Skivrecensioner, DI Weekend

Soundtrack: The Darjeeling Limited
(Abkco/import)
Betyg: 4

The Kinks
Titel: Lola versus Powerman and the Moneygoround
(Reprise)
Betyg: 4

Vid Stockholms Filmfestival nästa vecka tilldelas Wes Andersson ”Visionary Award”. Det är ett sällsynt passande pris för en amerikansk filmare som lägger så stor vikt detaljer – kläder, scenografi, musik – att han ibland framstått som visionär i första hand och regissör i andra.

Wes Andersons soundtrack är nästan alltid en lika stor upplevelse som själva filmerna. Både ”Rushmore” (1998) och ”The Royal Tenenbaums” (2001) tillhör de skivor jag spelat mest under den senaste tioårsperioden.

Nya filmen ”The Darjeeling Limited” utspelar sig under en tågresa i Indien. Till soundtracket återanvänder Wes Anderson gammal filmmusik. Dels från tidiga filmer av Merchant-Ivory, dels från indiske filmlegenden Satyajit Ray som själv skrev musiken till sina filmer.

Mitt i alla denna stämningsskapande indiska musik stoppar han in tre bortglömda låtar med Kinks. Resultatet blir en kombination av Indien, England och USA lika självklar och magisk som att sitta och dricka en kopp te, PG Tips med mjölk, i en fönsterkram på östra 10:e gatan på Manhattan.

Alla tre Kinks-låtarna från ”The Darjeeling Limited” är plockade från ”Lola versus Powerman and the moneyground” från 1970, vilket lett till att jag inte är den enda som nu köpt det. ”Lola”-albumet har nu plötsligt blivit en storsäljare på Amazon. Ett av flera tecken (lyssna på Babyshambles) på att det är en Kinks-revival i luften.

Jan Gradvall

Sigur Rós
Titel. Hvarf/Heim
(EMI)
Betyg: 2

Isländska Sigur Rós har tillhört de få nordiska band som kan utmana Kent om titeln Nordens bästa band. Genombrottsskivan ”Ágaetis Byrjun” och uppföljaren ”( )” tillhör 2000-talets bästa och mest inflytelserika album.

Nya albumet är inte nytt egentligen utan en tillbakablick på bandets första decennium. På den första av två CD-skivor finns outgivet material och nyinspelningar låtar från gruppens sällan hörda debutalbum ”Von” från 1997. På den andra finns akustiska versioner av några av deras mest kända sånger.

Problemet med Sigur Rós är dock att ju renare deras inspelningar blir, desto mer banala framstår deras melodier. När de tidiga låtarna fortfarande var inlindade elektricitet och rundgång lät de som ekon från framtiden. Men när de nu framförs på akustiska instrument låter de bara vackra och rogivande på ett sätt som för tankarna till vaggvisor. Eller valsång.

Jan Gradvall

Jay-Z
Titel: American Gangster
(Roc-A-Fella/Universal)
Betyg: 3

Rapparen Jay-Z:s nya album ”American Gangster” är inspirerat av Ridley Scotts nya film med samma namn, men ingen av låtarna med i filmen. Det närmaste man kommer hiphop i filmen är när Public Enemys fantastiska ”Can’t Truss It” tonas upp i slutscenen.

Filmens berättelser om droghandeln i Harlem på 1960-talet och 1970-talet har fått Jay-Z att minnas sin egen tid som langare i Brooklyn i början av 1990-talet. Albumet är melankoliskt och förvånansvärt anspråkslöst för att vara Jay-Z, men tyvärr också lite lojt.

Ena höjdpunkten är ”Hello Brooklyn” där det låter som Lil Wayne och Jay-Z står och försöker hålla fast i en vibrerande högspänningsledning. Den andra är ”Fallin’”, skivans dramatiska höjdpunkt, där Jay-Z sammanfattar hela sitt liv och 50 år av amerikansk historia i en enda textrad: ”The irony of selling drugs is sort of like using it”. Det liv man får av att sälja droger är lika beroendeframkallande som att ta dem.

Jan Gradvall


+

Veckans 3MP3

Louise Hoffsten, ”Min bästa sång”
Suverän soullåt som får en att önska att Louise Hoffsten någon dag gör ett helt soulalbum. Från Stax, Memphis till Stax, Linköping.

Peter Sarstedt, ”Where do you go to (my lovely)”
Klassiker från 1969. Wes Anderson använder den både i ”The Darjeeling Limited” och sin kortfilm ”Hotel Chevalier” (finns på nätet). Visste ni att Sarstedt är född i Dehli, Indien?

Tenniscoats, ”Oetsu to Kanki no Nanoriuta”
Svenska kvalitetsbolaget Häpna fortsätter sin kulturgärning genom att börja samarbeta med japanska Tenniscoats. Från utmärkta albumet ”Tan-Tan Therapy”.