen för fel på den unga generationen? En skarpsynt analytiker har levererat följande analys: ”Ungarna nuförtiden älskar lyx, de vet inte hur man uppför sig; de visar ingen respekt för äldre och...  Mer »

Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend 21 oktober Text: Jan Gradvall Drutten & Gena har kommit på DVD. Den nyheten är allt som behövs för att tusentals föräldrar med minnen från sjuttiotalets barnteve ska ta en omväg via DVD-affären på väg hem från jobbet. Förevändningen är att vi...  Mer »

Fler »